BROSKOVÝ KOLÁČ SE SKOŘICOVOU DROBENKOU

Když se řekne broskev, tak se okamžitě národ rozdělí na dvě skupiny. Jedna ji miluje a druhá se jí kvůli její chlupaté slupce vyhýbá. Je to ale škoda. Broskev má srdcovitý tvar, který napovídá tomu, že pomáhá lidem se srdečními problémy. Je také bohatá na vlákninu a tak pomáhá ulevovat střevům. Je močopudná a tak ulevuje i ledvinám. A ještě k tomu je bohatá na betakaroten, vitamín B, C a E. A tak doporučuji té druhé skupině, aby si jí oloupala a vychutnala.

Pokud je plně dozrálá, tak je šťavnatá, sladká a plná letní chuti. Proto si broskve s chutí připravím na grilu, přidám do salátu, smoothie, koláče nebo třeba ledového čaje.

A právě na koláč a ledový čaj vám přináším recept. Tento koláč peču doma již léta. Občas ale zaměním broskve za meruňky a vytvořím tím inovaci pro svojí rodinu.

Doba přípravy: 20 minut + 35 minut pečení
Náročnost: střední
Počet porcí: 12 ks

INGREDIENCE: plech 25x20 cm
Těsto:
  • 300 g prosáté hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 100  ml vlažného mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1/2 kostky droždí
  • 100 g rozpuštěného vlažného másla 
Náplň:
  • 500 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 4 velké broskve
Drobenka:
  • 40 g másla
  • 40 g cukru
  • 80 g hladké mouky
  • 1 lžička skořice
    Postup, aneb jak jsem postupovala já:
    Ve vlažném mléce s trochou cukru, soli a mouky rozpustíme droždí a necháme vzejít kvásek.
    Do mísy vložíme odváženou mouku, vejce, cukr, máslo a přidáme vzešlý kvásek. Zpracujeme do těsta a necháme na teplém místě vykynout.
    Vykynuté těsto si lehce rozválíme a přendáme na plech. Okraje necháme schválně delší přes okraj plechu.
     Na těsto rozprostřeme tvaroh
     a pokrájené plátky broskví.
    Nakonec si připravíme drobenku. Do mísy si odvážíme mouku, máslo, cukr a skořici a rukou spojíme všechny suroviny. Drobenku poté posypeme na broskve.
     Nakonec okraje přehrneme přes koláče a pečeme na 170 stupňů asi 35 minut.
    Výborný je teplý, ale i důkladně vychlazený.


    Žádné komentáře:

    Okomentovat