Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pátek 28. srpna 2015

DÝŇOVÉ RECEPTY

Zdravím všechny milovníky dýně. Já mezi ně rozhodně patřím a tak jsem se rozhodla shrnou všechny recepty, které mám z dýně na blogu.

Není jich málo a není jich hodně. Myslím si, že je zde od každého něco. Trocha sladkého a trocha slaného.

POLÉVKA Z DÝNĚ HAKAIDO A KOKOSOVÝM MLÉKEM
Tuto polévku jsem zkusila poprvé vloni a od té doby se zařadila mezi mé favority. Vždy mi připomene podzimní večery. Ale ne negativně. Ta oranžová je tak krásná barva, že mě spíše zahřeje v žaludku a vlastně i na duši.

Pro zpestření do ní dávám trochu zázvoru. Kdo má rád štiplavější chutě, tak ať se nebojí a přidá ho více. Zázvor se k dýni krásně hodí a celkově ji doplňuje.

Další chuť, která povznese polévku trošku někam jinam je kokosové mléko. Používám klasické, které již koupíte téměř všude. A nebo tohle Alpro. Takže lidé, kteří nesmí nebo nechtějí laktózu, tak mohou jásat. Alpro přišlo na trh s touto smetánkou.

Recept na polévku naleznete ZDE.


DÝŇOVÁ POLÉVKA BEZ SMETANY
Tato polévka je samozřejmě také naším favoritem. Jak jsem psala u první verze, ta barva je tak pozitivní, že na podzim si nedovedu představit jinou.

Trošku jsem si s ní pohrála a zkusila jsem dvě varianty. Jednu z pečené dýně a druhou z nepečené dýně. Obě varianty jsou skvělé.

Ta z nepečené má výhodu, že je opravdu rychlá. Když přijdete domu a chcete mít polévku za pár minut na stole, tak určitě jděte do této.

Zato pečená varianta je sice delší. Ale pečení dýni a mrkvi dodá lepší a výraznější chuť. Vlastně je to asi se vším. Když předpečete kuře do vývaru, je také lepší a výraznější.
Ale ať zkusíte jakoukoliv variantu, určitě nesáhnete vedle.

Recept na polévku naleznete ZDE.


DÝŇOVÉ PYRÉ S PEČENOU KRKOVICÍ
Tento recept vznikl naprosto spontálně. Neříkám, že jsem ho vymyslela a že přede mnou ho nikdo nedělal. Ale jednoho dne, ani nevím proč jsem si řekla, že bych do brambor mohla zamíchat dýni a zkusit tu chuť.

Výsledek byl naprosto fantastický. \Upekla jsem k tomu špikovanou krkovici bylinkami vcelku a to se neuvěřitelně doplňovalo. Krkovice je tučnější maso, ale když se vypeče a provoní bylinkami, dostane úplně jiný rozměr.

Dýňové pyré je lehce nasládlé a ke kusu pečeného masa se opravdu hodí. Snad vás tato miminkovská varianta pyré neodradí a naopak, zkusíte ji.

Recept na pyré naleznete ZDE.


TĚSTOVINY NA MÁSLE SE ŠALVĚJÍ A DÝNÍ
Tohle je něco neuvěřitelného. Kdo by řekl, že zrovna bezmasé jídlo a z dýně bude jedno z nejoblíbenějších mého manžela.

Je pravda, že dýně hokaido je vděčná. Má výraznou chuť a téměř nic k sobě nepotřebuji. Ale co k sobě určitě potřebuje je máslo. Máslo je totiž zlatá surovina a patří, jak ke slanému vaření, tak ke sladkému vaření.

Dýně je sice dělaná na slaný způsob, ale lehká nasládlá chuť másla z ní udělá, mno jak to popsat. Prostě naprosto úžasnou večeři.

Co si určitě zapamatujte je, že dýně si krásně rozumí se šalvějí. Takže ať budete vařit cokoliv, zkuste jí tam přimíchat.

Většinou tento pokrm připravuji společně s polévkou. Dám péct dýni a půlku dám do těstovin a druhou půlku dám do polévky. Z jedné dýně pak vykouzlíte dva chody.

Recept na těstoviny s dýni naleznete ZDE.


ŠALVĚJOVÉ NOKY S DÝNÍ
Jak už jsem psala u receptu s těstovinami, tak dýně si naprosto rozumí se šalvějí. A proto je naprosto úžasná varianta, si udělat domácí noky a do těch noků pokrájet šalvěj.

Už sám o sobě nok dostane jiný rozměr. Když k němu uděláte kousek masa, tak se určitě také zlobit nebude.
Ale ta dýně mu prostě svědčí. Já si ty noky vždy připravím ve větším množství, uvařím a zamrazím. Poté když jdu vařit, tak jen vytáhnu mističku a mám večeři za pár minut.

Recept na noky naleznete ZDE.


DÝŇOVÉ RIZOTO SE ŠALVĚJÍ
Když už jsme u těch slaných receptů, tak nezapomeňme na rizoto. To jsem připravovala nedávno.

Stejně tak, jako quiche, tak i rizoto je vděčné. Ať se do něj dá cokoliv, většinou zařídí obrovský úspěch. A tak jsem to zkusila. Musí se ale dodržovat pár zásadních pravidel, jak rizoto připravovat.

Ale je pravda, že jedno vždy vynechávám a to je podlévání bílým vínem.

Toto rizoto se zapsalo do knihy našich favoritů.

A určitě to nebude trvat dlouho a já ho opět připravím.

Recept na rizoto najdete ZDE.


DÝŇOVÝ KOLÁČ S TVAROHOVÝM KRÉMEM (I BEZLEPKOVÝ)
Dýně je prostě úžasná surovina. Můžete ji připravit, jak na sladko, tak na slano. A tak jsem jí přimíchala do koláče a vykouzlila z ní naprosto úžasný vláčný a přitom zajímavý podzimní koláč.

V jednoduchosti je krásna a tento koláč je opravdu jednoduchý. Dokonce jsem vytvořila i bezlepkovou variantu.

Skloubení dýně a skořice nemůže být špatná, to je jasný.

A tak když kliknete na tento recept a upečete ho, bude to určitě dobrá volba dnešního dne.

Recept na oba koláče naleznete ZDE a ZDE.


DÝŇOVÉ MUFFINY S TVAROHOVÝM KRÉMEM A SKOŘICÍ
Když už budete dělat koláč, tak zkuste muffiny. Je to stejné těsto, ale je z něho úplně jiný zážitek. Muffiny jsou prostě skvělé na pikniky, na oslavy či na nějakou zahradní párty.

Jsou prostě praktičtější. Do muffinů přidávám ořechy a skořici. O vůni tedy nemusím snad ani mluvit, je naprosto úžasná. Provoní krásně celý byt a navodí chuťové buňky tím správným směrem.

Recept na muffiny naleznete ZDE.


RADA NA ZÁVĚR:
Dýně hokaido se nemusí loupat. Její slupka se rozvaří a vůbec nepoznáte, že tam je.
Ostatní dýně loupat musíte.



8 komentářů:

  1. Tohle jsem přesně potřebovala - dýní máme letos na zahrádce nějak moc.... :-D Doufám, že to někdo bude jíst :-D Asi brzy vyzkouším tu polévku s kokosovým mlékem :-D Moc děkuju za recepty! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus, také doporučuji ten koláč. To je pecka. Je krásně vláčný, určitě ti bude chutnat.

      Vymazat
  2. ♥ Tak některé určitě zkusím. Ty polévky vypadají dokonale!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na nich jsem si vytvořila podzimní závislost :-)

      Vymazat
  3. Nádherné fotky :) !
    Dýni moc nemusím ,ale kvuli těm nokům,koláči a rizotu ji zkusím dát druhou šanci :D !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj brácha jí také zavrhl, dokonce řekl, že i když na světě nebylo co jíst, tak by jí nepozřel. Pak ochutnal, řekl že to zase tak strašný není a nakonec mi za týden volal, kdy jí budu opět vařit, že by se stavil :-)

      Vymazat
  4. Zrovna podle Tvého receptu dělám dýňovou polévku ;) S pečou dýní ;)

    A vím, že je to divná prosba, ale nedala bys nějaký recept na patizon? :D

    Díky

    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně, jeden mám v lednici a také nevím, co s ním. Vypadá krásně, tak jsem ho vzala domu, ale teď nevím, co s ním. Pokud něco vymyslím, tak určitě dám vědět, co:)

      Vymazat