VÁNOČNÍ STAROČESKÝ KUBA

Jelikož se dle historie do Štědrovečerní večeře nemá jíst maso, tak se vždy podával Vánoční kuba.
Máte tu tradici, že ho na Štědrý den připravujete? Ne? Chyba. Určitě doporučuji tento zvyk zavést. Zažene vám hlad a chuť, zasytí a přitom polechtá a uspokojí vaše chuťové buňky.

Hlavní surovinou kuby jsou kroupy. Je mi jasné, že tato informace většinu z vás odradí, ale nevzdávejte to. Zkuste si kubu připravit alespoň jedenkrát v životě a uvidíte, že si toto jídlo naprosto zamilujete. Tedy pokud jíte houby. To je totiž druhá hlavní surovina. Celé to dotahuje k dokonalosti sádlo. Opět vidím zděšení u některých z vás. Ale jak říkala jedna doktorka, která se zabývá výživou. Je tuk, jako tuk. A jestli sníte olivový olej nebo trochu sádla, je to jedno. (pokud nemáte určité zdravotní komplikace)

Tak doufám, že vás tento recept zaujme a do přípravy kuby se pustíte. Já ho dělala dnes, což je cca týden před Štědrým dnem a určitě se do něj pustím i na den, ke kterému byl vymyšlen.

Jdeme na to...

Doba přípravy: 40 minut (+ hodina na namáčení hub a krup)
Náročnost: malá
Počet porcí:  1 pekáček o velikosti A4

INGREDIENCE:
  • 300 g krup
  • 30 g sušených hub
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, majoránka
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
První musíme namočit houby. Já použila tyto sušené pravé hřiby, ale můžete klidně i směs hub.
Houby nasypeme do větší misky.
A zalijeme je horkou vodou. Musí být všechny potopené.
Misku přiklopíme pokličkou a necháme houby nasáknout tekutinu cca 1 hodinu.
Dále si odvážíme kroupy. Potřebujeme 300 gramů.
Kroupy nasypeme také do větší mísy nebo hrnce.
A zalijeme vodou. Nyní stačí studenou. A také necháme odpočívat minimálně půl hodiny.
Po půl hodině kroupy scedíme.
Nakrájíme si 2 střední cibulky najemno.
Rozpálíme pánev a když je horká, tak na ní přidáme polévkovou lžíci sádla.
Necháme rozpustit.
A přidáme pokrájenou cibuli. Opékáme na středním plamenu.
Potřebujeme, aby cibulka byla zlatavá.
Když je zlatavá, tak do pánve přidáme scezené kroupy a orestujeme je cca 5 minut.
Přidáme prolisované dva stroužky česneku.
A zalijeme vodou. Já jsem použila cca půl litru vody, ale raději vodu přilívejte dle potřeby. Ať nejsou kroupy rozvařené.
Potřebujeme, aby kroupy byli měkké a voda vyvařená.
Osolíme. Opepříme. A přidáme kávovou lžičku majoránky.

Mezitím, co se nám dělají kroupy, tak si scedíme houby.
Potřebujeme, aby veškerá voda okapala.
Poté houby pokrájíme na menší kousky.
Když už jsem kroupy měkké, tak k nim přidáme i houby, promícháme a po cca 2 minutách vypneme plotýnku.
V tuto chvíli můžeme kubu posypat petrželkou a podávat. Ale můžeme ho ještě lehce vylepšit a to zapéct.

Rozpálím si troubu na 200 stupňů.
Připravíme si pekáček. Já použila o velikosti cca A4 a ten lehce vymažeme sádlem.
Kubu přendáme do pekáčku.
A vařečkou ho uhladíme.
Vložíme do trouby na 20 minut.
Po 20ti minutách kubu vyndáme a můžeme podávat.

Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm   


8 komentářů:

  1. Tradici Kuby na Štědrý den jsem zavedla před 2 roky a ujala se. Kroupy máme rádi, houby taky, dohromady skvělá kombinace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás ho roky dělala babička. Jsem ale ráda, že konečně mohu k štědrovečerní večeři nebo celkovému jídlu na štědrý den také přispět. Vždy celou hostinu připravovali naši. Nyní dělám kubu a polévku já :-)

      Vymazat
  2. U nás se na Štědrovečerní večeři léta drží Hubník. Jeho složení je velmi podobné.

    Marketatrpisovska.blogspot.cz//FASHION BOOK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že to je snad i to stejné nebo přesně jak říkáš, aspoň hodně podobné :-)

      Vymazat
  3. Kubu miluji a každý rok se na něj těším 🎄😉

    OdpovědětVymazat
  4. Letos jsem zkusila kubu z pohankovych krup a byl vynikajici.

    OdpovědětVymazat