Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pondělí 10. srpna 2015

SALÁT NICOISE

Salát niçoise má několik podob. Hlavní podoba je ve výslovnosti. Nejvíce lidí ho vyslovuje, jako Nikoz, Nykoas, Nykos atd. Vyslovovat se má však nisuáz. Jeho název se totiž odvozuje od města Nice ležící ve Francii.

Jak většina asi už postřehla z mých vlogů a článků, tak já Francii miluji. Nejraději bych se tam přestěhovala nebo odjela na několik měsíců se učit francouzský jazyk.

Toto léto jsem trávila opět na Niském pobřeží. Letos už po sedmé, ano sedmé. Pro někoho nesmysl, pro mě vášeň. A k této vášni patří i jídlo. A jako hlavní zástupce je právě tento salát.

A jelikož už jsem tam byla po tolikáté, tak jsem se rozhodla vám sepsat recept. Tento recept je od místního kuchaře, který má svojí malou restaurace přímo v Nice.

Obdob salátu niçoise už je ale mraky. Liší se v zálivce a v dalších ingrediencích. Nyní je i hlavní přísadou vařené brambory. Ty ale lidé začali přidávat, když salát servírovali, jako hlavní jídlo. K obědu, či k večeři.

Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 4 porce
   
INGREDIENCE:
  • 2 velká zralá rajčata
  • 1/2 okurky, oloupané
  • 2 jarní cibulky nebo 1 malá cibule
  • 200 g fazolových lusků
  • 100 g černých oliv
  • 1/2 hlávky velkého římského salátu nebo 1 malou
  • 3 vejce
  • tuňák
Zálivka:
  • 10 lžic olivového oleje
  • hrst nasekané bazalky a petrželky
  • 2 stroužky česneku
  • pepř

Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si dáme vařit vejce. Do hrnce vložíme vejce a nalijeme vodu a dáme vařit. Jakmile se voda začne vařit, tak odměříme 8 minut. Poté z hrnce vylijeme horkou vodu a zalijeme studenou.

Rajčata si pokrájíme na měsíčky.

Okurku oloupeme a pokrájíme na plátky.

Jarní cibulku nebo cibuli oloupeme a pokrájíme na opravdu tenké půl měsíčky. V podstatě by každý proužek měl být průhledný.

Fazolové lusky můžeme nechat syrové, avšak já je vždy na 2 minuty ponořím do vařící vody a prudce zchladím. Jsou pak jemnější.
Takže dejte si vařit vodu do velkého hrnce, nesolte. Když voda bublá, tak do ní vložte syrové lusky a povařte 2 minuty. Poté nalijte do cedníku a prudce zachlaďte ledovou vodou. Barva zůstane krásně zelenkavá.

Z oliv vylijte nálev.

Římský salát propereme, aby nám nechroupala hlína mezi zuby. Poté ho natrháme rukou na velikost jednoho sousta. Tedy cca 2x2 cm.

Natrhané lístky vložíme do velké mísy. K nim přidáme lusky, rajčata, okurku a cibuli.

Do menší misky prolisujeme česnek, přidáme čerstvě namletý pepř, olivový olej a nasekanou bazalku s petrželkou. Vše důkladně promícháme a vytvoříme zálivku. Kdyby byla sušší, tak klidně přidejte olivový olej.

Poté vezmeme zálivku a nalijeme jí do velké mísy se zeleninou a důkladně promícháme. Oloupeme vejce.

Nakonec salát nandáme na talíř, zasypeme olivami, přidáme na čtvrtky pokrájené vejce a kousky tuňáka.

V případě, že podáváte salát, jako hlavní chod, přidejte vařené brambory. Je to taková novodobá obměna Salátu nicoise.
Také se ryba zaměnit. Místo tuňáka můžete servírovat ančovičky.

Nechte si chutnat.
Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:
rajčata - SvětBedýnek.cz
okurka - SvětBedýnek.cz
cibule - SvětBedýnek.cz
fazolové lusky - SvětBedýnek.cz
černé olivy - SvětBedýnek.cz
římský salát - SvětBedýnek.cz
vejce - Lidl
tuňák - Calvo ve vlastní šťávě
olivový olej - Penny
bazalka a petrželka - SvětBedýnek.cz a poté ze zahrádky
česnek - SvětBedýnek.cz

Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:


6 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá úžasně! Zrovna jsem hledala inspiraci na nějakou svěží dobrotu jako překvapení pro mamku až se vrátí že školení :) toto je horký favorit :D děkuji za tip ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Včera jsem salát přichystala pro rodinu, z mnohem větší dávky zeleniny, než uvádíš a všechen byl hned pryč :-D Přidávali si i zapřísáhlí zeleninoví nežravci :) A to jsem si naivně myslela, že si zbytek vezmu dnes na oběd do práce :-D :-D :-D Tak snad příště :-D
    Díky za recept :)

    everydayisyummy.blogspost.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to moc ráda slyším. Já dopadla stejně. Taky jsem si chtěla nechat do práce a šup, bylo prázdno :-)

      Vymazat