RECEPTY PRO DETI (4 recepty)

Tento článek vznikl ve spolupráci s Hami.


V sobotu jsem byla pozvaná s celou rodinou na kurz vaření. Nebyl to ledajaký kurz, ale vařili jsme pro ty nejmenší, pro naše děti. Celé se to odehrávalo v krásných prostorách v Holešovicích a to ve škole vaření Ola Kala. Byla jsem zde po poprvé a doufám, že ne naposledy. Je to tu vážně krásné.
Celou akci zorganizovala firma Hami. Pozvali holky z Hlídárny, které se staraly o naše dětičky, ale pozvali i naše drahé polovičky, aby i ti nejmenší prckové se tu cítily komfortně. Maminky tak měly spoustu času, aby si mohly stoupnout k plotně a naučily se připravit 4 chodové menu a rovnou ho otestovat na dětech. Vyšlo to. Tobínek chválil úplně všechno a na všem si pochutnal. Nejvíc ale na rajčatové omáčce s kachničkovými těstovinami a ricottovo bazalkovou omáčku s písmenkovými těstovinami.
Zatím co si Tobínek hrál a Arty si pochutnával na připraveném rautu, tak já si stoupla na místo, kde se cítím naprosto skvěle. K plotýnce. Byla jsem obklopená skvělou partou, jako třeba Martinou Mamachef.cz, Jan Laur, byli tam i Dva tátové, Salát by Leni nebo Rendy Ordinary Life.
Snad poprvé jsem zajásala nad občerstvením pro děti. Bylo krásné (a samozřejmě logické, když to organizovala firma Hami), že zde bylo jídlo i pro nejmenší. A tak si Tobínek ihned uloupil hranatou krabičku s příkrmem a celou jí slupnul na posezení. Tyhle on miluje nadevše a mohla by je snídat, obědvat, večeřet a klidně i svačit.

A proč se vlastně tahle pohodová akce konala? 

Hami přišlo na trh s novinkou. Vydalo se napříč Itálií a přivezli potraviny nesoucí název "Viaggio" (čti vijádžo), což znamená "cesta". Viaggio jsou nejkvalitnější bio potraviny, pěstované s láskou a italskou vášní pro dobré jídlo přímo italskými farmáři. To vše v přísně hlídané kojenecké bio stravě. 

V tom je velký rozdíl. Bio strava je sice skvělá, ale nepodléhá přísnému dohledu pro kojence a tak ve stravě mohou vznikat mikroplísně, které dospělému člověku nevadí, ale pro malé děti dobré nejsou. Kojenecká strava zase podléhá přísné kontrole, ale není většinou (když beru to, co je na českém trhu) bio. A tady máte oboje. Budu se opakovat, ale stále věřím, že (nejen) jídelní návyky je nutné budovat minimálně do 3 let věku a to pomocí nejkvalitnější stravy. Jde to ruku v ruce a já věřím, že se mi to jednou vrátí :-).

Vraťme se k produktům Viaggio. V průběhu cesty za těmi nejkvalitnějšími potravinami Hami respektovalo i skutečnost, že v Itálii se každý zemědělský region specializuje na jinou potravinu a tak z každého přivezli to nejlepší. Proto na každém výrobku z této kolekce naleznete mapku, na které je zvýrazněný daný region, ze kterého daný produkt pochází. To tak pro zajímavost, ať víte, co vaše dětí jí.

Viaggio přineslo na český trh 5 produktů. Kachničkové semolinové těstoviny, písmenkové semolinové těstoviny, rýžovou kaši, krupici a špaldové sušenky. A právě z těchto produktů vám přináším recepty, které můžete uvařit svým zlatíčkům. Tak jdeme na to.

MRKVOVÁ POLÉVKA PRO NEJMENŠÍ
Ingredience:
  • 2 mrkve
  • 1 lžíce krupice
  • voda
  • bazalka
Postup:
V trošce vody uvaříme mrkev do měkka. Po uvaření přidáme lžíci, až dvě krupice, 3 lístky bazalky a rozmixujeme do hladka a ještě chvilku povaříme.
Pokud chceme mít polévku s kousky, tak polévku uvaříme ze 3 mrkví, po uvaření rozmixujeme 2 mrkve, třetí si pokrájíme a přidáme do polévky po rozmixování.


RICOTTOVO BAZALKOVÁ OMÁČKA S TĚSTOVINAMI

Ingredience:

  • 1-2 hrsti bazalky
  • 1 lžíce piniových oříšků nebo kešu nebo pražených slunečnicových semínek
  • 3 lžíce ricotty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2-3 hrsti kachničkových těstovin
  • děti nad 3 roky - hrst parmazánu
Postup:
Do sekáčku si vložíme bazalku, oříšky nebo semínka, ricottu a olivový olej, popřípadě parmazán. Rozmixujeme do hladké hmoty.

Vedle v kastrůlku si uvaříme v neosolené vodět těstoviny do měkka. Trvá to 6 minut.

Po uvaření zcedíme a smícháme s omáčkou.


RAJČATOVÁ OMÁČKA S PÍSMENKOVÝMI TĚSTOVINAMI

Ingredience:

  • 300 ml sklenice passaty nebo 4 velká oloupaná a následně rozmixovaná rajčata
  • 1 mrkev
  • 6 listů bazalky
  • pro děti nad 3 roky - hrst parmazánu
  • pro děti do 3 let - čerstvý neslaný sýr
  • olivový olej
Postup:
Passatu (rozmixovaná rajčata) nalijeme do kastrůlku a přidáme do nich nastrouhanou mrkev a povaříme do změknutí. Přidáme na jemno nasekanou bazalku.

V dalším kastrůlku si v neslané vodě uvaříme písmenkové těstoviny. Trvá to 6 minut.

Poté vše smícháme a posypeme sýrem.


DĚTSKÁ PANNA COTTA

Ingredience:

  • 200 ml plnotučného bio mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 2-3 lžíce plus dle potřeby rýžové kaše (používá se na zahušťování pokrmů)
  • čerstvé ovoce
  • popřípadě nalámané sušenky (já je ještě nedávám, maximálně bych upekla vlastní bez cukru - recept naleznete na Instagramu na profilu @vyrobenozlasky)
Postup:
Mléko přelijeme do kastrůlku, vyškrábneme vanilkový lusk, semínka i celý lusk vložíme do mléka a pomalu vaříme cca 5 minut. Nakonec přidáme rýžovou kaší. Panna cotta musí být hustá, ale ne jak lepidlo. 

Ovoce si pokrájíme a připravíme ke zdobení.
Panna cottu si přendáme do skleničky a nazdobíme jí čerstvým ovocem, popřípadě sušenkami.




Tak doufám, že vás nějaký recept zaujal a zkusíte ho uvařit svým nejmenším. Upřímně? Mně to chutnalo také a když jsem si to zasypala parmazánem, který je dost slaný, tak jsem k tomu nepotřebovala vůbec nic. Jen lžíci a čas si to sníst.

Pokud vás zajímají recepty pro děti, tak nezapomeňte sledovat můj profil @vyrobenozlasky a také @klubmaminek.

Mějte se krásně a užijte si víkend,
s láskou vaše Kačí

Žádné komentáře:

Okomentovat