JAK UCHOVAT ZELENINU ČERSTVOU Č. 1 (LISTOVÁ ZELENINA, BYLINKY)

DNES SE VĚNUJEME LISTOVÉ ZELENINĚ A BYLINKÁM

Další týden za námi a já jsem opět natočila video do rubriky "Jak-video". Tentokrát je na téma "Jak uchovat zeleninu čerstvou".


Ano, tohle je základní problém všech, kteří chtějí jíst zdravě. V dnešní době nemáme moc času nakupovat denně čerstvou zeleninu. Anebo žijeme sami a celou vaničku již pokrájené zeleniny nejsme schopni sníst na posezení. Takže nám ve většině případů uvadne a my půlku vyhodíme. Jaká škoda.

Proto tu mám pro Vás jeden fígl. Naučila mě ho moje výživová poradkyně a já se o něj musím s Vámi podělit. Nechat si ho pro sebe by byl hřích :-)


Na jakou zeleninu to funguje?
  • natrhané lístky bazalky
  • větvičky tymiánu, rozmarýnu, majoránky, oregana či jiných bylinek
  • rukola
  • polníček
  • špenát
  • listový salát
  • prostě cokoliv, co má tendenci vadnout

Jak docílit dlouhodobé čerstvosti?
  1. zeleninu či bylinky přendáme do vaničky, mističky
  2. navlhčíme papírový ubrousek
  3. vyždímáme ubrousek
  4. položíme ho zvrchu na zeleninu či bylinky
  5. každý den opět namočíme ubrousek, aby byl stále vhký
  6. takto zelenina vydrží čerstvá týden, kolikrát i déle
POZOR! Z ubrousku nesmí voda stékat. Jinak Vám zelenina na dně začne hnít!

1. DEN
 3. DEN
 5. DEN
 4. DEN
A to je vše. V jednoduchosti je krása. Já tohle používám téměř denně. Hlavně, když jedu na piknik a chci mít krásně čerstvou bazalku na rajčatech s mozarelou. Tak si je natrhám a zabalím do vlhkého ubrousku. Poté je dovezu v krásně čerstvém a neuvadlém stavu.

Stejně tak, ,když si koupím již natrhané bylinky. Takhle mi vydrží kolikrát déle, než když si je koupím v květináči.

Používám to i na zeleninu, kterou každé ráno vkládám do mixéru a vyrábím z ní ranní smoothie.

Prostě lze to použít na obrovskou škálu potravin, která vadne.


Doufám, že se Vám tato rada líbila, že jí vyzkoušíte a hlavně se těším na odezvu, jak to fungovalo.

Přeji krásný den
Vaše Kačí


6 komentářů:

  1. Parádní fígl, díky za tip! Vyzkoušeno - probralo to i již povadlý koriandr! Supr!!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že je to super. Já to dávám na vše. Jak píši. Už většinou nekupuji bylinky v květináči, ale už ty ostříhané a tímto způsobem je uchovávám a vydrží mi několik týdnů. To samé rukola a jiné saláty. Třeba i v létě na pikniky je to úžasná věc.

      Vymazat
  2. Diky moc za tip, zrovna se chystam na nasi novou zahradku, kterou mame kus od naseho panelaku, udelat bylinkovy zahon a premyslela jsem, jak bylinky uchovat v dobrem stavu aspon do druheho dne, protoze asi nebudu mit vzdy cas tesne pred varenim na zahradku zaskocit... Takze urcite vyzkousim, diky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to vážně super, já takhle mám už týden v lednici medvědí česnek.

      Vymazat
  3. vyskušam, už som našla podobný tip na redkovky a bola som prekvapená kolko dlho mi vydržali chrumkavé, zbožnujem rukolu, tak s nou to skusim

    OdpovědětVymazat