Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pondělí 28. dubna 2014

SLÁVKY (MUŠLE) á la SmoothCooking


Poprvé jsem je jedla asi před 3 měsíci na líbánkách ve Francii v Paříži. Už tam mě to oslovilo. Dochucené to bylo dokonale.
Dnes jsem byla na farmářském trhu na náplavce v Praze a koupila jsem si tam kilo slávek. Otázkou ale bylo, co s nimi. Nikdy jsem je nevařila, nevěděla, jak na ně a konkurence s chutí, kterou jsem zažila v Paříži byla veliká.

Nevím, jak se to stalo, ale to co jsem dnes uvařila, bylo naprosto dokonalé. Samotné vaření trvá pouhé 3 minuty.
Pojďte to zkusit také.


Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 2
 
INGREDIENCE:
  • 1 kg čerstvých slávek
  • proužek másla cca 2 cm, 1 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • tymián, rozmarýn, pažitka, petrželka, 1 list bobkového listu, mořská sůl, pepř
  • 1 malá mrkev
  • 1/2 dcl suchého vína
  • šťáva z půlky citrónu
  • 1 dcl vody


Postup aneb jak jsem postupovala já:
Do rozpáleného kastrolu vložíme máslo a olej a necháme rozpustit. Vložíme na drobonko pokrájenou cibulku a lehce orestujeme.


Poté vložíme na drobonko pokrájený česnek a bylinky a bobkový list. Restujeme.
Po chvilce vložíme mrkev a slávky, podlijeme vínem a citrónem, osolíme, opepříme a přikryjeme pokličku a necháme povařit. Slávky pustí vodu, takže se dole vytvoří výborný vývar. Vždy po cca minutce to promícháme. Vaříme takhle max. 3 - 5 minut. Slávky se nám krásně otevřou. Promícháváme ode dna, aby vše bylo krásně promíchané ve vývaru.

Jako příloha se jí hranolky. Já to ale nemusím. Stačí kousek bagetky, který si při jezení namáčíte ve vývaru.


A co udělat se slávkami před tím, než je vložíme do kastrolu?
Nutné je vše důkladně probrat a umýt.
Takže vezmete slávku po slávce a hrubou stranou houbičky vydrhneme skořápku, popřípadě si pomůžeme nožíkem. Ta slávka, která bude otevřená je mrtvá. Je tu šance, že bude živá a to zjistíme tak, že jí poklepeme např. nožíkem na skořápku a když se zavře, je v pořádku, pokud zůstane otevřená, tak je mrtvá.

Při vaření se vám všechny dobré slávky otevřou. Ta která zůstane zavřená, je také špatná. Nezkoušejte jí silou otevřít. Nemuselo by vám být potom dobře a akorát byste si zkazili chuť na toto výborné jídlo. Nestojí to za to!








Výborné v kombinaci s dezertem Creme brulee























Žádné komentáře:

Okomentovat