TOMATOVÁ POLÉVKA S KOUSKY ZELENINY

Jako téma dnešních receptů jsem si zvolila bazalku. Proč právě jí? Asi vás nepřekvapí odpověď: "Protože jí miluji.". Bazalka je bylinka, která u nás doma nikdy nechybí. Na pěstování je lehce náročnější a kolikrát umře dříve, než jí stačím zužitkovat. Pokud se vám děje to stejné, tak mám pro vás jeden tip. Snažte se kupovat lokální bylinky. Pěstují se v našich podmínkách a v těch stejných budou i u vás doma. Když si koupíte květníček v supermarketu, tak ten pochází často z dovozu a převozem tato křehká bylinka utrpí šok a uschne či uvadne. 

Bazalka je velmi chutné a aromatické koření. Je ale i na seznamu léčivých bylin a používá se při různých chorobách. Látky v ní obsažené podporují vylučování žaludečních šťáv, působí také proti plynatosti střev, podporuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení.
Zároveň působí na dýchací cesty a ulehčuje odkašlávání. Také zlepšuje činnost ledvin, uklidňuje nervy a navozuje dobrou náladu. Proto jí dříve přisuzovali afrodiziakální účinek. 

A jelikož láska prochází žaludkem, tak jsem vám připravila 2 recepty, ve kterých je bazalka obsažená. Tato polévka je jednou ze stálic, kterou vařím doma již mnoho let. Tomatovou polévku asi znáte, ale pokud si připravíte tuto, ve které plavou kousky restované kořenové zeleniny a je zjemněná smetanou, tak uvidíte, že si jí zamilujete na první sousto.

Více na: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/bazalka-skvele-chutna-zazracne-leci
Doba přípravy: 35 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 6

INGREDIENCE:
  • 100 g pancetty nebo slaniny
  • 2 cibule
  • 4 střední mrkve
  • 3 řapíky celeru
  • 10 kousků sušených rajčat
  • 4 malé plechovky loupaných rajčat nebo 1,5 kila čerstvých (spařených a oloupaných)
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • trocha cukru (v případě, že rajčata nejsou sladká)
  • 120 g zakysané smetany
  • 2 hrsti bazalky
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si pokrájíme slaninu, cibuli, mrkev, řapíkatý celer a sušená rajčata na malé kostičky.
Pokrájenou slaninu vložíme do hrnce a pomalu pražíme. Je důležité, aby slanina pustila co nejvíce tuku a vypražila se do křupava.
Poté přidáme do hrnce cibuli, mrkev a řapíkatý celer a restujeme do zlatava.
 Když nám zelenina zlátne, tak přidáme pokrájená sušená rajčata a ještě chvíli restujeme.
Nyní si odebereme půlku orestované zeleniny a přendáme na talíř. Zbytek v hrnci zalijeme pokrájenými rajčaty, osolíme, opepříme a přidáme stroužky česneku.
 Vše rozmixujeme do hladkého krému.
 Nakonec přidáme 2 hrsti posekané bazalky a zbytek orestované zeleniny.
 Polévku podáváme se lžící zakysané smetany.


Žádné komentáře:

Okomentovat