ZE ŽIVOTA: HRAČKY PRO ROČNÍ DÍTĚ

Pamatuji si časy, kdy jsem stále hledala na internetu, co tak dítě v určitém věku baví. V podstatě mi tady asi chybí stránka, která by byla rozdělená na určité věkové kategorie a já se tam inspirovala. Ač mi je jasné, že každé dítě baví něco jiného. Třeba takový Tobínek miluje veškeré manuální, hudební a šplhací hračky. Ale i v jeho skoro 15-ti měsících nechodí. Takže je důležité nesrovnávat, ale rozvíjet.

Velmi důležité je nezapomínat na jemnou motoriku. Tu má dítě silně vyvinutou od narození, proto má například stále prstíčky sevřené v pěst nebo se často chytají prstu rodiče. Jenže jak roste, tak jí ztrácí a zesiluje hrubá motorika, což znamená, že umí udělat například kotrmelec.

Jemná motorika je ale velmi důležitá k životu. Obzvlášť v dnešní době tabletů a mobilů. Prstíčky nepracují tak, jak by měli a jemná motorika se pomalu vytrácí. Naštěstí jsem začala chodit v 10. měsíci s Tobínkem na cvičení, kde se posiloval a cvičil správný vývoj držení těla, ale i jemná motorika. V tu chvíli jsem zpozorněla a opravdu každý den aspoň na pár minut si k Tobínkovi sednu a hraji si s ním hry pro rozvoj jemné motoriky.

Ze začátku to chce trochu trpělivosti, ale děti jsou učenlivé a půjde jim to. Jak já říkám: "Jen dospěláci dělají z dětí malé děti.". Myslím to tak, že kolikrát se děti podceňují, že jsou na nějaké aktivity moc malé, ale je tomu naopak. Jen tomu chce jít trochu naproti, podpořit je v tom a ukázat jim, jak na to.
Dnes vám zde vypíši několik her, které s Tobínkem hraji od jeho 10-ti měsíců. Myslím si, že ale pomalu s některými hrami můžete začít klidně i o měsíc dva dříve. Jen neztrácejte trpělivost a pravidelně si na toto čas najděte. Pravidelnost a určitý stereotyp je v podstatě pro děti to nejlepší. V čemkoliv.
JÍDLO
Od 6. měsíce
Ač se to nezdá, tak i jídlo může být hra. Záleží, jak ho servírujeme. Já se ho snažím dělat pestré a krájet na různé tvary, Občas mu třeba bramboru nakrájím na tlustý plátek a vyříznu do tvaru srdíčka vykrajovátkem na cukroví. Opět objevuje něco nového na talíři.

Důležitá je ale hra prstíky. Proto nám krásně poslouží například takový hrášek, u kterého stačí pouze naprasknout lusk a dítě si samo vyndavá kuličky hrášku z lusku. Používá u toho jemnou motoriku a opět je to pro ně určitý druh hry.
Stejně poslouží třeba rybíz. Nejlépe ještě na stopce, ze které si dítě může danou kuličku rybízu samo utrhnout. Ale poslouží jakékoliv drobné ovoce či zelenina. Ať už je pokrájené na kousky nebo to jsou kousky samo o sobě (borůvky, maliny, angrešt, hroznové víno a podobně).

KOSTKY
Od 8. měsíce
Dnes lze sehnat kostky v různých velkostech a s různým potiskem. Asi nejčastější jsou ty, které se staví do určitého obrázku. Na těch jsem vyrůstala už i já. Nejčastěji jsem je tedy používala na stavění základu hradu. A i tyto hry jsou na rozvoj jemné motoriky. Každou kostku musí dítě vzít do ruky, zapojit prsty a přesunout na určité místo.

Zprvu ale postačí učit dítě stavět kostky na sebe. Aby je to ještě více bavilo, tak za odměnu je motivovat, aby do kostek bouchly a shodily je. Poté je důležité hodně jásat a tleskat. To ale v každé aktivitě. Samy pak ví, že jakmile se jim něco povede, mohou si zatleskat. A hlavně je to motivuje k další aktivitě. Všechno je to ve stylu "škola hrou".

KROUŽKY
Od 8. měsíce
Určitě znáte takové ty kroužky, které se staví na tyč s podstavcem. Zrovna tyto kroužky s tlustějším provázkem můžete využít výše uvedené provlékání.

U těchto kroužků se opět zlepšuje jemná motorika, trpělivost a také fantazie. Kroužky se dají stavět od největšího po nejmenší. Nebo na přeskáčku. Či podle barev.

BAMBULKY
Od 8. měsíce
Další hra, kterou lze snadno vyrobit doma je hra s bambulkami. Kupte vlnu v různých barvách a vytvořte různé velikosti bambulek. Poté můžete opět učit dítě vkládání bambulek například do lahve (skleněné/plastové), přendavat je z kelímku do kelímku. Ty mohou být ve stejných barvách jako bambulky a později je můžete učit vkládat danou barvu bambulky do dané barvy kelímku.

Je to hodně o hmatu a proto je dobré mít na výběr různé tvary (fazolky, bambulky, žetonky,...). A díky tomu, že vyrobíte i různé velikosti bambulek, tak je dítě může vhazovat do různých kelímků dle velikosti bambulky.

VKLÁDÁNÍ ŽETONŮ DO KASIČKY
Od 9. měsíce
Další domácí výtvor a hra, která učí děti jemnou motoriku a poznávání nových tvarů je vhazování žetonů do kasičky. Opět dejte ale pozor, aby si je dítě nestrkalo do pusinky.

Preferuji vystřihnout žetony (kolečka) z tvrdého kartonu. Já si ale už dříve koupila v hračkářství pexeso ve tvaru žetonku, které je z tvrdého papíru a jsou na něm zvířátka. Ta ale můžete nakreslit i na vystřižené žetonky. Nebo třeba nalepit samolepky, barevně pomalovat a podobně. Opět to u dítěte rozvíjí další smysl. Ze začátku to sice vnímat nebude, později mu ale můžete říct, aby do kasičky házelo nejprve modré žetonky, pak červené a nakonec třeba žluté. Nebo nejprve pesky, pak kočičky a nakonec slony.

LAHEV S FAZOLKAMI
Od 10. měsíce
Stačí vzít obyčejnou pet lahev od půllitrové vody a velké fazolky nebo třeba šípky, klidně oblázky a vysypat je na zem. Po jedné opět vhazovat do lahvičky. Jen vždy dávejte důkladný pozor, kolik jste jich vysypali, abyste věděli, že jsou všechny uvnitř a vaše dítě si je někam neschovalo a později nespolklo či nevdechlo. Proto jsem ze začátku dávala Tobínkovi při hraní dudlík, aby neměl tendeci vše ožužlávat. Ale je mi jasné, že ne každé dítě dudá.

Tato lahev slouží  k rozvoji jemné motoriky a Tobínka to opravdu baví. Poprvé na mě koukal, co to po něm chci, ale stačilo 2-3 tréninky a šlo mu to lépe a lépe. Baví ho to doteď (15m). Po pár tréninzích pochopil, že fazolka nepatří do pusinky, ale do lahve.

ŤUKÁNÍ FAZOLKAMI
Od 10. měsíce
Na začátku, uprostřed hraní či na konci jsem mu dala a sama si vzala dvě fazolky. Každou do jedné ruky. Začala jsem s nimi ťukat o sebe a říkat zprvu ťuk ťuk ťuk. Následně jsem začala zpívat nějakou písničku a u toho fazolkami ťukala o sebe. Tobínka jsem k tomu také motivovala. Nyní ho to baví natolik, že když začne hrát nějaká písnička či já jí začnu zpívat, tak vezme nějaké dva předměty a ťuká s nimi o sebe.

VKLÁDÁNÍ KARET DO SKLENICE
Od 10. měsíce
Vezměte velký kelímek například od jogurtu s plastovým víčkem nebo velkou zavařovací sklenici s víčkem a do víčka vyřízněte pruh. Ten musí být tak tlustý, aby jím bez problému prošla karta.
Poté podávejte dítěti kartu po kartě a ono jí bude vhazovat do sklenice.

Opět můžete karty vyrobit či koupit nějaké obrázkové a říkat, aby nejprve hodilo modré karty, pak červené nebo aby nejdříve hodilo karty s domečkem, poté se zvířátkem a nakonec s autíčkem.

PROTAHOVÁNÍ PROVÁZKU SKRZE PŘEDMĚT
Od 10. měsíce
Tato hra je velmi dobrá na trénování jemné motoriky a také na trpělivost. Tu zprvu Tobínek neměl, ale jakmile mu to aspoň trochu šlo, tak ho to začalo natolik bavit, že nyní si provléká sám a vydrží u toho klidně 15 minut bez dutání.

K provlékání potřebujete předmět, který budete provlékat. Tyto provlíkačky se již prodávají a mají je zde na Tchibo.cz. Ale poslouží i tlustý provázek a různá kolečka.

Zprvu je lepší koupit takové provlíkačky, které mají na konci pevné zakončení. Tobínek má například jabličko a na konci je červík nebo sýr a na konci je myška. Toto zpevnění jim pomůže daný provázek lépe protáhnout skrze předmět.

Poté je ale dobré přejít na obtížnější hračku (kolem 2-3 roku) a to na předmět s menšími otvory a menším zpevněním na konci. Tchibo prodává balení několika zvířátek a tak je to pro dítě různorodé a bude ho to déle bavit.

VHAZOVÁNÍ TVARŮ
Od 10. měsíce
Těchto her je na trhu nespočet a tak je dobré vybírat takové, které děti něco učí. Určitě je dobré mít zprvu základní kostku, do které se vhazuje kužel, trojúhelník, čtverec, obdelník či hvězdička. Jsou to úplné základní tvary.

Dále ale doporučuji koupit například domeček, do kterého se vhazují zvířátka. Ty totiž může dítě později použít na rozvoj své fantazie a hraní si s nimi. Má to tedy dlouhodobé využití a zabaví na několik let. Lze se na nich učit druhy zvířátek, stavět jim domečky a hlavně si ohmatají další tvar, který budou prohazovat skrze otvor.

ŠROUBOVÁNÍ VÍČKA
Od 11. měsíce
Každé hraní Tobínek zakončoval nasazováním víčka a později zašroubováním. Tohle ho pak začalo bavit natolik, že šrouboval víčko po každém vhození fazolky do lahve.

Myslete na pochvalu. Takže vždy, když dítě hodí fazolku do lahve, tak mu zatleskejte a pochvalte ho. Hned bude více motivované.

PUZZLE
Od 11. měsíce
Nedávno jsem Tobínkovi koupila první puzzle. Je to takovéto dřevěné s čudlíkem, za který se dané například zvířátko chytá a vkládá do otvoru na puzzlové desce. Opět se tím cvičí jemná motorika a úchopy jemných předmětů. Později můžete ale pořídit stejné, ale bez těch čudlíků. Opět si díky tomu ohmatá nový tvar. A pak přejít na klasické. Ty jsou sice pro starší, ale já už nyní koupila takové velké, kde se spojují pouze dvě části. Na jedné je maminka zvířete a na druhé mládě. Dítě se učí zvedat a pracovat s novým tvarem, ale rovnou se učí, jaká zvířátka patří k sobě. To samozřejmě až později. Kolem toho druhého roku života.

ACTIVITY BOARD/AKTIVNÍ DESKA
Od 12. měsíce
Aktivní desku si můžete vyrobit doma, ale také si jí můžete koupit už hotovou. Spočívá v tom, že na desce je spousta čudlíků, tlačítek, tvarů, otvorů, které děti zaujmout. Jsou tam přimontované komponenty, které najdeme v bytě. Například vypínač, který může být funkční a zapne světlo. Zvonek, který zvoní. Zámek, který jde zamykat a podobně. Dítě má na jedné desce spousto zajímavostí, které rozvíjí jeho jemnou motoriku, ale i myšlení.

DALŠÍ HRY PRO DÍTĚ OD 10MĚSÍCŮ
UTUKUTU SPECTRA
Na to se mě ptáte asi nejčastěji a naprosto to chápu. Často vám dávám do Instastories videa, jak to Tobínek přelézá a jak ho to baví. Je fakt, že Tobínek je obrovský šplhnout a jakmile může někam vylézt, tak vyleze. Až se bojím, že ho jednou najdu houpat se na lustru.
Utukutu spectra lze přelézat, podlézat či položit na bok a využít jako stolek. Tobínek se během chviličky naučil vylézt nahoru, tam se otočit a slézt po nožičkách, takže na tom řádí opravdu denně. Díky prknům, které mají mezery se může pevně chytit a opět zapojit prstíky a přitáhnout se.

KULIČKOVÝ BAZÉNEK
Tento bazének má Tobínek už od 9tého měsíce a už od první chvíle jsem věděla, že to byla dobrá volba. Opět chápu, že je spousta dětí, které nechá chladnými, Tobínek to ale uvítal. Vlastně na bazénku se naučil vstávat. Vždy se postavil o okraj, opřel se o něj a jelikož je bazének z molitanu, tak se překlopil do bazénku. Tam si sedl a hrál s míčky. Ty miluje opravdu od mala. Takže je vždy vyndavá, podává, vyhazuje a pak třeba zase zandavá.
Míčky ale mají nekonečně možnosti her. Můžete si jimi s dítětem kutálet, házet si je nebo třeba ťukat o sebe. Opět se tím prohlubuje jemná motorika.

HRACÍ STOLEK
Těchto stolků je opravdu hodně druhů. Bohužel je dělají dost nízké, tak u něj musí Tobínek klečet. Ale máme ještě jeden u tchýně a další má i brácha, každý je jiný a všechny nízké. Takže to tak asi vyrábí. Tobínek miluje všelijaké čudlíky a tak si na tom stolku vyhraje hodiny. Až si kolikrát říkám, co ho na tom může bavit. Brácha má oboustranný, že ta horní deska jde otočit a dítě má další čudlíky a rozvojové věci. Dokonce vydává zvuk a tak tento mohu doporučit. Značku nevím, ale určitě strýček google pomůže.

KNIHY A KŘESLO
Vždy mi kamarádky vyprávěly, jak jejich dítě miluje knihy a já si říkala, že Tobínek asi nebude knižní dítě. Ale odbil 11. měsíc a začalo ho to strašně moc bavit. Takže do auta má leporelo Polámal se mraveneček a pořád to "čte" dokola, jak kdyby se tam ten text měnil. A tak má udělanou mini knihovničku v hracím koutku, sedne si do křesílka, vyndá si knihu a listuje v ní. Samozřejmě v těch s tvrdými deskami. Já si k němu kolikrát sednu a učím ho barvy, tvary, zvířátka a tak nějak podporuji jeho smysly. Dokonce máme jednu, která po pohlazení jednoho místa vydává zvuk daného zvířátka. Což podporuje další smysly a vzdělává ho.

HUDEBNÍ NÁSTROJE
Tobínek miluje vše, co vydává zvuk a tak má nyní v oblibě xylofon do kterého s radostí tříská, pak třeba piánko nebo řechtačku. Vyhraje si s tím do aleluja. U piánka, které vydává písničky vždy tancuje. On vlastně tancuje u čehokoliv. Tak jsem zvědavá, jestli je to jen takový ten zájem k hudbě, které má každé dítě nebo se v něm probouzí hudební talent, který by mohl hned z několika stran podědit.


Tak snad vám tohle nějak aspoň trošku napovědělo a pokud máte nějaké další tipy, třeba i na domácí výrobu, jako jsou třeba ty fazolky, tak budu moc ráda, když je sepíšete do komentáře.

Mějte se krásně,
s láskou vaše Kačí

2 komentáře:

  1. naší vnučce budou 19.12. dva roky. Vloni dostala k narozeninám chodítko a s tím získala stabilitu a začala běhat během 2 dnů sama. A od letošních prázdnin jezdí sama na polovičním koni...máma na velkém a ona vedle po loukách a lese...takže každé děcko je jiné. A každé šikovné na něco jiného... Přeji krásné s objevováním světa... z Jizerek zdraví babí Olina

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ja se tu red trochu vnutim :D kdyby byl zajem, ja pisu o ruznych aktivitach, ktere jde delat doma a delim dle veku. Dokonce mam i souhrnne sepsany hratky pro prvni rok i pro druhy rok zivota ditete. Nejsem vsevedouci a samozrejmne se to lisi dite od ditete, ale je to takovy zaklad a pojato vseobecne ;) bavi me to, nektere veci mam ozkousene ze skolky, jine z jesli, kdyz jsem byla aupair, ale hlavne se svou dcerou. Tu je clanek treba pro ten druhy rok...
    https://kamenurazu.blogspot.com/2018/09/hracky-hratky-pro-druhy-rok.html
    Hratkam zdar, mejte se krasne ;)

    OdpovědětVymazat