ROZLOŽENÍ POTRAVIN V PŘIHRÁDKÁCH LEDNICE (Bosch)

Tento článek byl sepsán ve spolupráci s firmou Bosch.

CO PATŘÍ DO LEDNICE A CO NE

Přesně tohle je problém téměř každé domácnosti. Já osobně v tom vidím dva důvodu. Za prvé sami nevíme, kam co dávat. Za druhé nás v domácnosti žije více a když už to někdo správně srovná, tak to někdo další rozhází. Mám pravdu? :-)

U nás to platí na sto pro. Arty v chladničce systém nevidí, ač jsem mu to vysvětlovala xkrát. Dokonce má takový dar, že cokoliv se potřebuje rychle zkonzumovat, tak vloží tam, kde to najdu za týden zkažené. Například do úplně horní poličky a ještě to zastaví marmeládami. Tam já třeba dávám naopak to, co vím, že vydrží dlouho.

Když jsme vybírali chladničku, tak jsme měli poměrně silné nároky. Upřímně mě nebavilo už to, že jsem si koupila kvalitní potraviny, za tu kvalitu jsem si připlatila, ale lednička mi je doslova zlikvidovala. I tohle byl důvod, proč jsme odpočítávali minuty, kdy se budeme moci přestěhovat. A měla jsem pravdu.

Od té doby, co bydlíme u nás v baráčku a máme novou chladničku s  mrazákem Bosch, tak vše vydrží mnohem déle. Je to hlavně díky funkci VitaFresh, která vytváří optimální podmínky pro skladování potravin. Nejsou to jen slova výrobce, jsou to i má slova. Ač VitaFresh bylo pro mě do nedávna cizím slovem, tak nyní už chápu, co tím chtěl básník (dobře výrobce) říci. Vážně to funguje. 

Když jsem do staré lednice vložila čerstvou mrkev, tak už druhý den byla gumová. Hleděla jsem jak spadlá z višně, když jsme se nastěhovali do baráčku, uložila jsem potraviny do lednice a daná mrkev byla i týden krásně pevná, šťavnatá a křupavá. Bosch tohle prostě umí.


Dnes bych vám ale chtěla sepsat pár tipů na to, co do lednice patří a co zase ne. Jedno neutrální pravidlo neplatí, ale řekněte sami, věděli jste, že...

Rajčata nebo rtěnka?

I když většině čerstvých potravin chlad svědčí, není tomu tak vždy. Studený vzduch v chladničce zabraňuje procesu dozrávání a například rajčata ztrácí svou aromatickou vůni i chuť. Nejlepší je ukládat rajčata do misky nebo košíku někde v kuchyni. Popřípadě do spíže, pokud tam máte chladněji, než v jiných místnostech.

Většina kosmetických přípravků se testuje za pokojové teploty. Ale vysoké teploty jim nesvědčí, mohou se dokonce roztavit. Abyste tomu předešli, je dobré ukládat rtěnky a oční linky v ledničce. Zároveň zachováte konzistenci a stálost barev po delší dobu.

Květiny nebo bazalka?

Pokud chystáte svatbu, nebo jen čekáte návštěvu a chcete byt vyzdobit čerstvými květinami, dopřejte jim pobyt v chladničce. Vydrží déle svěží a plné života. Například tulipány vám za to hodně poděkuji. Proto, když dostanete puget krásných tulipánů, které si chcete dlouho užít, tak je dávejte na noc do lednice a každé ráno jim dejte čerstvou vodu a přidejte pár kostek ledu. Chlad mají prostě rádi.

Bazalka naopak potřebuje světlo a je velmi citlivá na chlad. V chladničce proto rychle vadne a ztrácí chuť. Čerstvé listy bazalky ale můžete zmrazit, například ve tvořítku na kostky ledu s trochou oleje. Jednoduše si udělejte pesto jen z oleje a bazalky a zamražte.

Aloe vera nebo brambory?

Krém z Aloe Vera je ideální na ošetření spálenin. Přírodní kosmetiku vždy skladujte v chladničce, protože neobsahuje žádné chemické konzervační látky.

Brambory se mají naopak skladovat v chladných, temných místech, ale v chladničce by jim byla až příliš velká zima. Škrob v bramborách se chladem mění na cukr. Brambor pak může mít nasládlou chuť, což ve většině případů nechceme.

Lak na nehty nebo chléb?

Nevystavujte své oblíbené laky na nehty přílišnému světlu a teplu. Vaše laky zůstanou tekuté a udrží si své krycí schopnosti déle, když je budete ukládat do ledničky.

Naopak chléb do ledničky nedávejte. Rychle v ní uschne. Je lepší ho uchovávat v chlebníku. Čerstvý chléb ale můžete snadno zmrazit. Do mrazničky je možné dát i jednotlivé krajíce chleba nebo určité porce a budete ho mít vždy po ruce. Jen doporučuji ho při rozmrazování vyndat ze sáčku a přikrýt utěrkou, aby nezvlhl od kapek vody ze sáčku.


 TAK SCHVÁLNĚ. KDO Z VÁS UKLÁDÁ DANÉ POTRAVINY DO SPRÁVNÝCH PŘIHRÁDEK?

Horní odkládací plocha
Pečené potraviny s vysokým obsahem mléka, jako jsou například dortíky či muffiny, by měly být uchovávány v horní části chladničky.
Uzené ryby a uzené maso nemusí být skladovány při tak nízké teplotě a měly by být uloženy v horní části chladničky.

Střední odkládací plocha
Sýr nebo krémový sýr je nejlepší uchovávat uprostřed chladničky. Naše rada: Aby se mohlo aroma plně rozvinout, vyjměte sýr z chladničky 30 minut před konzumací.

Dolní odkládací plocha
Zavařovací sklenice, které již byly otevřeny, je nejlepší umístit do spodní přihrádky.
Jogurty a smetanu je třeba uchovávat v chladu. Nejlepší je umístit je do spodní přihrádky chladničky.
Zbytky potravin by měly být uchovávány v chladničce, dokud nejsou spotřebovány. Nejlepší místo pro jejich uložení je spodní přihrádka, protože právě zde je teplota nejnižší.

Horní dveřní přihrádka
Máslo by mělo být uloženo v horní dveřní přihrádce, která poskytuje dostatečně nízkou teplotu, avšak současně zajišťuje, že bude máslo snadno roztíratelné.

Střední dveřní přihrádka
Vejce lze skladovat buď ve dveřích chladničky, nebo ve spodní přihrádce chladničky.

Přihrádka na lahve
Mléko je nejlepší uchovávat ve dveřích chladničky – ideálně v zadní části, protože právě zde je teplota nejstabilnější.
Ostatní nápoje jako například džusy nebo vína lze rovněž uchovávat v přihrádce pro láhve.
Střední dveřní přihrádka je ideálním místem pro uložení dresingů, džemů, kečupu a hořčice.

Přihrádka s regulací vlhkosti
Ovoce a zelenina zrají i poté, co jsou sklizeny. Správné skladování zajišťuje zachování živin, a to zejména vitamínů. Přihrádky Vitafresh udrží skladované potraviny až 3x déle čerstvé.

Přihrádka na čerstvé potraviny
Čerstvé maso a ryby by měly být uloženy v zásuvce na maso s velmi nízkou teplotou ve spodní části chladničky. Přihrádky Vitafresh zajišťují uchování potravin při ideální teplotě.

Mrazicí přihrádka
Velká mrazící přihrádka udrží ovoce i zeleninu čestvou po dlouhou dobu. Díky svým rozměrům v ní uskladníte i objemné potraviny. Důmyslný systém cirkulace vzduchu NoFrost odvádí vlhkost z mrazáku: tím se zabraňuje tvorbě vrstvy ledu.

Hodně tipů naleznete na stránkách Bosche, tak se k nim podívejte. Mají tam mnoho naučných článků, ale i receptů.

Tak teď už víte, kam co patří, tak to zkuste dodržovat a dejte mi vědět, zda se vám kvalita potravin zvýšila. A příště vám přidám článek o tom, jak skladovat, refreshovat a zužitkovat potraviny. Zabral mi opravdu hodně času, tak věřím, že se vám bude líbit.

Mějte se krásně,

vaše Kačí



Žádné komentáře:

Okomentovat