MĚSÍC BEZ LEPKU, DALŠÍ OČISTA?


Pokud jste klikli na tento článek a říkáte si, co za další očistu či dietu to držím, tak jste na omylu. 

Už je to nějaká doba, kdy jsem se (troufám si říct) vyléčila z kdejakých diet. Hlavním důvodem bylo to, že mi to nikdy nic extra nepřineslo. Maximálně prvotní zapálení, nějakou tu dobu držení dané diety, neustále debaty se všemi, proč to vlastně držím, radost z úbytku váhy, ukončení diety z důvodu, že to prostě a jednoduše déle držet nešlo a nakonec velké zklamání, protože se dostavil nezvaný kamarád "jojo efekt". Proto jsem si už před x lety řekla, že tohle není nic pro mě a že je nejlepší se vydat zlatou střední cestou.

Sice chápu, že jsou mezi námi lidé, kteří potřebují striktní jídelníčky, striktní dohled a striktní manuál. Já to ale neumím. Sdílením všelijakých informacích o největších hubnoucích novinkách na sociálních sítích se vždy dozvím, co je zase v kurzu, občas si o tom něco málo zjistím, občas se zamyslím a někde třeba uberu. Rozhodně bych se (troufám si říct) nikdy nepustila do radikálního kroku, jako je život bez cukru, život bez laktózy, život bez masa nebo třeba život bez lepku.

Pamatuji si jedno léto, kdy moje kamarádka přišla s tím, že drží bezlepkovou dietu. Proč? Protože to bylo moderní a všude kolem nás se říkalo, že vlastně díky lepku tloustneme. Byla zdravá, jen potřebovala zhubnout. A tak si řekla, že právě lepek bude škůdce, který jí drží tuky v těle. Vysadila vše, co obsahovalo lepek. Po několika týdnech držení této diety dorazila za námi na piknik. Čekali jsme holku, které budeme moci říci: "Jéé ty jsi zhubla, tobě to sluší.". Bohužel pro ní přišla holka, která byla ještě více prostorově výraznější. Proč? To jsem záhy pochopila. Přinesla totiž s sebou dort, na který jí dal recept její trenér z posilovny. Skládal se z tvarohu, ovoce a korpus byl udělán z mixu oříšků a kokosového oleje. Na jednu stranu si řeknete, že to je zdravější varianta jiného dortu. To možná ano. Ale nesmíte to jíst po kilech a říkat si u toho, že když tam není lepek, tak je to vlastně vzduch. A bohužel tím se naše kamarádka řídila. Takže ihned jsme zjistili odkud vítr vane. Díky někomu tam nahoře jí to po nějaké dobře přestalo bavit a pochopila, že tudy cesta nevede. A lepek začala opět jíst. Jen omezila nadměrný příjem bílého pečiva. Což si myslím je v pořádku. Potkal vás také podobný příběh? Nebo někoho ve vašem okolí?

Jak to mám já? Nejvíce mi vyhovuje poslouchat své tělo. Občas mi řekne, že nechce měsíc maso ani vidět, ale občas ho vyžádá třikrát do týdne. Také mám chvíle, kdy prahnu po cukru a připadám si jak absolutní závislák, ale pak jsou týdny, kdy při pomyšlení i třeba na přeslazené hroznové víno se mi zkroutí pusa. A tak je to i s lepkem. Pečivo miluji, tak moc, že si občas říkám, že mi v krvi musí proudit francouzská krev. Když cítím vůni čerstvě upečené bagety, tak bych za ní dala půlku jmění. Máte to také tak? A proto bych se nikdy nemohla rozhodnout pro radikální krok, jako je život bez pečiva - život bez lepku.

Nikdy? Nerada používám slovo nikdy, protože jsou situace, kdy prostě musíme. A to je zdraví. Ano, občas nás zdraví dovede k tomu, abychom se pustili do životu bez cukru, bez laktózy nebo třeba bez lepku. V tomto případě není prostor pro koketování se slovem NE a je na čase poslouchat odborníky. A o tom dnes bude řeč.
KVĚTEN, MĚSÍC BEZ LEPKU
Když mi před nedávnem přišla nabídka, abych se zapojila do této osvěty, tak jsem se zprvu lekla. Myslela jsem si, že to bude osvěta o tom, jak je lepek nebezpečný a jaký je to hotový zlo. Po začtení do detailu osvěty jsem ihned pochopila, že tomu tak není. Že se pouze jedná o osvětu a o to, abychom nezavírali strašáky jménem "příznak" nebo "projev" do skříně a rozhodli se s tím něco dělat. Tento měsíc je o osvětě, o lepku a také o životu bez lepku.

CO JE TO LEPEK?
Lepek je bílkovina obsažená v různých druzích obilovin, jako je pšenice, žito, ječmen, špalda a jejich kříženci. Lepek díky svým vlastnostem zajišťuje pružnost těsta a nadýchanost pečiva, působí jako pomyslné  lepidlo, které udržuje jednotlivé složky pohromadě. Pro zdravého člověka není škodlivý a netloustne se po něm. Alergik a celiak po něm má nepříjemné projevy, které nejsou jako podle šablony, jsou hodně různé a proto se na tento projev většinou neklade velký důraz.

POJÍZDNÁ VYŠETŘOVNA
Pokud máte nějaké symptomy, ale stále odkládáte návštěvu lékaře, tak neodkládejte návštěvu některých food festivalů, které se budou konat v květnu. Na vybraných food festivalech bude k dispozici pojízdná vyšetřovna. Zde si budete moci udělat test a konzultovat vaše problémy s odborníky.

Jen pamatujte na jedno, než půjdete na vyšetření, tak je dobré nevysazovat lepek. Vyšetřují se protilátky a tak než lékař určí diagnozu je potřeba ho stále konzumovat. Tím, že byste ho vysadili, tak byste mohli ovlivnit výsledky.

BEZPLATNÁ KONZULTACE S ODBORNÍKEM
Pokud máte podezření, že byste mohli patřit do skupiny alergiků a celiaků a nedostanete se na výše zmíněný food festival, tak tu nově vznikla stránka zitbezlepku.cz, kde si může udělat orientační test, který vám napoví, zda by mohl být lepek pro vás strašákem či nikoliv.
Můžete se zde přihlásit i k odborné konzultaci k odborníkovi, který s vámi vše prokonzultuje a odpoví na všechny vaše otázky.

VYŠETŘENÍ
Ale celkově toto téma určitě nepodceňujte. Může se jednat o onemocnění s genetickou predispozicí, proto je důležité při nějakém podezření na celiakii jít na vyšetření a diagnostiku.
Kolikrát se stane, že se přijde na alergii či celiakii u dítěte, protože děti mají jasnější příznaky. V tomto případě jdou rodiče automaticky na sreening, zda celiakii nemají třeba v silentní (jemné) formě. A světe div se, často se přijde na to, že jí opravdu jeden z rodičů má.

CHCETE VĚDĚT JEŠTĚ TROCHU VÍC?
V našem blogo světě existují dva blogy, které tuto tématiku rozebírají a opravdu jí rozumí. Je to Monika z Celiaxmoni. Monča trpí celiakií už několik let a rozhodla se tomu zasvětit celý svůj blog. Sepisuje nejen bezlepkové recepty, ale i píše o životě celiaka. Dokonce přednášela na tiskové konferenci k této osvětě, na kterou jsem bohužel nakonec nemohla dorazit. Moc mě to mrzí, protože věřím, že ta konference musela být přínosná v plno směrech. A hlavně bych se konečně s Mončou potkala osobně. Před pár dny ale byla ve Snídani s Novou a povídala o celiakii. Když se jí moderátorka zeptala, zda by bezlepkovou dietu doporučila i lidem, kteří lepek dobře snáší, jakožto nástroj k hubnutí, tak se správně na ně podívala a řekla, že nevidí jediný důvod, proč by zdravý člověk měl jíst bezlepkově. Ať třeba občas omezí příjem pečiva, ale lepek klidně jí. A to se mi moc líbilo.
Druhý blog je Nehladu.cz. O Verče a Andy jsem vám říkala už v plno článcích a také na Instagramu. Jsou to nutriční terapeutky (mají i vlastní poradnu v Praze), které dělají denodenní osvětu potravin. V poslední době mám v oblibě jejich srovnávání potravin a povídání o tom, co je dobré a co vůbec. Téma cukry mě baví asi úplně nejvíc. Protože plno lidí si myslí, že kokosový cukr je vzduch a bílý cukr zlo. Ono je to ale téměř to samé. To jsem odbočila. Zpět k lepku a bezlepku. O tom totiž také často mluví a dokonce natočily přínosné video na téma Opravdu lepek škodí? Mluví o tom, co to je lepek, komu škodí, jak se to projevuje, proč a pro koho je důležitý a proč a komu naopak může škodit. Tak se podívejte ZDE. Do budoucna ještě chtějí připravit článek o tom, že neceliakální glutenová senzitiva nesouvisí s lepkem, ale s fodmap. Tahle věta je pro mě totální šifra mistra Leonarda a tak se už na ten článek těším, protože mi to opět rozšíří obzory :-)
A jestli se chcete podívat na článek od Verči ze Stylish coffee, která ho na toto téma sepisovala také, tak odkaz máte ZDE. Rozebírá tam téma, zda bezlepková strava je dobře míněný marketing.

RECEPT
Nakonec bych vám chtěla představit jeden bezlepkový recept. I když si myslím, že ho většina zná. Je to totiž nejčtenější recept, který můj blog kdy spatřil. Celoročně trhá příčky, celoročně ho sdílíte a hlavně ho celoročně pečete.
Tento recept je bez lepku, ale rozhodně není dietní. Je tam tolik másla, že by se Francouzi za něj nemuseli stydět. Ve Francii se totiž říká, že kouzlo šéfkuchaře je máslo, máslo, máslo.

Takže pokud jste ho ještě nezkoušeli, tak se do něj pusťte. Je to absolutní bomba a mohu vám slíbit, že pokud máte rádi čokoládu, tak ho nebudete připravovat naposledy :-) Recept s fotopostupem ZDE.

ČOKOLÁČ BEZ MOUKY

Doba přípravy: 45 minut (pečeme 20 minut)
Náročnost: střední
Počet porcí:  8-12
Forma: průměr 22 cm

INGREDIENCE:
  • 200 g másla
  • 200 g 50-70% čokolády
  • 6 vajec
  • 250 g cukru
  • 70 g hořkého kakaa
  • + přidaná chuť (kura z pomeranče, chilli, rozmarýn, káva či jiné) ale nemusí být
Na ozdobu:
  • 1 kelímek šlehačky
  • čerstvé ovoce
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Řekla jsem si, že vám opět připomenu značku Fair Trade, takže tento recept připravím s produkty Fair trade. Zrovna tohle by se totiž mělo podporovat.

Připravíme si horkou lázeň. To znamená, že do spodního a většího hrnce nalijeme vodu a položíme na něj další a menší. Do toho vložíme čokoládu a necháme rozpustit.
Když se čokoláda rozpustí, tak přidáme máslo a pořádně promícháme.
Nakonec ještě pokrájíme rozmarýn a přidáme k čokolády. Tu necháme lehce vychladnout. Mezitím se pustíme do přípravy těsta.
Rozdělíme si žloutky a bílky.
Bílky vyšleháme společně se špetkou soli do tuhého sněhu. A dáme stranou.
Žloutky vložíme do šlehací nádoby.
Přidáme cukr a vyšleháme. Vnikne nám z toho nadýchaná žlutá pěna.
Přidáme kakao a opět promícháme.
Mezitím by nám měla vychladnout čokoládová směs, kterou nalijeme do mísy a promícháme.
Do promíchané směsi budeme postupně zapracovávat sníh z bílků. Teď už ale stěrkou.
Vysteleme si pečící formu a do ní nalijeme směs.
Dáme péct na 20 minut na 170 stupňů.
Ještě horký koláč přiklopíme talířem a necháme vystydnout. Díky tomuto triku zůstane takový mazlavý. Tento trik jsem slyšela u Markéty Kitchenette a opravdu je to super.
Když ho vyndáte z trouby, tak uprostřed bude působit neupečeně. To je správně. Nebojte se, přes noc ztuhne.
Do rána se takto propadne.
Můžeme ho podávat i takto jen posypaný kakaem. Já ho ale miluji s kupou šlehačky a také jahod. Nebo malin. Nebo borůvek. Nebo rybízu :-)
Kakao nám pomůže zamaskovat nerovnosti. Přidáme šlehačku a ovoce.


Žádné komentáře:

Okomentovat