DORT NAHÁČ (ČOKO-OŘÍŠKOVÝ KRÉM)

A je to tady. S velkou slávou vám sepisuji tento dort. Jak vznikl? A proč?

Jednoduše. Můj velký brácha se ženil. Zprvu hledal cukrářku, která by mu ho upekla. Jenže jsme stále nemohli sladit termín, kdy bychom se vydali na nějakou ochutnávku nebo prezentaci. Až jsme takhle seděli na oslavě, jedli dort, který jsem pekla, všichni si ho vychvalovali a začali jsme se bavit o tom jejich svatebním. V tu chvíli jsem tak pronesla, že proč bych jim ho vlastně nemohla udělat já. V tu chvíli mi to přišlo jako skvělý nápad. Ušetří nemalé peníze a já se blejsku. Jenže...

Jakmile jsem za pár dní vychladla, tak mi došlo, jaký břemeno jsem si na sebe vzala. Však svatební dort je vždy středem pozornosti. Co, když se mi nepovede? Bude křivý? Rozteče se? Rozpadne se po cestě? Zdrcne se mi krém? Mno, na odvolání není prostor, pustit se do toho musím, času už moc není a hledat nějakého odborníka, který by ho připravil čas nebyl.

Nakonec jsem se s nimi bavila o chutích. Jestli chtějí celý bílý nebo třeba nějakou kombinace. Nechali to na mně. Jediné, co chtěli bylo, aby byl na povrchu bílý a byl zdoben žlutými květy.

A tak jsem se zamyslela. Ujistila jsem se v jedné věci. Nechci celý bílý. Bílé krémy jsou většinou složené z másla a kdo by si chtěla v 35stupních dávat několik kostek másla? Ač z hezky vypadajícího dortu? Nikdo. Takže jsem zvolila krém, na který vsázím vždy, když chci, aby mi krém držel. Mascarpone, 70% čokoláda, karamel, oříškové máslo. Nic víc. Tohle drží vždy zaručeně.

Musela jsem ale najít nějaký krém, který bude krásně držet okraje. Tedy potahovací krém. Tady jsem šla na jistotu a zvolila máslový krém. Složení jsem odkoukala od bohyně dortů a to Ivči Cat and cook. A jak na něj? To jsem odkoukala už dávno také od ní. Tentokrát ale ne na blogu, ale na Youtube, kde má krásně popsaný tutoriál. Takže pokud nevíte, jak na to, tak se na to podívejte.
Jen k tomuto krému, pokud nepotřebujete vyloženě bílý dort, tak i okraje udělejte z čokoládového krému. Ten bílý je opravdu hodně máslový a vlastně není vůbec dobrý :-D.

S korpusem jsem šla také na jistotu a to z mých proveřených dortů. Prostě klasika. Piškotová klasika. Je to lehoučký korpus, který ve spojení s čokoládovým krémem krásně funguje. A nakonec jsme to proložila čerstvými malinami a marmeládou a to fungovalo ještě lépe.

KVĚTY
Jen pozor na zdobení. Nejsou květiny a květiny.
Květiny se dělí na jedné a nejedlé, přesněji ty, které můžete sníst a ty, po kterých vám může být sakra špatně. Takže googlete.

Jenže jsou jedlé květy a jedlé květy.
I jedlé květy mohou být a většinou jsou chemicky stříkané, aby květ vydržel krásný po co nejdelší dobu. A kdo z nás by chtěl jíst chemický postřik? Nikdo.

A tak jsem vsadila na jistotu. Napsala jsem do květinářství GreenDecor, který sídlí u nás na Žižkově a nyní nově i v Dejvicích. Mají vlastní louky, jsou eko, bio, fairtrade. Takže tohle byla jasná volba. Napsala jsem jim, co potřebuji. Tedy žluté květy, které vydrží na dortu a také ty, které jsou jedlé. Na svatbu jsem si netroufla dát něco, co jedlé není. A tak mi vybrali 3 varianty, které jsem nakonec spojila.

Pokud ale máte nějakou květinu, kterou tam určitě chcete, tak to můžete udělat takto. Stonek obalte do alobalu a až poté vpíchněte do dortu. Já to ale u tohoto narozeninového, který jsem pekla o týden později dělala tak, že jsem na povrch umístila potravinářskou fólii, tu potřela pár milimetry krému a až na to kladla květiny. Před podáváním jsem fólii sundala a byla jistota, že nikomu nebude špatně. Zdobení dortu, který je na fotkách totiž bylo na narozeniny, které jsme slavili týden po svatbě a tak jsem na to využila květinu, kterou jsem měla jakožto svěděk. Byla jsem si tedy vědoma, že květy jedlé nejsou. Tohle jsem si ale mohla dovolit u dortu, který jsem sama servírovala a byla u jeho porcování.

Závěr? Fotky svatebního dortu nemám. Foťák jsem totiž na svatbě odložila a nevzala do ruky. Vyfotit dort mi tedy vůbec nenapadlo. Byl tam ale fotograf a ten ho fotil, takže jakmile budu mít fotky, nějakou sem přidám. Na svatbu jsem dělala dvoupatrový, na oslavu narozenin jen jedno patrový.

A chuť? Na svatbě za mnou přišlo několik lidí, kteří mi řekli, že lepší svatební dort nikdy nejedli. Asi to bylo tím, že tam nebyla tuna marcipánu nebo másla. Tak třeba také uspějete :-).
Doba přípravy: 3 hodiny
Náročnost: velká
Počet porcí: 10

INGREDIENCE: 
  • Korpus:
    • 150 g hladké mouky
    • 50 g hrubé mouky
    • 200 g cukru
    • 100 ml slunečnicového oleje
    • 20 ml vlažné vody
    • 4 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
    • 1 prášek do pečiva
    Krém:
    • 500 g mascarpone
    • 200 g 70% čokolády (ta je důležitá, díky ní to tuhne)
    • 1/2 plechovky karamelizovaného salka
    • 50 g másla
    • 3 lžíce oříškového másla jemně mletého (já dávala pražené mandlové od Šufánka)
    Zdobení:
    • 250 g mascarpone
    • 250 g másla
    • 2 lžíce moučkového cukru
    Zdobení další:
    • malinová marmeláda
    • 250 g malin
    • květiny
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
KORPUS:
Nejprve, nejlépe den předem si upečeme korpus. Přes noc krásně vychladne a bude se nám s ním lépe pracovat. Rozhodně ho nezačínejte sestavovat ještě teplý nebo vlažný.

Vyšleháme si bílky a dáme stranou. 
Poté do mísy vložíme suroviny pokojové teploty - mouku, cukr, olej, vodu, žloutky a prášek do pečiva a důkladně prošleháme. Poté přidáme bílky a metličkou opatrně zapracujeme.

Pečeme na 170 stupňů cca 30 - 45 minu. Testujte upečenost špejlí. Necháme vychladnout.

Vychladlý korpus rozřízneme na 3 části. 
Pekla jsem ve formě o průměru 24 cm.
Jakmile korpus vyndáte z formy, tak vršek lehce zarovnejte a otočte vzhůru nohama. Budete tak mít krásně rovné okraje, které se budou snáz zdobit a zarovnávat.
KRÉM:
Myslete na teplotu surovin a tak si všechny vyndejte cca 1 hodinu předem na kuchyňskou linku.

Nyní si připravíme krém. 
Do mísy vložíme máslo pokojové teploty a salko a důkladně prošleháme. Máslo změkne a nadýchá se.
Rozpustíme si čokoládu ve vodní lázní. Jen pozor, než jí nalijeme do krému, tak jí necháme částečně vychladnout. Nesmí na dotek pálit. Pak jí přidáme do krému. Nakonec ještě přidáme mascarpone pokojové teploty a oříškové máslo. Důkladně prošleháme. 
Připravíme si spodní část korpusu a namažeme jí marmeládou. Tím odlehčíme krém a lehce dosladíme. Poklademe na ní maliny. Můžeme je překrojit vejpůl.
 Poté přidáme vrstvu krému. Nebojte se až do okrajů. Stejně se pak budou uhlazovat. A vložíme do lednice alespoň na hodinu, aby to zatuhlo.
Takto opakujeme každé patro a každé dáme zachladit.
KRÉM Č. 2:
Opět myslete na teplotu. Měla by být pokojová.
Do mísy vložíme máslo a vyšleháme, mělo by lehce zbělat. Poté přidáme mascarpone a cukr a opět vyšleháme. Krém bude nadýchaný. Až poté ho budeme vrstvit.

 A nyní to uhlazování. Sestavíme si patra na sebe a jdeme na to.
Myslela jsem si, že to je oříšek, ale jde to.
Nejprve se nanese vyšší vrstva na horní korpus, tedy na vodorovnou plochu a poté se rozprostře krém po stranách. Nebojte se dát větší vrstvu. Sundat to lze kdykoliv.

Pokud nemáte otáčecí stojánek, tak postupujte jako já. Otočíme misku a na ní položíme talíř s dortem. Vezmeme si špachtli na uhlazování dortu a uhlazujeme a uhlazujeme. Já chtěla docílit toho, aby prosvítal korpus. To už je ale na vás. Když kombinujete 2 druhý krému, tak je lepší dávat silnější vrstvu, aby se vám nemíchala barva a dort zůstal krásně bílý. Vždy doporučuji dort průběžně zachlazovat. Zvlášť v teplých dnech. Jinak vám bude tát přímo před očima.

Když jsou strany perfektně zahlazené tak se pustíme do vršku.

Ten zahladíme do úplné rovnosti. Jestli chcete perfektní postup, tak Ivča z Can and cook vydala na svém youtube kanálu video postup na uhlazování krému. Tak se na to podívejte.

Dáme opět do lednice, aby se finálně perfektně zachladil.

Nakonec dort ozdobíme. Je to dle fantazie. Já se ještě nakonec prošla po zahradě a otrhala listy malin, rozmarých, mátu i meduňku a vše tam zapracovala.
Tak ať se vám také podaří :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat