pondělí 21. listopadu 2016

HŘEBÍČKOVÉ HVĚZDIČKY S MARMELÁDOU

Skočice a hřebíček k Vánocům jednoduše patří. Je to klasická vůně, bez které to prostě nejde. A tak i toto cukroví nám každý rok provoní celý byt.

Skládá se z lehkého a křehkého máslového těsta, které jsem vylepšila o namleté vlašské oříšky a právě trochu skořice s mletým hřebíčkem.

Někdo peče klasické linecké, já peču toto. Lepím ho stejně tak marmeládou. Někdy lehce nakyslou rybízovou, ale také pomerančovou. Ta je na Vánoce lehce neobvyklá, ale právě k hřebíčku a skořici se náramně hodí. Dnes jsem je ale mazala jahodovou od firmy Schwartau, pro kterou jsem tento recept tvořila.

Tak jdeme péct...

VIDEO RECEPT:

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet kusů: 30-35

INGREDIENCE:
  • 240 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 žloutky (bílky využijte na dort Pavlova nebo pusinky)
  • 100 g mletých vlašských 
  • dvě lžičky šťávy z citrónu
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • špetka soli
  • 150 g másla 
  • džem

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Předehřejeme si troubu na 150 stupňů.

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků.
 A vložíme je do mísy na šlehání.
 Odvážíme si moučkový cukr.
 A nasypeme ho ke žloutkům.
Nyní si odvážíme mouku.
 Mouku přisypeme ke žloutkům a dáme hnětat.
 Nyní si odvážíme máslo.
 A postupně přidáváme do robota a hnětáme.
Odvážíme si ořechy.
 Ořechy vložíme do robota s nástavcem sekáček a rozdrtíme je.
 Ořechy přidáme k těstu a opět hněteme.
 Přidáme ještě citronovou šťávu.
 Také lžičku skořice.
 Nadrtíme si hřebíček.
 A přidáme ho také k těstu.
 Ještě přidáme špetku soli a je hotovo.
 Těsto vložíme do lednice a necháme cca 30 minut zatuhnout.
Pomoučíme si vál a položíme na něj těsto.
 A vyválíme cca 0,3-0,5 cm tlustou placku.
 Připravíme si vykrajovátko a vykrájíme si hvězdičky. Ty pak položíme na plech na pečící papír.
 Ještě u každé druhé hvězdičky můžeme vykrojit prostředek, aby byla vidět marmeláda.
A dáme péct. Pečeme cca 8 minut. Jednoduše do zlatova. Ještě horké hvězdičky pocukrujeme moučkovým cukrem.
A nakonec vezmeme hvězdičku bez dírky a potřeme jí marmeládou a přiklopíme hvězdičkou s dírkou.


20 komentářů:

  1. Kačí, to vypadá skvěle :) Asi to bude letos "linecký pro mě", synovci mi na přidávání koření neslyší ani u perníčků.. Aspoň mi nebudou ujídat :) Můžu se jenom zeptat, jestli je to nějakej fígl cukrovat ještě horké? Jako že cukr líp drží? :)
    Děkuju
    Kristýna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě lépe drží. To máš jako u rohlíčků. Tak nějak se to pěkně nalepí :-)

      Vymazat
    2. Aha, moc děkuju, já jsem rohlíčkama nepolíbená, ale je fakt, že pracny hned, co se vyklepnou, obaluju v cukru, takže příště zapojim víc mozkových buněk :D Kačko, když tě tu takhle mám, neudělala bys nějaký sestřih, kdy pečeš jaké cukroví? Já už mám tendence péct teď, ale všichni mě odrazují, že je to brzo...

      Vymazat
    3. Takže to vyndáte z trouby, ihned cukrujete? A pak to mažete marmeládou už pocukrovené? Nějak mi to neštimuje. Cukroví obalované moučkovým cukrem se obaluje zahorka (vínové, rohlíčky apod.), ale slepované (linecké) se lepí až za studena. Tak budu ráda, když mi postup vysvětlíte. Děkuji. Hanny

      Vymazat
    4. Ne ne nechám je lehce vystydnout, slepím a pocukruji. Nejsou horké jako u rohlíčků, ale nejsou studené, jako bys to třeba mazala a cukrovala druhý den :-)

      Vymazat
    5. Děkuji za velmi rychlou odpověď :) máme upečeno

      Vymazat
  2. Kačko krásně nafocený recept a určitě i dobrý.

    OdpovědětVymazat
  3. Uz ho mam pripraveny na tradicni Vanocni peceni s kamaradku prvni prosincovou nedeli :-) Mamincina rybizovo-malinova marmelada (kterou jinak nesnim) se bude bajecne hodit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tou je to skvělé. Vlastně všechno cukroví. Je to krásná kombinace sladké sušenky a kyselé marmelády. Tak ať se povedou :-)

      Vymazat
  4. Kačenko, výborné to je, teď jsem domazala a úžasná chuť, moc díky za inspiraci :-)...Alena

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj kato, prosim te jak je to s uchovavanim? bez marmelady vydrzi jak dlouho? potrebuju pect co nejdriv.:-):-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez problémů s tím začni a klidně i s tou marmeládou. Aspoň krásně provlhnout. Jinak doporučuji skladovat v chladném prostředí, nejlépe na balkóně v nějaké doze, kam lehce proudí vzduch. Pokud je dáváš do lednice, tak tam to naopak utěsni, ať cukroví nenačichne lednicí. Ven se to dává, protože tam je vlhký vzduch a cukroví se krásně proleží :-)

      Vymazat
  6. Krásný den,

    dnes jsem udělala těsto přesně podle receptu, pak jsem se ho snažila rozválet, ale nejde to, pořád se rozpadá. Nevíte, čím to může být? Jinak vzhledově vypadá stejně jako Vaše a chutná výborně :-)

    Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mno může to být hodně věcma. Bohužel v dnešní době není máslo jako máslo a mouka jako mouka, ale asi bych přidala trošku víc másla a mělo by to být skvělé :-)

      Vymazat
  7. Tak mně se recept úplně nevydařil. S těstem se velice špatně pracovalo, bylo hodně lepivé a "moučila" jsem ostošest. Po upečení chuťove velmi dobré, nyní po více než týdnu se mi zdají dosti tvrdé. Nevím, kde jsem udělala chybu :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvrdé mohou být kvůli tomu, že jsi přidávala mouku. Proto je dobré dát těsto do lednice, aby máslo zatuhlo a pak si vždy vyndat trošku těsta, zpracovat a zase vyndat další kus těsta. Jak je tam to máslo, tak to má tendenci lepit. Ale zase jakmile se vychladí, tak krásně zatuhne :-)

      Vymazat
  8. Děkuji za radu, nakonec hvězdičky přeci jen zmoudřely a do Štědrého dne ještě změkly. Příteli velmi chutnaly, takže palec nahoru. Brzy zkusím další recept.

    OdpovědětVymazat