DOMÁCÍ ZDRAVÉ MUSLI


Hodně z vás mělo zájem o recept na mé domácí zdravější müsli.

Toto müsli jsem se rozhodla dělat, jelikož ho miluji k snídani, ale vždy mi vadilo, že je plné cukrů, čokolády a všech dalších dochucovadel, které dodávají müsli sice příjemnou sladkou chuť, ale se zdravou dietní stravou to nemá nic společného.

Neříkám, že v müsli nenajdete žádné cukry, dochucuji ho trochou medu popřípadě třtinovým cukrem nebo sušeným ovocem, ale výhodou je, že si ho každý může udělat podle sebe, dle své chuti, dietního plánu.


Doba přípravy: 2 hodiny
Náročnost: střední
Počet porcí: dle počtu ingrediencí

INGREDIENCE:
  • 6 balení ovesných vloček (1 balení 500 g)
  • 1 kostka másla
  • rozinky
  • brusinky
  • sušené meruňky
  • sušené švestky
  • kokos (jak plátky, tak může být strouhaný)
  • mandle
  • lískové ořechy
  • vlašské ořechy
  • med nebo třtinový cukr
Vše dávejte dle vaší chuti a množství, čím více ovoce, tím je to sladší. Ničím to nejde zkazit, vše co máte rádi, tam můžete nasypat Smějící se


Postup aneb jak jsem postupovala já:
Vložte ovesné vločky do velké misky (nejlépe nejdříve tak 2 balení) a promíchtejte s měkkým máslem ve velkém lavoru.

Pak vám to nepadá všude kolem. Máslo je lepší mít vytažené na pokojové teplotě několik hodin, cca 3, aby se dobře zapracovávalo.

Pořádně rukou obalujte máslo na vločky a postupně si přisypávejte další a další. Čím méně tuku použijete, tím je to dietnější. Já kolikrát přisypu i o balení až dvě navíc.

Je potřeba, aby vločka byla lehce obalená máslem.

Poté vložte do lavoru různé druhy ořechů a kokos a zase promíchejte rukama. Můžete to nechat odležet, aby se máslo hezky spojilo se surovinami. V zimně do dávám i přes noc na balkón. V létě je problém s místem v ledničce, tak peču rovnou.

Poté vezměte směs a položte ji na plechy na pečící papír a pečte pomalinku na 50-70 stupňů, klidně tak 2-3 hodiny. Když uvidíte, že už müsli hnědne, můžete teplotu na chvilku zvýšit, aby se pěkně zapeklo.
Pomalým pečením budou vločky křupavé a ořechy opražené. Ovoce tam vložte, až po upečení. Není pak tak tvrdé.

Pak vezměte další 2 balení vloček a rozložte je jen tak na plech na pečící papír a pečte stejným způsobem. Aby se opražilo.
Tím si namícháte (nezdravější kousky s máslem, s těmi zdravějšími). Je to moje varianta, když nechci do sebe dávat tolik tuku. Samozřejmě chuťově je lepší to s máslíčkem Líbající

Podávejte nejlépe s bílým jogurtem!


Možná se vám to zdá pracné, ale není tomu tak, jen to chce mít čas, ale zase si uděláte několik kilo müsli a to vám vydrží opravdu dlouho. Já si ho beru do práce na svačinku, doma k snídani, či nosím jako dárek na návštěvu. Domácí výrobky vždy potěší nejvíce.

Jestli máte nějaké dotazy, pište je sem do komentářů a ráda vám poradím.



2 komentáře:

  1. Prosim jaka vrstva ma byt na plechu? Popripade nemate nejake fotky? Dekuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je snad nejstarší recept na blogu :-D to i fotka napovídá. Takže bohužel fotku rozprostření nemám, ale ráda to přefotím. Je na čase.
      Vrstva je cca 1 cm, aby se to propeklo :-)

      Vymazat