VINNÁ KLOBÁSA


Vinná klobása je taková klasika, která se v plno rodinách podává na Štědrý den. My ji však děláme po celý rok.

Když jsem si o této klobáse zjišťovala nějaké informace, tak jsem se začetla do plno zajímavých článků. Nejprve jsem se dozvěděla, že se klobása skládá pouze z vepřového masa, pečiva namočeného ve víně, soli, muškátového květu, bílého pepře a citronové kůry.

Také jsem zjistila, že mnoho lidí si tuto vinnou klobásu plní do tenkého střívka sami. Já jsem na tohle asi pohodlná pražanda a proto si zajdu již na naplněnou klobásu ke svému nejoblíbenějšímu řezníkovi. Přesně ji objednám na SvetBedynek.cz. Tam je to zaručená kvalita.

A poslední informace, která mě zaujala byla, že vinná klobása se nemusí podávat pouze v tomto smotaném tvaru, ale třeba ji vymáčknout a naplnit s ní například kuřecí nebo vepřovou roládu. Také se zapéká podlitá smetanou a nebo se peče se zelím. Nejlepší článek ohledně vinné klobásy sepsala Florentýna Zatloukalová. Tak se na něj určitě podívejte.

Vinnou klobásu nejraději podávám s Celerovo bramborovým pyré. Recept naleznete u mě na blogu.

Doba přípravy: 40 minut
Náročnost: malá 
Počet porcí: 4

INGREDIENCE:
  • 500 g vinné klobásy
  • olej nebo vepřové sádlo
  • hladká mouka
  • špejle

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Klobásu si rozdělíme na 4 části a smotáme je do spirálky. Každou klobásu propíchneme špejlí. Aby držela ve správném tvaru. Doporučuji použít 2 špejle křížem na jednu klobásu.
Samotná klobása pouští trochu tuku, ale než se tuk vypeče, tak je dobré klobásu potřít olejem nebo sádlem, aby se nepřichytávala.
Poté klobásu obalíme zlehka v hladké mouce. My to tak děláme proto, aby se na klobáse vytvořila křupavá vrstva.
Připravíme si nepřilnavou pánev a pečeme klobásy na mírném ohni. Jen tak se nepřipálí a hlavně nepopraská.
Pokud klobásy pečete ve větším množství, tak je doporučuji péct v pekáči nebo na plechu a to na 170 stupňů hezky do zlatava.



Žádné komentáře:

Okomentovat