ZE ŽIVOTA: TIPY NA DÁRKY K 1. NAROZENINÁM

Před pár měsíci začala hoňka za nejlepším dárkem k 1. narozeninám pro mého Tobínka. Vím, že z toho ještě úplně moc nemá, ale chtěla jsem, aby na fotkách měl jeden dárek, na který bude pak vzpomínat. Chtěla jsem tedy něco originálního, ale hlavně něco, co ho bude bavit.

A tak jsem se pustila do průzkumu a hledání. Dali jste mi spoustu tipů a něco jsem i našla na internetu. A teď se s vámi podělím o to, co mě nejvíce zaujalo, co Tobínek dostal a co si myslím, že děti potěší.

Název dárku = odkaz na něj

UTUKUTU
Znáte toto dřevěné prkno? Já po něm pokukovala už dlouho, ale stále jsem nevěděla, zda pořídit balanční prkno nebo spektru. Řešila jsem to s majitelkou z proprcky.cz a také přímo s majitelkou firmy Utukutu. Došla jsem k tomu, že balanční prkno vydrží dítěti možná déle, ale je spíše pro starší. Spektra je pro ty nejmenší, ale i starší si s ní vyhrají. A tak jsem vybrala tu. Dítě jí může podlézat, přelézat, houpat se v ní, dávat si do ní hračky nebo když si jí položí na bok, tak si na ní třeba kreslit. Využití je opravdu hodně.

Tento kousek má jednu velkou výhodu. Je to krásný prvek do dětského pokojíčku, který přežije x generací a když už člověka přestane bavit, tak lze spálit. Tím pádem je to eko a nezůstane po něm žádná plastová stopa.

Mají ho v několika barvách. Bílá, pastelově barevná a klasicky barevná. Já vybrala tu bílou. Ač jsem hodně koketovala s tou barevnou. Ale řekla jsem si, že hraček barevných má více než dost a tohle tedy bude jemnější prvek.

Jak to Tobínka baví? Miluje to. Od první chvíle si se spektrou hraje, hlavně tedy přelézá. Hned první den se naučila na spektru vylézt, nahoře se otočit a po nožičkách slézt. To dělá denně a strašně moc ho to baví. Teď se už přitáhne ze strany, vyhoupne se a sleze, podlézá nebo se v ní houpe.

TATROVKA

Když jsem se vás ptala na osvědčený dárek k 1. narozeninám, tak Tatrovka rozhodně vedla. Je to asi kvůli tomu, že plná z nás si jí pamatuje z dětství a je to pro nás taková krásná vzpomínka. Ale je pravdou, že Tatrovka boduje i u dalších generací. Tobínek jí dostal od mých kamarádek a má jí zaparkovanou na zahradě. Každý den si do ní leze a já si ho posílám z mini kopečka nebo si ho posíláme mezi sebou s Artym. Strašně ho to baví a tak i za nás jí můžeme doporučit.

ODRÁŽEDLO, TROJKOLKA
S odrážedlem jsem koketovala asi nejvíc. Byl to pro mě takový ten dárek, který bude na spoustě fotek v rodinném albu a Tobínek na něj bude vzpomínat. Udělala jsem si zase průzkum a nejvíce jste mi doporučili Pukylino. Je to kovová stabilní čtyřkolka, která i přes kov není tak těžká. Jen o pár gramu těžší, než plastová.

Teď ale barva. Dělají ji v několika, já chtěla klučičí a tak jsem vybírala mezi tmavě modrou s oranžovou nebo baby blue. Ta se mi líbila nejvíc. Měli ji ale plošně vyprodanou (asi odstávky z výroby). Jelikož jí zrovna Feedo promovalo, tak jsem jim napsala, zda jí budou do Tobínka narozenin mít (bylo to 2 měsíce předem). Psala jsem na web, žádná odezva. Psala jsem na IG. Odezva byla. Slečna mi řekla, že kolega tvrdí, že určitě bude a že mě budou informovat. Každý týden jsme si vyměňovaly zprávy o stavu dodání. Slečna mě stále utvrzovala, že snad bude. Ejhle, týden před Tobínka narozeninami mi přestala odpovídat (jinde na netu stále nebyla). Pukylíno jsem přehodnotila a rozhodla se pořídit raději Utukutu. Jinou barvu jsem totiž nechtěla a rozhodla se počkat. Slečna stále na zprávy nereagovala a tak jsem jí nakonec napsala po oslavě, že tímto lehčí život maminkám (jejich slogan) určitě nedělají. Mrzelo mě hlavně to, že spolupracují s tolika blogery a komunikovat s klasickým zákazníkem moc neumí. Odpověď přišla, že nemá čas tohle řešit a že jsem si měla kontrolovat stav dodání ne eshopu, že by to bylo jistější. Chápu to. Její náplň práce to očividně není. Jen nechápu, proč mě tam neodkázala rovnou a 2 měsíce jsme si psaly zprávy. No nic. Stejně jsme vybrali Utukutu spektru a já se rozhodla koupit toto odrážedlo z druhé ruky. Mám ho od Lucky ze Život po 30ce a tak si vlastně říkám, že jsem díky nim ušetřila a také ušetřila přírodu od dalšího nového výrobku a využila ten z druhé ruky. Takže nakonec spokojenost :-)

PRVNÍ BOTY
Kolem roka začínají děti ťapkat a některé už chodí a tak si myslím, že je na čase koupit památeční první botičky. Asi jako každý maminka, tak i já je prožívala a hledala ty nejlepší. Jsou pro mě symbolem životní události a nezapomenutelným okamžikem, protože první krůčky jsou první krůčky.

Dle vašich rad doporučuji tyto obchody: gugenio.sk (ruční slovenská výroba a když nebudou sedět, lze je skrze jejich přiložený formulář poslat zpět), Svobodná chůze v Praze nebo Smartbarefoot v Praze. Ty druhý dva obchody se zaměřují na barefooty (mají hodně měkkou podrážku - překlad naboso a jsou vhodné na první krůčky, jelikož na noze působí, jako by dítě chodilo boso a nic ho neomezuje. Někdo má ale rád pevnou nohu a pevnou patu a proto volí botky, jako mají například v Gugenio. Já pořídila nakonec klasické capáčky. Ty jsou nejlepší pro nechodící děti (ty, které chodí podél nábytku, ale nechodí bez držení). Tobínek sice chodí stále bosky, ale když jsme v místě, kde by se mohl poranit nebo ušpinit, tak mu je nasadím.

ROZVOJOVÉ HRAČKY
Hračky chce koupit asi každý, ale jaký? Nejlépe ty rozvojové. Já doporučuji, přesněji Tobínek doporučuje kostky, které se dají skládat na sebe, hračky, do kterých se vkládají různé tvary, xylofon či jiné hudební nástroje nebo třeba stojánek, na které se navlíkají kroužky. Nejvíce Tobínka ale uchvátil stolek, na kterém jsou různá tlačítka a další vjemové prvky.

JÍDELNÍ SADA
Kolem roka většina dějí jí samo. Nebo se o to aspoň pomalu pokouší. A tak si myslím, že krásným dárkem je jídelní sada. Já jí kupovala synovcovi, ale i kamarádky synovi. Volila jsem sadu prostírání, talíř, miska, učící hrníček a příbor. Tobínek má ale teď nový dřevěný talířek ve tvaru jelena a ten ho hodně baví. Sice je náročnější na údržbu, ale je vážně krásný a u Tobínka je to první talířek, který neotáčí.

VIDEO, PAMÁTEČNÍ KNIHA
Videa a fotky miluji od malička a od malička z nich tvořím různé dárky. Video jsem tvořila i bráchovi. Celý rok jsem při každém setkání točila krátké záběry, ze kterých jsem poskládala čtvrthodinové video zachycující momenty od miminka po ročního kloučka. To stejné jsem vytvořila i Tobínkovi. Doporučuji si i najmout nějakého fotografa/kameramana (například můj kamarád, který je na instagramu @georgejasek), který s vámi stráví hodinu a vytvoří z toho pár minutové video, který bude úžasnou památkou.

Tvořila jsem i památeční knihu. Nejdříve jsem chtěla klasické album, ale pak jsem narazila na jednu Češku, která vydala krásnou knihu. Je na 1. rok, je bílá s černými popisky, je hodně minimalistická a z papíru, na který lze krásně kreslit. Byla to naprosto úžasná volba. Doporučuji. Na Instagramu jí najdete jako @vplenkach.

KRÁMOVACÍ KRABICE
Asi sami víte, jak děti milují krámovat. Mám tu jeden tip, kterým jim uděláte obrovskou radost. Vezměte krabici a vložte do ní různé předměty, které naleznete v bytě. Myslete na bezpečnost a také na to, aby každá věc dělala jinou věc, jinak šustila, jinak řachtala, ale i měla třeba jiný tvar. Výhodou tohoto dárku je, že je zdarma. Až to dítě přestane bavit, tak věci opět rozprostřete po bytě a je to.

KNIHA HLÁŠEK
Firma @bloque vydala krásnou knihu. Je malá, taková akorát do kapsy. Na každé stránce naleznete místo pro vepsání data a dané hlášky. Jakmile děti začnou mluvit, tak se člověk nestačí divit, co občas z jejich úst vypadne. Na jejich instagramu najdete ukázky, ze kterých se vždycky chlámu.

Nově teď vydali knihu zachycující 1 rok života po jednom týdnu. Na každou stránku (1 týden) můžete nalepit fotografii a vepsat to, co se zrovna dělo. Je to krásná památka.

HOUPAČKA
Nevím, jak vaše děti, ale Tobínek naprosto miluje houpání. Když moje mamka sestavila na chatě houpačku, která tam je ještě po nás, tak jsem hned věděla, co Tobínek dostane. Vydržel na ní hodinu a nechtěl z ní dolů. Takže tohle byla jasná volba.

UČÍCÍ VĚŽ
Tuto fotku jsem si půjčila z www.zahradyzedreva.cz, protože jí sami nemáme

Znáte to? Jde to vyrobit doma, jde to koupit. Je to dřevěná konstrukce, do které si vleze dítě a může třeba pomáhat v kuchyni. Nemusíte ho dávat na židli, ze které může spadnout a nemusíte ho pořád tahat v náručí. My jí nemáme, ale nebude trvat dlouho, kdy jí vyrobíme či koupíme. Máte tip, kde je mají pěkné a za dobrou cenu?

NOSÍTKO
Určitě jste pořizovali nosítko, když vaše miminko bylo malé. Pokud si to zamilovalo, tak je na čase koupit větší. A zrovna 1. narozeniny se k tomu vybízí. Tento tip rozešlete třeba rodině. Je to sice dárek i pro maminku, ale ta si také dárek zaslouží a užijí si ho společně. Já zvolila BabyTula a druh Toddler. Nejprve jsem měli Free to grow. Sice by v něm Tobínek ještě vydržel, ale Toddler je opravdu dělaný na větší děti a tak pro vaše záda to bude zase krok dopředu.

Jen pozor. Toddler je od 80 cm. Standard je sice něco mezi, ale bylo by to opravdu na pár měsíců a to je škoda. A tak tu mám pro vás jeden tip. Jelikož látka mezi kolínky nejde stáhnout, tak vezměte plenku či nějaký šátek a danou část stáhněte. Usaďte dítě, nastavte si nosítko a znovu stáhněte plenku. Tím se utáhne látka mezi kolínky. Je to dočasné řešení, které když se uváže dobře, tak děťátku nevadí a můžete ho nosit ihned.

KOČÁREK NA CESTY, NA LÍTAČKU
Jakmile dítě roste, tak pravděpodobně začnete více cestovat a bude se hodit nějaký skladnější a lehčí kočárek. Někdo volí golfky, já zvolila Joolz Hub. Je to opravdu lehký kočárek vhodný na cesty a do města. Mám ho asi měsíc a jsem 100% spokojená. Článek o něm máte zde.

KOČÁREK NA SPORT
Dlouho jsem chtěla začít běhat, ale čekala jsem na věk, kdy Tobínka budu moci dát mamce na hlídání a v klidu vyběhnout. Jenže spojit mamky pracovní dobu a mé odhodlání bylo lehce náročné. A tak jsme se rozhodli pro jeden krok a pořídit Thule Sport 1 z Fun baby. Tento kočárek je super lehký a naprosto vhodný do terénu. Je výborný na běhání, na kolečkové brusle, na kolo, ale třeba na sníh. Má spoustu využití a tak díky němu můžete zapomenout na výmluvy a vyrazit.

Od té doby, co ho máme běhá Arty ob den. Já se ještě nepřidala, protože jsem byla nachlazená, ale už musím vyběhnout taky. Zdravá jsem, tak konec výmluv. Arty si ho moc chválí, běhá se s ním opravdu skvěle jak v lese, tak po asfaltce. Jediné, na co si člověk musí zvyknou je, že přední kolečka nezatáčí a tak se kočárek vždy musí nadzvednout a zabočit. Dítě má spoustu místa na sezení, hraní a pozorování. Lze pořídit síťku proti prašnosti a také polohovat sedátko. Takže Tobínek pravidelně usne. Má 2 brzdy, jednu dole a jednu u rukojeti. Má místo na věci, na pití, ručník, sváču pro dítě, prostě cokoliv. Je rozhodně bezpečný. Dokonce, když si ho dáte za kolo, tak tyče, kterými je kočárek spojen se při pádu kola v kloubu otočí a i když kolo spadne, tak kočárek stojí. Ale osobně bych s ním na silnici nešla. Max někam na přehlednou a bezpečnou cyklostezku či do parku.
Zatím jsem neshledala žádnou vadu.

KNIHY
Nevím jak vaše děti, ale Tobínek opravdu miluje knihy. Denně si prohlíží ty s tvrdými deskami a po večerech poslouchá ty, které mu čteme. S tímhle určitě nesáhnete vedle.

KULIČKOVÝ BAZÉNEK
Na ten dostávám hodně otázek, protože ho mám už od Tobínka 9tého měsíce. Je to úžasná věc. Tobínek se na něm naučil vstávat, protože ho ty balónky natolik motivovaly, že pro ně chtěl lozit. Vždy si o okraj postavil a přehoupnul se dovnitř. Okraje jsou molitanové a balonky lehké, takže je dítě může krásně vyndavat, rochnit se v nich nebo vám je házet.

NOČNÍK

Ten se bude hodit. Asi to není úplně úžasný dárek pro dítě, ale je to symbol dítěte. A věřte, že v následujícím roce bude rozhodně hodit. Takže třeba rodina může vybrat nějaký takový, na kterém se bude dobře učit a zbavíte se plenek.

AUTOSEDAČKA
Tohle je můj poslední tip. Autosedačka je nutná. Vajíčko je většinou do 1 roka a tedy do druhého je dobré pořídit nějakou větší. Dělala jsem u vás velký průzkum a došla k jednomu. Je dobré volit takovou, která roste s dítětem. Na vaše doporučení jsme vybrali Romer Britax Dualfix i-size a máme jí opět z Funbaby. Narazili jsme na ní u jejich stánku v Brně na veletrhu Pro dítě a hned jsme věděli, že to je ta pravá. Je od 0+, roste s dítětem, lze jí používat po směru i proti směru, je na izofix, je otočná na 360 stupňů a tak když dítě usazujete, tak si ho můžete otočit čelem k sobě a má 6 poloh ležení-sezení. Takže zprvu může ležet a pak sedět. A proč jsme chtěli, aby Tobínek nadále jezdil proti směru? Protože testy ukázaly, že je nejlepší, aby dítě jezdilo v protisměru, co nejdéle. A to kvůli bezpečí. Při nárazu je pohyb hlavou mnohem bezpečnější, než když jede po směru. Tobínek s tím problém nemá, nevadí mu to a tak budu ráda, když mu to vydrží kvůli jeho bezpečnosti co nejdéle.


Sepsala jsem vám tu tipy dražší, tipy levnější, tipy jen pro dítě, tipy pro díte i maminku. Jsou to ale tipy osvědčené. Seznam můžete rozeslat rodině a určitě si každý něco vybere. U nás to tak fungovalo a díky tomu máme část vytoužené výbavy.

A nelekejte se, vše Tobínek nedostal. Něco uz měl, něco podědil, něco nemá a plánujeme pořídit.

Mějte se krásně a napište mi, co jste vy koupili tomu vašemu zlatíčku.

Tento článek vzniklo v barterové spolupráci s některými výše uvedenými firmami.

4 komentáře:

  1. Tipy krasny...ja kupovala ucici vez z http://www.ucici-veze.cz a nemohu si ji vynachvalit takze obchudek i vez moc doporucuji. Jedine co me mrzi je ze jsem ji koupila az u druheho syna, ze jsem o ni nevedela driv 😀

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasné. Zrovna řeším, co k narozeninám pro našeho prcka a ty doporučuješ samé skvělé věci. Video je nádherné, ale radši jsem ho nedokoukala, nebo bych se rozbrečela. Tyhle věci mě strašně dojímají.

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím, moc zajímavé tipy na dárky - určitě se nechám inspirovat. My jsme zvolili takového houpacího koníka z https://www.antonieemma.cz/ , který je možné časem využít i jako odrážedlo pro děti. Tento obchůdek mě moc nadchnul, mám ráda dřevo, dřevěné věci a dřevěné hračky. Koník je dnes a denně v akci, takže jsme spokojeni, že jsme se pro to rozhodli.

    OdpovědětVymazat
  4. Synoveček slavil 1. narozeniny začátkem roku. Nerada kupuji zbytečnosti, ani se mi nechce vymýšlet něco originálního.... když nevím, jestli se trefím. Takže jsem sestře raději přispěla na autosedačku, kterou pro malého potřebovali. Ale stejně mi to nedalo... a nakonec došlo i na překvapení. Kamarádka mě inspirovala dárkovým poukazem na masáže, tak jsem zvolila kompromis - univerzální poukaz https://www.impresio.eu/zazitek/univerzalni-certifikat Vybere si sama, třeba i s manželem...

    OdpovědětVymazat