Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pondělí 22. září 2014

BUŘTGULÁŠ


Tento víkend jsem strávila s přáteli v Českém švýcarsku, kam jezdíme dvakrát ročně. Naší tradicí je opékání špekáčků. K této činnosti se jindy v roce nedostanu, vlastně ani nemám kde. Na chatě je pouze gril a v Praze moc míst není.

Bohužel nám ale pršelo a ohniště a posezení bylo promáčené, tak se tato aktivita nekonala.

Když jsem přijela domu, tak jsem si říkala, co se špekáčky udělám, které jsme si tam koupili. Napadl mě buřtguláš. Jednoduchá věc, na které jsem vyrůstala celé dětství a kterou jsem nikdy ještě nevařila.

Výsledek byl tak dobrý, že obrovský kastrol jsme během večera dojedli, že nezbylo ani na vylízání talíře :)


Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 6
INGREDIENCE:
  • 3 větší cibule
  • 100 g slaniny
  • 3 špekáčky
  • mletá paprika
  • 2 l vody
  • 500 g brambor
  • 3 stroužky česneku
  • majoránka, sůl, pepř, kmín
  • 4 lžíce hladké mouky


Postup aneb jak jsem postupovala já:
Oloupeme cibulku a nakrájíme ji na kostičky. Dáme si rozpálit olej a vložíme na něj cibulku a opravdu pomalinku restujeme. Cibulka tím dosáhne neodolatelné chuti a vůně.
Pokrájíme si slaninu a přidáme k cibulce. Vše důkladně promícháváme.

Dále si oloupeme brambory a nakrájíme na kostičky a pokrájíme na kostičky špekáček.

Když je cibulka zlatavá, přidáme špekáčky a ještě chvilku opékáme, hlavně nespálit. Poté přidáme mletou papriku a ještě chviličku, tak minutku promícháváme. Teď vše zalijeme horkou vodou a mícháme, přidáme brambory, majoránku, kmín, sůl, pepř, prolisovaný česnek.

Vše povaříme asi 20 minut. Poté si rozmícháme hladkou mouku se studenou vodou do hladka, abychom neměli hrudky a vše nalijeme do hrnce a opět povaříme. Tím zahustíme buřtguláš.

Nyní vše ochutnáme a popřípadě ještě dochutíme solí, pepřem, majoránkou.
A můžeme podávat s čerstvým chlebem, dobrou chuť :)


Rada na závěr:
Pokud chcete mít buřtguláš, tak nekupujte nejlevnější špekáčky, které naleznete na pultu.

4 komentáře:

  1. Mouka se musí provařovat déle než chviličku :) Bolí mě do očiček to "aby jsme". :( Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Buřtguláš je taková tutovka, raději zahušťuji bramborem, krájím část
    brambor na malé kostičky a část normálně. malé se rozvaří a příjemně zahustím guláš. Nemusím přidávat mouku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super tip. Dělám to tak u bramboračky a nevím, proč ně u tohodle :-)

      Vymazat