DOMÁCÍ NOKY - PRAVÉ ITALSKÉ BRAMBOROVÉ

Milujete noky a stále je ještě kupujete v obchodě?
Zde vám napíši recept, který vám dokáže, že to co jste jedli doposud a kupovali vlastně předražené, že to vůbec nejsou noky.

U těchto nočků cítíte dokonalou chuť brambor v doprovodu například lehké omáčky z čerstvých rajčat.


Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 6

INGREDIENCE:
  • 500 g brambor
  • 2 ks vajec
  • 400 g polohrubé  mouky
  • 75 g strouhaného parmazánu
  • 20 g másla (na promaštění)
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě, vaříme do poloměkka.
Necháme lehce brambory vychladnout a oloupeme.

Ještě vlažné brambory nastrouháme na struhadle najemno a přidáme vejce, parmazán a mouku.

Vše tvarujeme do tuhého těsta.
Pokud je těsto řídké, přidáme ještě trochu mouky. Záleží jaké máme brambory. Ale zase z nich neudělejte tvrdé tenisáky :) Těsto musí být stále vláčné a hravé.

Hotové těsto vyválíme na dlouhé válečky, ze kterých krájíme cca 2 cm dlouhé noky. Do každého noku dloubneme vidličkou, abychom dosáhli správného tvaru.

Noky nakonec vložíme do slané vroucí vody na cca 3 minuty. Hotové noky poznáme tak, že vyplavou na povrch vody.

Zcedíme a promastíme máslem. Pak se nám nebudou lepit.
Takto hotové noky můžeme ihned podávat a nebo zamrazit.


12 komentářů:

  1. Naprosto výborný recept. Mockrát děkuji:)

    OdpovědětVymazat
  2. Je tam nutný ten parmezán, nebo se povedou i bez něj ? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě můžeš, ale ten sýr tomu dodá takovou specifickou chuť. Ale plno lidí je dělají bez :-)

      Vymazat
  3. Tak to hned vyzkouším, nechápu proč je ještě kupuji v obchodě. Myslím, že vím, co bude zítra k obědu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem si přesně říkala také. Je dobré, že jdou zamrazit, takže se jich udělá víc a pak se to jen krásně vytahuje z mrazáku :-)

      Vymazat
  4. Uvítal bych foto nebo video jak se do těch ňoků štouchá vidličkou, aby to vypadalo jako ňoky. To jsem myslel, že tu najdu. Receptů je všude hafo, ale ne jak ty puclíky vlastně vyrobit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono se to špatně fotí, ale zkus se podívat na tohle video. Začíná to přes to prkénko a pak v druhé části to je přes vidličku, jak to dělám já :-)
      https://www.youtube.com/watch?v=TCdVU_9X5ck

      Vymazat
  5. Pěkné ráno! :)
    Chystám se o víkendu připravovat svoje premiérové domácí gnocchi a vybrala jsem si Váš recept, protože se mi zdál jako nejlepší ze všech, co jsem zatím našla. :)
    Chtěla jsem se jenom optat.. Když se noky uvaří, promastí máslem a dají zamrazit, jak je zpracováváte po rozmrazení? Předpokládám, že už se znovu nevaří, takže jenom nechat rozmrznout a hodit do omáčky?
    Díky za odpověď na možná hloupý dotaz. :D

    Bára :)

    OdpovědětVymazat
  6. Uzasny receptik...Dakujeme za skvely tip😉👌👍

    OdpovědětVymazat