BUŘTGULÁŠ

Tak se konečně vrhám na sepisování tohoto naprosto klasického receptu. Mám ho tu od roku 2014, takže byl přidám chvilku po tom, co jsem si založila blog. Jenže od té doby tu ležel bez fotografie a bez postupu, jen sepsané ingredience s popiskem, že vznikl na chatě v Českém Švýcarsku, kam jsme jezdívali s přáteli.

Po pěti letech jsme vyrazili na Vejmínek. O náhody není nouze, jak se říká v Lotrandovi a Zubejde a já se vrhla do přípravy tohoto rodinného receptu. Proč náhoda? Protože Vemínek leží jen pár kilometrů od dané chaty, kde jsem tento recept začala psát. A za tu dobu jsem ho nevařila jedinkrát. A tak kde začal, tak byl také dokončen.

Nevím, jak vy, ale já mám buřtguláš spojený právě s chatou, zimou, rodinou či přáteli. Je to pro mě takové to jídlo, které se navaří ve velkém hrnci a v tom samém se položí doprostřed stolu a všichni si dle chuti nabírají.

A nemyslete si. I tento recept lze vymazlit tak, že potěší i náročné chuťové pohárky. Tak jdeme na to.


Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 6

INGREDIENCE:
  • 100 g slaniny
  • 3 větší cibule
  • 3 špekáčky
  • 3-4 lžíce mleté papriky 
  • 2-3 l vody
  • 500 g brambor
  • 3 stroužky česneku
  • majoránka, sůl, pepř, kmín
  • 3 lžíce hladké mouky
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Oloupeme cibulku a nakrájíme ji spolu se slaninou a špekáčky na kostičky. Slaninu vložíme do hrnce a pomalu restujeme. Po chvíli nám pustí tuk. Přidáme cibulku a restujeme. Jakmile cibulka začne pomalu zlátnout, tak přidáme pokrájené špekáčky a ještě restujeme.

Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme na kostičky.

Jakmile jsou špekáčky s cibulku opečené, tak přidáme mletou papriku a ještě chviličku, tak minutku promícháváme. Rozhodně ne déle a rozhodně ne na vysoký plamen. Paprika má tendenci se spálit a pak by byl celý guláš hořký.

Teď vše zalijeme horkou vodou a mícháme, přidáme brambory, majoránku, kmín, sůl, pepř, prolisovaný česnek.

Vše povaříme asi 20 minut, řídíme se brambory. Nesmí být tvrdé, ale ani rozvařené. Mezitím si rozmícháme hladkou mouku se studenou vodou a to do hladka, abychom neměli hrudky a vše nalijeme do hrnce a opět povaříme. Tím zahustíme buřtguláš. Pokud vám nejdou rozmíchat hrudky, tak to do guláše přelijte přes cedník. Lijte to tam pomalu a řiďte se hustotou guláše.

Nyní vše ochutnáme a popřípadě ještě dochutíme solí, pepřem, majoránkou.
A můžeme podávat s čerstvým chlebem, dobrou chuť :)


Rada na závěr:
I špekáčky se dají koupit v dobré kvalitě, takže koukejte na složení. Doporučuji ty z Naše maso. Mají je i na Svět bedýnek.

4 komentáře:

  1. Mouka se musí provařovat déle než chviličku :) Bolí mě do očiček to "aby jsme". :( Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Buřtguláš je taková tutovka, raději zahušťuji bramborem, krájím část
    brambor na malé kostičky a část normálně. malé se rozvaří a příjemně zahustím guláš. Nemusím přidávat mouku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super tip. Dělám to tak u bramboračky a nevím, proč ně u tohodle :-)

      Vymazat