HRUŠKOVÝ PÁJ S VANILKOU

Před pár dny nám začal podzim a tak nastal čas jablečných a hruškových koláčů plných skořice, oříšků a vanilky. Jakmile cítím tuto vůni a chuť, tak se chumlám do vytahaného pohodlného svetru, vařím si velký hrnek horkého čaje, beru knihu do rukou a užívám toto barevné a občas pochmurné počasí.

Jablka a hrušky v tomto období potkáváme všude. Někdo v obchodech a někdo si tvoří zimní zásoby z vlastní zahrádky. Já je mám každoročně od babičky. Každoročně mi posílá několik přepravek jablek, hrušek, blum a také ořechů.

Dnes jsem pro vás připravila dva recepty. Oba jsou plné hrušek, ale pokud budete mít chuť, tak zkuste hrušky zaměnit za jablka, vanilku za skořici a mandle za vlašské ořechy. Uvidíte, že vám tato alternativa receptu bude také chutnat.

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 8

INGREDIENCE:
Dortová forma průměr 28 cm:
  • 250 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • trocha nastrouhané kury z citronu

  • 8 ks hrušek, vanilkový lusk, med, hrst mandlí
  • strouhanka, 1 vejce


Postup aneb jak jsem postupovala já:
Troubu si rozehřejeme na 170 stupňů.

Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady a vytvoříme těsto. 
Poté rozdělíme těsto na 2/3 a 1/3. 
Větší část rozprostřeme po dortové formě, jak na dno, tak po stranách. Můžete si podsypat vál a rozválet si ho a poté přenést. Nebo ho vmačkejte do formy.

Vykrájíme a oloupeme hrušky a nastrouháme je na hrubo. Vmícháme do nich semínka z vanilkového lusku.
Posypeme těsto trochou strouhanky (to z toho důvodu, kdyby hrušky pustily šťávu, tak ať se nám nerozmáčí těsto). 
Položíme na to hrušky a pokapeme troškou medu. 
Přidáme posekané mandle nebo mandle na plátky.
Ze zbylé části vytvoříme strom, lístky nebo třeba klasickou mřížku. Fantazii se meze nekladou.

Nakonec strom a okraje potřeme vajíčkem.
Koláč vložíme do trouby a pečeme cca 35 minut.
Na závěr koláč posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat. Výborný je koláč ještě vlažný.

Tento recept byl vytvořen pro časopis Story.


Žádné komentáře:

Okomentovat