Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

středa 30. září 2015

ŠPAGETOVÁ DÝNĚ NA ŠALOTCE SE ŠALVĚJÍ

Kalendářně již máme podzim a k němu zaručeně patří dýně. Jak barvou. Krásnou žluto oranžovou, tak chutí.

Vloni mi přišlo, že měla největší boom dýně hokaido. Mluvilo, psalo se o ní všude. Vlastně u mě to bylo stejně. Teprve vloni jsem zjistila, že hokaido se nemusí loupat a tak mě začala opravdu bavit.

Recept na všechny dýňové recepty naleznete ZDE. Ne, že by tomu letos nebylo jinak. Ale tak nějak pociťuji, že letos nastala sláva špagetové dýni.

Ano, i u mě. Poprvé jsem se s ní setkala na světu bedýnek a tak jsem jí objednala. Jenže, nevěděla jsem, co s ní. A tak vznikl tento spontální recept, který se u nás vryl do chuťových buněk a jen tak se ho nevzdáme.

Je úžasný "jen tak", ale i jako příloha například k masu.

Doba přípravy: 20 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 2-4 porce
  
INGREDIENCE:
  • 2 střední špagetové dýně
  • 3 šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 10 lístků šalvěje
  • sůl, pepř
  • 1 polévková lžíce másla
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Připravíme si ingredience.
 Šalotku pokrájíme nadrobno.
 Rozpálíme si hlubokou pánev. Když je horká, tak na ní vložíme máslo.
Ihned přidáme pokrájenou šalotku a opravdu pomalu restujeme. Bude krásně zlatavá a bude mít naprosto úžasnou chuť.
 Mezitím si rozkrojíme dýni.
 Vydlabeme semínka.
A zbytek dýně budeme škrábat vidličkou. Tím se nám z ní stanou jakoby špagety. Roste totiž do takových vlásečnic.
 Pokud znáte jednodušší způsob, napište mi.
 Nyní si pokrájíme šalvěj.
 Cibulka by měla být krásně zlatavá.
 A tak přidáme špagetovou dýni do pánve.
 Opepříme.
 Osolíme. A chvilku restujeme. Cca 5 minut.
 Poté přidáme pokrájenou šalvěj.
A prolisovaný česnek. Vypneme plotýnku a můžeme podávat.

Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:
špagetová dýně - SvětBedýnek.cz
šalotka - SvětBedýnek.cz
česnek - SvětBedýnek.cz
šalvěj - ze zahrádky (původně SvětBedýnek.cz)
sůl - Kotanyi
pepř - Kotanyi
máslo - SvětBedýnek.cz
 
Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:


PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Olympus PEN E-PL7
A jídlo fotím na tento portrétový objektiv:
M.Zuiko Digital 45 mm



8 komentářů:

  1. To zas vypadá tak nádherně.....mám hlad :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak šup koupit špagetovou dýni a do toho, je to za pár minutek hotové :-)

      Vymazat
  2. Špagetovou dýni jsem nikdy nejedla ,ale recept zní skvěle ,úplně bych si ji dokázala představit třeba s nějakým grilovaným sýrem ,nebo tak :D !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera jsem jí dělala pečenou v troubě a pak jsem jí zamíchala a čedarem a bylo to skvělé :-)

      Vymazat
  3. Dýně a šalvěj, to vždycky dobrota.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Tyhle dvě chutě si hodně rozumí :-)

      Vymazat
  4. Dnes jsem takovou dýni zkoušela dělat, zatím v kombinaci česnek / bazalka / čedar. Vyčetla jsem, že je lepší ji krájet napříč na kolečka, "špagety" pak vzniknou delší. Já ty kolečka pekla a pak snadno oddělila vidličkou od slupky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já už jsem na to také přišla. Když jsem se ptala, jak na to, tak mi nikdo nedokázal poradit.
      Tak jsem jí pak jen rozpůlila, vydlabala semínka, potřela olivovým olejem a upekla a pak to šlo samo. Celé jsem to nafotila tak to přidám na blog :-)

      Vymazat