ZE ŽIVOTA: POMOC NA DOSAH + PŘÍKRMY


Před nějakou dobou jsem vám sepisovala článek o mém názoru na určitou přeinformovanost v dnešní době, hlavně co se týče doby v těhotenství či po porodu. Byl přesněji o aplikaci, na kterou jste se hodně ptali, která mi pomáhala v těhotenství a pomáhá doteď a také o místech, kde jsem čerpala další informace, které mi chyběly. Pokud jste ten článek nečetli, tak klikněte ZDE.
Jedna věc, za kterou se omlouvám a došla mi až po uveřejnění článku na popud jedné čtenářky, že tam píši, že jsem informace nehledala na internetu v různých diskuzích, protože jsem se chtěla vyhnout negativním zkušenostem a sama jsem do článku jednu tragickou sepsala. Za to se strašně omlouvám. Ač to k životu patří a často se mě na to ptáte, tak pokud se tomu chcete vyhnout, tak si článek přečtěte, až na to budete připravené.

Dnes vám chci ale povyprávět o pár prekérních situacích, které jsem v nedávné době zažila.

V poslední době mě "trápí" dvě témata. Jedno je ohledně nespavosti Tobínka v noci a druhé ohledně příkrmů. Jelikož to první téma stále řešíme, tak o tom vám napíši později, až na něco přijdeme. A jelikož vím, že téma příkrmy; je hodně debatované, tak vám chci povyprávět o tom, jak jsme začínali my a co, spíše kdo nám nejvíce pomohl.

O tomto tématu jsem se už jednou rozepsala ZDE, ale psala jsem spíše na téma, jak a z čeho ty příkrmy připravuji a z jakého důvodu jsme na ně přešli už v pátém měsíci Tobínka života.
Teď ale začnu od úplného začátku.
Téma příkrmy se u mě na blogu, spíše se mnou řešilo snad ještě před narozením Tobínka. Je to určitě tím, že jsem se vždycky převážně zabývala jídlem. A tak se nabízelo i to, abych psala o příkrmech, které budu připravovat. Inspirace není nikdy dost a v té mimi výživě stejně tak.
Když se ale ze dne na den (v době, kdy jsem myslela, že budu ještě plně kojit) rozhodlo o tom, že začneme s příkrmy, tak jsem byla jako Alenka v říši divů. A to doslova. Nic jsem o tom nevěděla. Tak nějak jsem si plánovala, že si o tom začnu zjišťovat informace až ve chvíli, kdy se to bude blížit. Ale někdy si něco můžeme plánovat a život (osud) za nás rozhodne jinak.
Tenkrát mi moje pediatrička (která je naprosto úžasná a stále jsem nesmírně vděčná, že jsme na ní narazili) dala vytištěný papír s informacemi o příkrmech. Pro člověka, který to už prožil by to bylo asi logické psaní. Ale já jsem to četla několikrát, snad i pozpátku a stejně jsem si nebyla jistá, jak začít.
Ono na jednu stranu to žádná záhada není, prostě začnete s jednou zeleninou a postupně přidáváte, pak přidáte maso, pak ovoce, pak žloutek, ještě uděláte imunologické okénko a je to. Jenže takhle snadné mi to nepřišlo. Je to možná tím, že mám ráda věci dobře zorganizované a než se do něčeho pustím, tak si jsem stoprocentně jistá, že to dělám správně. No vlastně to lehce lžu, někdy do věcí skáču po hlavně, ale víte, jak to myslím.
Tak jsem si začala hledat informace. Nejprve jsem si vzpomněla na aplikaci, kterou používám na hledání základních informací. Tam je sice těhotenský jídelníček a jídelníček pro kojící matky (tohle jsem hodně využívala), ale není zde jídelníček pro první příkrmy.
Pokud tohle čte někdo z Nutricie, tak je to takový tip. Chtělo by to nějaký lehký manuál či obrázko návod (promiňte za to vyjádření, ale jak pro blbé, protože my matky, které kojíme ten mozek máme většinou trošku změkčený :-D). Prostě něco do začátku, co by nám to jednoduše ukázalo a třeba bychom si tam mohly zaznamenat, co už jsme daly a co chceme další den dát a hlavně tam byl návod, co bychom dávat měly.
Ještě mi na internetu chyběla informace, co je to imunologické okénko. Věděla jsem, že to je období od 4. do 6. měsíce, kdy by se dítěti měli podat základní alergeny, jako žloutek, ryba, lepek a tak. Ale co přesně a kolik, to jsem nikde nenašla. Jen na nějakých diskuzích, ale kdo ví, zda to matky, které to tam řeší říkají správně.
Tak jsem šla na internet a začala si pročítat různé články. Jeden z prvních odkazů na mě vyběhl ze stránky Nutriklub. Tak jsem si to začala pročítat. Byla to spousta témat, která byla podpořena o online chat, tedy přímou konzultaci s odborníky. Pročetla jsem si článek o třístupňovém zavádění příkrmů, z toho jsem ale stále nebyla moudrá. Pak jsem narazila na článek o sestavení správného jídelníčků pro kojence, to už mě někam navedlo. Bylo to pěkně rozepsané a doplněné o tabulky, ty já ráda. Tohle mě odkázalo na článek o imunitě a zásadách správné výživy a nakonec jsem narazila na článek o tom, kdy zařadit alergeny do jídelníčku.

Pustila jsem se tedy do vaření příkrmů. A jak jsem začala?
Přesně tak, jak mé čisté svědomí a vědomí chtělo, ale bohužel mě vystrašilo několik lidí, že jsem z toho byla ve vteřině v rozpacích. Proč?
1. příkrm - mrkev
Zvolila jsem mrkev, protože se o mrkvi všude psalo, že to je nejlepší zelenina na první příkrm. Je sladká a tak připomíná chuť mateřského mléka, tudíž jí dítě bez problému přijme.
Všude se psalo a také mi všichni říkali, že je úspěch i to, když dítě sní pouze 1 lžičku. Musí se se stravou seznámit a tak v následujících dnech lžičky navýší například na tři.
Tobínek byl jiný. Měl takový hlad, že napoprvé snědl téměř celou plnou porci. Od té doby nejí jinak.
Samozřejmě plná radosti z toho, jakého máme jedlíka jsem se o tuto novinku pochlubila na Instagramu a hned jsem dostala od některých studenou sprchu. Dozvěděla jsem se, že jsem v žádném případě mrkev neměla dávat, protože mrkev staví a Tobínka bude bolet břicho. K tomu jsem se dozvěděla, že jsem mu neměla dávat tolik jídla, i když ho chtěl, protože to tělo na to není zvyklé a zabetonuje ho. Končilo to větami ve stylu: "No to si užijete!".
V tu chvíli mi bylo smutno. Z velké radosti, že máme jedlíka, že Tobínkovi chutná a očividně chutnat bude nastal smutek, že jsem mu vlastně nevědomky ublížila a měla dát raději lžičku dýně.
Naštěstí přišel Arty a říká: "Počkáme a uvidíme, víš jak to bylo s jinými věcmi. Nakonec bylo většinou úplně jinak.". A tak jsme šli spát a čekali, co bude.
Druhý den, náš jedlík Tobínek zapracoval na zkonzumované stravě a jak rychle jí do sebe dostal, tak rychle šla z něj ven. Bez bolesti břicha, bez zabetonování. My jsme nad tím zajásali a řekli si, že jsme rádi, že jsme dali na vlastní názor a intuici a hlavně, že je vše v pořádku. Sama si moc dobře uvědomuji, že mohlo být vše jinak.

2. příkrm - květák
Na druhou chuť jsme přešli po 3 dnech. Tak jak nám bylo razeno. Šla jsem tedy na farmářské trhy, koupila bio římský květák a s nadšením ho uvařila na páře.
Scénář se opakoval. Tobínek snědl plnou porci (150 g) a ani nemrkl. Mám pocit, že by si klidně dal i nášup. Opět jsem zajásala. Ale ne na dlouho.
Asi si myslíte, že to bylo tím, že jsem mu dala květák. Ne ne. Tím to nebylo. Jela jsem na návštěvu k tetě. Tam jsem se zmínila, že už přikrmujeme a na otázku, co měl dnes jsem odpověděla, že květák. V tu chvíli jsem se dozvěděla, že to jsem teda neměla, protože květák nadýmá a díky tomu bude Tobínka strašně bolet břicho. Zvlášť, když to byla druhá zelenina.
Tak jsem přijela domu, celá zklíčená jsem to vyprávěla, u toho jsem měla slzy v očích a klepavým hlasem jsem Artymu říkala, že jsem Tobínkovi ublížila, ale že jsem nechtěla. On se na mě zase podíval a s klidem v duši mi řekl, ať nepanikařím, že vím, jak to dopadlo posledně, že teď stejně nic nenaděláme a uvidíme, co bude v noci nebo zítra.
Opět měl pravdu. Tento klid v duši bych někdy chtěla mít. Někdy ho vlastně mám, ale chtěla bych ho často tak, jak ho má on. A co myslíte. Opět stejně tak, jak do Tobínka květák vešel, tak vyšel a bez bolestí a trablí. Čímž neříkám, že to bylo správné, ale jen to, že občas je menší vědomost lepší, protože kdybych tyhle upozornění nedostala, tak se nezaleknu a vlastně vše jde jako po másle a já nemám důvod se obávat.

3. příkrm - dýně
Třetí příkrm jsem dala dýni a ta úspěch neměla. První příkrm, na který se Tobínek tvářil, že tohle tedy ne. Zajímavé. Každý říkal, jak dýně je oblíbená a on to nechtěl.

4. příkrm - batát
Začala jsem se po vystrašení s květákem řídit radou, že je lepší dát zprvu sladkou zeleninu, do které patří mrkev, dýně a batát.
Batát se tímto stal největším oblíbencem a je tomu doteď. Kamkoliv dám batát, tak to Tobínek doslova hltá. Jasně, je to tím, že je sladký. Ale nyní ho tam dávám jen pomálu. Třeba místo mrkve.

5. příkrm - první mix brokolice s mrkví
S pátým příkrmem jsem začala dávat i více druhů zeleniny. Už jsem ani mezi příkrmy od druhého do dalšího nečekala na 3 dny mezeru, ale zkrátila to na dva dny. Hlavně proto, že Tobínek neměl jediný problém při kojení (myšleno s nadýmáním a vyprazdňováním) a tak jsem usoudila, že jídlo je smyslem jeho života, stejně tak, jak to máme my s Artym. Intuice zafungovala a doteď neměl na nic jedinou reakci.
Jako pátý příkrm jsem namixovala brokolici s mrkví. Tu jsem volila proto, protože jsem se dozvěděla, že brokolice je mastnější a dětem se dobře tráví. A bylo tomu tak, vyšla rychlostí blesku.

6. příkrm - první maso
Od šestého příkrmu jsem začala dávat první maso. Někdo říká, že se má dávat až po měsíci a někdo už po dvou týdnech. Jelikož jsem chtěla dodržet imunologické okénko (což je období od 4. do 6. měsíce věku, kdy se dítěti dávají postupně po kousku největší alergeny, ono by se s nimi tímto mělo seznámit a budoucnu by neměl být tak náchylný na alergie), tak jsem si řekla, že i s masem budu pokračovat. Jako první maso jsem zvolila telecí a dávám ho obden.
Zkoušela jsem dávat i krůtu, ale dobrý je i třeba králík. Celkově je dobré se držet pravidla, aby bylo libové a mladé. Tedy tele, jehně, krůta, králík popřípadě kuře.
Ryba by se měl podávat také v imunologickém okénku a pak od 10 měsíce. Doktorka nám ale říkala, že pokud není nikdo u nás alergik, což není, tak že můžeme kousek dát i dříve. Hlavně pozor na kostičky a dávat netučnou. Super je halibut a třeba treska. Takový losos právě patří mezi ty tučné. Ryby a celkově kupuji na svetbedynek.cz, mají to tam v bio kvalitě a dokonce prodávají v sekci děti malé balení. Takže nemusíte kupovat půl kila masa, ale třeba jen 200 g.

Další příkrmy - ovoce
První ovoce jsem dala po měsíci od začátku příkrmů a bylo přijato opět bez problému. Ze začátku se doporučuje dávat vařené, aby se lépe trávilo a nenadýmalo. Zbavila jsem ho tedy slupky a připravila na páře a rozmixovala.
Po nějaké době, řekla bych v rámci dnech jsem mu ale zkusila dát ovoce v původním stavu a opět bylo vše bez problémů. Přijal jablko se slupkou, přijal jahodu, malinu, borůvku, zkusila jsem i mango, žlutý meloun, hrušku, blumu, banán (s tím jsem čekala, protože je hodně sladký, aby mi neodmítal ostatní ovoce) a celkově jsem zkusila vše, co mi přišlo pod ruku.
Asi mám vážně štěstí, ale Tobínek vše přijal bez problému, nikdy se neosypal, nikdy neměl nadýmání ani jiné potíže. Beru to jako zázrak a dar a opravdu si toho vážím.

Další příkrmy - lepek
Lepek mu vyloženě denně nedávám, ale občas mu do jídla přimíchám kuskus. Asi proto, že je rychlé ho připravit.

Další příkrm - kaše
S tou jsme začali na noc, protože měla fungovat jako dobrý uspávadlo. Takto vyloženě nefungovala, ale Tobínek jí přijal i ředěnou vodou nebo mateřským mlékem. Zprvu jsem mu dala rýžovou, poté kukuřičnou a pak i pohankovou. Vše mu chutnalo a s ničím neměl opět problém. Nyní jsem jí zase vysadila, protože přišel jiný názor a to, že miminku může být po kaši těžko a tak hůře spí. Vysazení také nepomohlo a stále nespí. Ale o tom v dalším článku.

Další příkrm - žloutek
Žloutek by mělo díte začít dostávat po určité době, kdy jsou příkrmy zavedené. Přesně nevím kdy, to si raději načtěte. Já na něj pořád zapomínala. Teď jsem ale nakoupila snad ty nejlepší vajíčka pod slunce, pokud tedy nepočítám ty od babičky a občas zaměním maso za žloutek vařený ve vodě. A ten mu také chutná. Někdy mu ho zamíchám do jídla a někdy mu ho dávám samotný po obědě. Spíš proto, aby poznal další chuť. A ač je žloutek suchý, tak si to tak cumlá a chutná mu.

Voda
Na vodu se mě hodně z vás ptá. My začali dávat vodu už dříve, protože Tobínek je potivé a žíznivé miminko. Začalo to už v období léta, kdy mu moje mléko nestačilo. Přesněji stačilo, ale měla jsem ho na prsu nonstop, ta bolela a tak jsem dostala doporučení na podávání pár doušků vody.
Voda by se měla začít podávat s příkrmy. Ty jsou tužší a miminku to pomůže ve vyprazdňování. Oddalování vody může i způsobit to, že miminko jí poté bude prskat a nebude jí chtít pít. Ale pokud se tak stane, tak nezoufejte a zkoušejte to. Někdy to trvá déle, ale nakonec se to miminko naučí :-)
Tobínek třeba miluje pít vodu i během jídla. Někdo to nedoporučuje, protože se zaplňuje žaludek a miminko toho poté tolik nesní. Ale to si myslím, že je doporučení pro nejedlíky. Ale zase pokud by jim to pomohlo ve větší konzumaci, tak jí dávejte.
Jak jsem říkala, Tobínek jídlo zapíjet vyžaduje a sní toho hodně. Takže tohle jsme nikdy řešit nemuseli.
Ještě malé doporučení, od 6. měsíce je dobré přejít u vody na učící lahvičku s placatou silikonovou savičkou a držáky po stranách. Je to další krok k samostatnosti dítěte. Znám pár, který se toho bál a dal jí poprvé v roce a to jen kvůli tomu, že jsem jim ji dala. Nakonec to jejich dítě přijalo s nadšením a strašně ho baví z toho pít.
A jak jí teď?
Teď už jí vše, co sezóna dala. Opět jsem dala na intuici a informace, které jsem si načetla v začátku. Míchám všemožnou zeleninou a musím říct, že to chutná i mně. Zprvu jsem si myslela, že budu mít potřebu to dochucovat, ale jelikož moc nesolím, tak mi to chutná tak, jak to je. Až to někdy Tobínkovi závidím. Možná je to tou přípravou na páře, možná je to tou kvalitní zeleninou a možná je to tím, že mi to prostě chutná a s Tobínkem jedeme na stejné vlně.
Jediné, co jsem mu ještě nedala jsou luštěniny a jogurt. To si musím načít, kdy se začínají dávat, ale myslím, že už se to blíží. Možná už je měl dostat. Tak to jdu hned zkontrolovat a uvidím :-)

Ještě bych se ráda zmínila o metodě BLW. Když to řeknu ve zkratce, tak je to metoda, kdy se dítěti dává už od malička jídlo v pevném stavu a dítě si jídlo bere samo. My to děláme tak napůl. Tobínka krmím, ale jelikož mu nevadilo mít kousky z jídla v příkrmu, tak mu to mixuji nahrubo. Ovoce mu dávám na velké kusy. I když dítě nemá zuby, tak si s tím poradí. Jen je ovoce, u kterého je potřeba být ve střehu. Někdy dám Tobínkovi měsíček jablka a on si to ožužlává a ukusuje. Jelikož je ale tvrdé, tak mu to někdy skočí trochu do krku a začne se kuckat. Takže ho vždy pozoruji a jsem připravená na první pomoc. Nejvíc ale miluje žlutý meloun, kdy si vezme celý mesíček do rukou a vycucává šťávu a ukusuje kousky. Jelikož je melou měkký, tak je to takový zlatý střed a opravdu si to užívá. Asi je to i tím, že je krásně studený a on si tím chladí svoje dásně při růstu zoubku. Přesné znění této metody si ale vygooglete.
Mám tu malý tip pro vás. Pokud nemáte přístroj na přípravu příkrmu, tak dejte do hrnce vodu a do něj přidejte pařák na knedlíky nebo cedník. Tím vytvoříte parní hrnec. Do cedníku nebo pařáku dejte zeleninu a připravujte na páře. Za cca 15 minut je jídlo hotové. Vody tam dávejte ale po dně, protože je poté dobré jí přidat k zelenině a rozmixovat spolu. Ve vodě jsou vitamíny a živiny ze zeleniny.

Další tip je, že do každého příkrmu dejte trochu tuku. Někdo dává máslo, já dávám ten nejkvalitnější olivový olej. Přidávám ho vždy až po ohřátí příkrmu, aby se v něm zachovalo vše, co tam je. Dává se cca lžička na 1 příkrm. A přidává se to z toho důvodu, aby to miminko dobře strávilo, netlačilo ho bříško a třeba nemělo zácpu.

Tip ohledně přípravy masa je takový, že si maso připravte také na páře, rozmixujte s vodou, která zbyla v hrnci a vložte do tvořítek na led. Pak, když chcete přidat maso do příkrmu, tak jen vycvaknete kostičku a přihodíte ji do čerstvě připraveného jídla.

A poslední tip, pokud nestíháte, tak si příkrm můžete zavařit či zamrazit. Já příkrmy připravuji vždy na 2 dny a nezamražuji, ani nezavařuji. Asi je to tím, že vše vložím do přístroje na příkrmy a je to raz dva. Občas se ale stane, že nestíhám nebo mi jednou došla zelenina a tak mám nakoupené ty nejkvalitnější skleničky v bio kvalitě. Koukejte na složení, protože není kupovaný příkrm, jako kupovaný příkrm a dítě by vám poté nemuselo chtít jíst to, co uvaříte vy. Tohle se ale stává hlavně, když s příkrmy začínáte právě se skleničkami. Dítě si zvykne na tu chuť a pak to domácí nechtějí. Mám v okolí x přátel, kteří to tak mají.
Ale ještě jsem vám chtěla napsat jednu věc. Jak jsem psala, že jsem si nebyla úplně jistá a pročítala různé články, tak jsem na stránkách Nutriklub vpravo dole klikla na online poradnu a vyplnila dotaz. Požádala jsem o sestavení jídelníčku a zaklikla, že nechci, aby mi odepisovali, ale že chci, aby mi zavolali. Za touto poradnou sedí několik odbornic a každá se specializuje na něco jiného, takže si i můžete vybrat, s kým to chcete řešit. Mně to bylo jedno, všechny vypadaly věrohodně. Hned druhý den ráno, když jsem ležela s Tobínkem v posteli a užívali jsme si takové to ranní mazlení, tak mi volalo neznáme číslo. A byla to paní z poradny. Promluvila jsem s ní o své nejistotě v začátcích s příkrmy, ona mi položila několik otázek a uklidnila mě. Byla opravdu moc milá a měla jsem pocit, že volám své mamince. Dokonce mi nabídla sestavení jídelníčků, u kterého je potřeba vyplnit pár otázek a on pak přijde na mail. Samozřejmě jsem toho využila a opravdu po několika dnech přišel.
No a tohle byla moje zkušenost s příkrmy, mé obavy v začátcích, které má nejedna z nás a také můj postup. Každá z nás by si měla najít své informace a vše potřebné, co nás ujistí, že děláme správně. Ať budete postupovat stejně jako já nebo úplně jinak je asi jedno, hlavně, že to děláme s plným vědomím a svědomím, což určitě ano, protože to děláme pro svá zlatíčka.
A na závěr se vás zeptám, s čím jste začínaly vy a zda jste to nějak extra řešili či daly třeba "jen" na radu kamarádky.

Mějte se krásně,
líbá vaše Kačí
Elite Bloggers – Content Marketing

25 komentářů:

  1. Kačí,vy umíte o všem tak krásně napsat,že se nejenom těším,až se moje malá beruška narodí, ale i na to,jak spolu budeme "bojovat" u příkrmů a dalších dobrodružstvích.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katy to jsem ráda, když jsem hledala styl psaní a nevěděla kudy kam, tak jsem si řekla, že si představím kamarádku, které to vyprávím. A od té doby to jde. Tedy jestli to jde musí posoudit okolí, ale jde psaní. Je to přirozené a takové, jak moje mysl jede. Takže opravdu děkuji a opatrujte se. Časy s miminkem jsou nádherné. Život má totiž hned větší smysl :-)

      Vymazat
  2. Ahoj, musím říci, že jsem si až dnes pořádně uvědomila, jak jsi odvážbá že jdeš s kůží na trh, myslím tvou nejistotu ohledně začátku příkrmů a reakce okolí - komentáře. Na reakce naživo, od tety to si člověk zvykne, nebo si o tom promluvíte, ale jen tak vysolenej koment, který vede k obavám že si užijete, to je fakt hustý. Ale musela jsi s tím počítat, když jsi se rozhodla o tom psát. u druhého dítěte už to bude vše lepší. možná bylo matkám lépe bez internetu.
    příkrmy opravdu dělám podle dobré kamarádky, vlastně vše co se dítěte týká, prostě jsem si vybrala jednu kamarádku, k kterou si nejvíce sednu a rozumím a té se na vše ptám. Jídlo, kosmetika, léky....
    jakmile to začnu rešit s někým jiným, nebo s internetem, je to chaos.
    jinak před pěti lety nebylo imunologické okenko, to je výdobytek posledních let, mudr najednou řekla a ted se zjistilo že se to má dělat takhle, ne tak jak jsem vám říkala loni.....umíte si to představit? takže já u druhého na imunologické okénko prdím, protože se říkal vlastně pravý opak a dělat to u každého dítěte jinak?!?
    červenou čočku jsem dávala cca kolem 10 měsíce, jáhly, pohanku, rýži. Tuky střídám, sezamový olej, olivový, máslo. Jak kdy.
    Může se stát, že pokud jí dítě jen vařené, neveme si pak ze skleničky. A naopak. Takže dobré střídat. U všeho myslím je dobré to prostě střídat. měla jste napsat o mase, to jsem řešila hodně, jaké maso, kde ho koupit a řeším dodnes, i u větších dětí. Takže začínali jsme telecím - ne uplně snadno k dostání, pak krůta, kuře, králík - nejlépe domácí, pak hověží, na vepřové kašlu dodneška. Ryby nakonec. Ryby jsem vůbec nevěděla kde sehnat tak jsem právě využila tech skleniček. Jednoutýdně sklenička s rybou. Skleničky jsou levnější v Německu, aspon loni byly.I kaše a plíny a weleda kosmetika.
    Pokud vás ty komenty opravdu dohání k slzám a výčitkám, je otázkou, zda to takto vůbec psát, o mateřství a dětech. Je to ale vaše věc.
    Nám děti lépe vždy spí na chalupě, protože tam je zima, i v létě je tam chladněji než doma. Si myslím. No a kolem roku se přestaly budit v noci, tak vydržte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono tohle má dvě strany. Jedna je ta, že občas člověk chytne nějaký komentář, který nemusí být úplně příjemný nebo ho hodně nahlodá. Na druhou stranu převládá ta strana, kdy mi pomáhají. Nejednou jsem řešila téma, kdy jsem nevěděla a než se pročítat komentáři na modrém koni, tak se zeptám lidí, kteří mě čtou a kteří prožívají můj příběh a o svůj se dělí. Beru své čtenáře jako takový online kamarády. Vždy si vyslechnu názory a z toho si utvořím vlastní. To si myslím je nejlepší volba, ať to člověk hledá na internetu, u přátel či doktorky. I když se bavím s kamarádkami, tak každá říká něco jiného a každá jedná jinak. Takže si opět z toho beru své, ale zase jsem ráda, když slyším, že to někdo dělá jinak a stejně to funguje. Protože ono stejně většinou funguje to, s čím je člověk přesvědčený. A to je přesně to, co jsem psala. Kdyby mě nikdo nenahlodal, ať tedy či čtenář, tak se nic nestalo a já bych se nad tím ani nepozastavila. Ale zase na druhou stranu vím, že kdybych měla druhé díte, tak bych s tím byla opatrnější, protože to že Tobínek je s jídlem úplný zázrak, tak druhé dítě může být jiné, alergik či citlivé na potraviny.
      Ohledně masa máš pravdu, ale je fakt, že já zatím dávala jen krůtu a telecí. Telecím jsem začala a dávám ho dál. Jen vždy jinou část. Kuře mi přijde prázdné maso a s králíkem mám morální blok, takže to spíš dám skrze skleničky. Já s nimi problém nemám, jen je pravda, že prostě to kupované a doma vařené je levnější, i když to je bio. Na druhou stranu ti, kteří vyrábí skleničky mají přísnější normy na jídlo pro děti, než je bio ovoce a zelenina z marketu. Takže zase přiznává, že ty skleničky jsou i zdravější nebo spíše bez čehokoliv, co tam nemá být.
      Tímto článek jsem si v žádném případě nechtěl stěžovat a pokud to tak vyznělo, tak se omlouvám. Spíš jsem psala pochod mých myšlenek a chtěla jsem se podělit o to, že i když na IG prezentuji, jak Tobínek je super jedlík, což je, tak i tady bylo pár škobrtů a nejistot. Prostě život je takový a nechci, aby si někdo myslel, že já žádné kopance nezažívám a vše mi vychází a také chci, aby někdo věděl, že když zaváhá či udělá krok z cesty, tak to není chyba a prostě se to děje :-) Mno a teď jsem se zase rozepsala :-) Děkuji moc za komentář a tvoje tipy od zkušené maminky :-)

      Vymazat
  3. Mám dcerku (18m)...od prvních příkrmů uběhl už rok, ale vzpomínám si, že se dceři hodně zhoršilo spaní právě poté, co jsme začali zavádět příkrmy. Nevím, zda to byla náhoda, nebo mezi tím může být nějaká souvislost. Přeju Tobínkovi stále takový apetit. Ať se daří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to mohlo být tím, přecijenom je to složitější na trávení. Proto jsem dávala nahodile Infacol, když jsem viděla, že ho třeba tlačí bříško, aby ten prdík šel ven. Ale to bylo opravdu párkrát.

      Vymazat
  4. Máš štěstí Kači na pediatričku. Já jsem si vždycky našla téma, které pro mě bylo aktuální a pak mam 3 kamarádky, co mají děti o měsíc, dva a tři starší, takže i ty jsou můj google.
    S příkrmama jsme začali od 6 měsíce, protože jsem na věci okolo kojení dost citlivá a chtěla jsem si to užít co nejdéle. Jenže se nám Kája začal natahovat po všem, co jsme jedli, takže jsme na radu MUDr. začali s příkrmem brambor, mrkev a maso hned najednou, všechno a rozmixovane. A nestačili sme se divit jak to do něj padá. A tuto variantu jsem zvolila i proto, že vsechny tři položky jsou z domu. Zelwnina i krůta. Do kuřecího se moc nehrnu, protože jak to napichuji vodou, to neni nic pro mě. Takže takto, a okenko jsem neřešila. Dostal stejně v tom obdobi všechno. Teď jsem přidala batát, brokolici, petrzel v rámci polivky. Bílý jogurt může už teď, ale jen myslim 3,5% Hollandii. Co se týká kaší, jsem zastánce radši ráno.
    Děti mají jiné spánkové návyky, než dospělí a proto nám přijde, že když se vzbudí treba 3x,4x za moc, je to špatně. Ale není. Takže kojení v noci je normální věc. Navíc to udržuje tvorbu mlíka.
    A ještě jedna věc - dávám chuťovky jako řepove, špenátové, rýžové a kukuřičné křupky bez cukru a jsou super i do výživy, hezky změknou a to je mňamka.

    Děkuji za článek a těším se na další!

    Jana s Kájíčkem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani a Kájo, děkuji moc za pěkný komentář. Pediatričku máme opravdu skvělou. Když jsem jí hledali, tak jsem chtěla hlavně někoho, kdo nás do všeho zasvětí a to máme. Je úžasná, je stále na emailu, takže urgentní dotaz odpoví a netahá nás do čekárny plné bacilů. Podle toho, co slyším od kamarádek, tak je to vážně zázrak :-)

      Vymazat
  5. Super článek, máme doma chlapečka 2 a půl měsíce, je plně kojen, nicméně příkrmy jednoho krásného dne přijdou na řadu a já už teď jsem ráda za článek od vás. V podstatě co vás sleduji tak všechny vaše články mají vždy hlavu a patu, no a že je občas článek smutnějšího rázu, vždyť život bohužel není úplně procházka růžovou zahradou. Kači moc vám všem doma přeji aby těch chmurných chvilek bylo jako šafránu, mějte se krásně a těším se na další článek či recept :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuji moc. Já chtěla příkrmy také co nejvíce oddálit a užívat si kojení, ale nakonec je to úplně úžasné. Člověk si připraví jídlo sobě a dítěti a v podstatě můžete jíst to stejné spolu :-)

      Vymazat
  6. Ja jsem dostala od moji MUDr spoustu letacku k prikrmum a podle toho se postupovat dalo. Jen první syn byl jedlik, dcera uz takový jedlik není, takže postupujeme dost pomalu co se tyče jídla. U syna jsem také byla nadšena jak vsechno ji, ted mu bude 5 let a čím je starší, tím min toho ji, kdysi mi kdosi řekl, ze nejzdraveji člověk ji, když je miminko, ted muj syn odmítá jist zeleninu a ovoce a je to boj. Tak vám přeji, at vám to se synem vydrží. Ja jinak všechny alergeny pridavala u syna až po roce, jelikož máme v rodině alergika, u dcery to dělám stejne. Kamarádkami se moc neridim, protoze každé dítě je jine a každá mama přemýšlí jinak, nejlepsi je opravdu se řídit doktorkou a udelat si svůj vlastní postoj a sledovat své dítě, co mi vyhovuje a co ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je přesně to, co říkám. Každé dítě je jiné, takže je dobře si o tom třeba popovídat, ale udělat si vlastní názor. Je fakt, že když jsem v porodnici hlásila, že nejsem na nic alergik a vlastně ani manžel, tak všichni koukali a nevěřili, že to už dlouho neslyšeli :-)

      Vymazat
  7. Já resila a stale resim prikrmy hodne. Nacetla jsem toho hromadu, na internetu, v brozurach (vydavanych povetsinou vyrobci prikrmu, takze tam jsem byla opatrna, nebot jejich cilem je hlavne prodat) a samozrejme jsem vyslechla i nevyzadane rady rodinnych prislusniku starsi generace, ktere jsem brala hooodne s rezervou. A nejvic jsem se asi ridila a ridim do tedka radami laktacni poradkyne na www.kojeni.net Tam jsem nasla odpoved na kazdou svoji otazku. Skoda, ze ta poradna je jiz uzavrena.
    Predevsim jsem chtela dodrzet plne kojeni do ukonceneho sesteho mesice. Pak jsem opatrne zacinala s prikrmy, zeleninou ze sklenicek. Nejak jsem mela strach kupovat zeleninu, oreci jen kojenecka vyziva projde nescetne kontrolami s prisnymi limity na vse, zelenina v obchodech ne, na traich to muze byt jeste horsi a vlastni nemame. Asi po mesici jsem pridala maso. Postupne silila ma touha drobkovi varit, ale nevedela jsem, kde nakupovat, az jsem objevila bedynky (a pres ne vas :-) ) K me radosti meli i maso v malych porcich, pro deti. Asi po dalsim mesici jsem pridala dopoledne ovoce, povarene, rozmixovane. Jablicka a hrusky, protoze ted bio v bedynkach nic jineho nekoupim, a ostatni, jako merunky, svestky, boruvky, kupuji ve sklenickach. A ridim se zase tabulkou s vhodnosti prikrmu z kojeni.net. Po dalsim mesici, tedy ukonceny devaty, jsem pridala bily jogurt, bio Hollandia. Vzdy micham pul na pul s ovocem, samotny mi nebasti. V ukoncenem osmem mesici jsme taky zacali davat vecer kase. Nejvic se mi libi Hipp vecerni bez cukru, nabo jeste Hami.
    S prikrmama se snazim nespechat, mimo poledniho ji jeste dokojuji, hodne jsem se bala, abych rychlym zavedenim prikrmu neprisla o mleko, coz se casto stava, jak jsem vycetla v diskuzich, a jsk se stalo i moji mamce. Rada bych kojila co nejdele, tedy ne zase kdovi jak dlouho, ale tak rok a pul treba.
    A jinak zeleninu varim v pare, pote, co jsem oddelala dva hrnce ( to malo vody je nebezpecne...) a vubec to bylo spousta nadobi porad, jsme koupili parni varic od Philips Avent 4v1, je uplne super, v jedne nadobe se to uvari i rozmixuje (ted mixuji nahrubo s kousky), delam v tom i maso.
    Jo a propos, zloutek! Ten jsem zavedla nejak s masem, ale prislo mi, ze ji to s tim nejak moc nejede. A pred tremi tydny se mi najednou odpoledne desne pozvracela, vse slo ven, asi na desetkrat, byla uplne vysilena, no hrozny. A vcera opet. A spolecneho to melo to, ze pokazde mela v prikrmu zloutek. Tak jsem zagooglila a zjistila, ze to neni ojedinele, a ze nektere deti ho proste nesnesou. Rada je vynechat jej a zkusit pozdeji, treba za dva tri mesice.
    Jsem se trochu rosepsala... :-) Ale jsem moc rada, ze jste sem dala tohle tema, dost tim ted ziju :-)
    A traba by me zajimal vas nazor na ruzne ty mimi susenky, napoje a tak. Ja tedy davam jen ty kukuricnr krupky a takove sucharky z dm, a k piti jen prevarenou vodu nebo detsky cajik, ale ona stejne nejak moc nepije...
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  8. Mila Kaci,
    tak ja prikrmy resila a resim moc. Procetla jsem toho hromady, na internetu, ruzne brozury (vydavane tedy prevazne vyrobci detskych vyzivm takze jsem to brala opatrne, chteji preci jen hlavne prodat, co si budem nalhavat) a vyslechla i nekolik nevyzadanych rad rodinnych prislusniku starsi generace, ktere jsem brala hodne s rezervou :-)
    Nejvic jsem se ridila radami laktacni poradkyne na www.kojeni.net, protoze jsem chtela predevsim dlouho kojit. Zde jsem nasla i odpovedi na spoustu svych otazek.
    Predevsim jsem s prikrmy zacla az po ukoncenem sestem mesici, navzdory rade sve detske lekarky o imunologickem okne. Nejak svoji intuici jsem dosla k nazoru, ze je to blbost. Samozrejme jsem si o tom hodne cetla, ale kdyz jsem se nad tim zamyslela, tak tohle okno prezentovali hlavne vyrobci detske stravy. A WHO doporucuje vylucne kojeni do ukonceneho sesteho mesice, pokud to jde, samozrejme. A take si rikam, proc by deti mely vsechno ochutnavat temer naraz, vzdyt to ani neni prirozene.... Takze na jahody, maliny, rajce apod. si proste pocka po roce, nebo spis az na leto, kdy budou pekne zrale...
    Take jsem hrozne resila, jestli sklenicky, nebo varit. Preci jen, sklenicky jsou kontrolovana jistota. A tak jsem zacla s nimi. Asi po mesici jsem pridala maso. A po dalsim mesici ovoce dopoledne. Postupne ve mne prevladala touha tomu spuntikovi varit. Ale z ceho? Vlastni zeleninu nemame, duveru v zeleninu z obchodu nemam a na trhu muze taky prodavat kdekdo... Az jsem objevila farmarske bedynky (a pres ne vas, to to pekne zapada :-) ) A k me radosti meli i maso v malych porcich pro deti. Tak ted nakupuji bio ovoce a zeleninu zde. Varim v pare. Pote, co jsem odepsala dva hrnce (malo vody muze byt i nebezecne :-) ) jsme koupili parni veric od Philips Avent 4v1. Uzasna vec, v jedne nadobe uverim i rozmixuji, ted jiz na hrubo s kousky. Varim zde i maso.
    V ukoncenem devatem mesici jsem zacala davat jogurt, bio Hollandie, pul na pul s ovocem, bily nechce, se ji nedivim. Ne denne, obcas. Od osmeho mesice davam vecer kase, pouze kupovane, nejvic se mi libi Hipp na noc, bez cukru, nebo jeste Hami.
    Celkove s prikrmy nepospicham, smazim se po nich jeste dokojovat, krome poledniho, obavala jsem se hlavne ze ztraty laktace, coz se casto rychlym zavadenim prikrmu stava, jak jsem vycetla v diskuzich a jak se stalo i me mamce.
    A propos, vajecny zloutek! Ten jsem zacala davat nejek se zavedenim masa, ale ne moc casto, spis tak ob tyden, nejak ji ani moc nechutnal. A pred tremi tydny se odpoledne strasne pozvracela, vse slo ven, asi na desetkrat, byla uplne vycerpana. A vcera zase. A spolecny jmenovatel: zloutek v prikrmu. Tak jsem zagooglila a zjistila, ze to neni ojedinele, ze nektera mimina ho nesnesou. Rada zni vynecat a zkusit za dva tri mesice.
    Jsem se nejak rozepsala... ale jsem moc rada, ze jste sem dala tohle tema, trochu tim ted ziju, a rada se o tom pobavim. Budu rada za dalsi clanky! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jíťo děkuji moc za předání tvých zkušeností. To se hodí mně, ale i dalším maminkám :-)

      Vymazat
  9. Dobry den, dakujem za super clanok, velmi zaujimavy a hlavne ma to hlavu aj patu:):):) Je vela mamiciek, ktore si nevedia dat rady so zostavenim prvych prikrmov a povedzme si aj to, ze kazda pediatricka poradi mamicke inak. Tiez som vsetko hladala na internete, cez knizky od MUDr. Bukovskeho az cez Tinkine recepty a z kazdeho som si nieco nasla. Kazda matka chce pre svoje dieta len to najlepsie a robi vsetko preto. Ja som za postupnost v jedle hlavne co sa babatiek a batoliat tyka. Urcite som aj za pestrost, ale riadim sa hlavne sezonnostou a tiez v akom kraji zijem:)Co sa tyka masa, tak masko som davala 6 dni zo 7mich a to hlavne cervene maso, ktore obsahuje vela zeleza, teda telacinku. Tiez je dolezite zltko, ktory ma v sebe vela zivin. Od jedneho pediatra som citala, ze ked dieta v noci dobre nespi, bud ho trapia zubky, alebo chce maminkinu blizkost, alebo nie je pocas dna dostatocne najedeny, aby sa v noci nebudil. Lahko sa mi to pise, nie som ziadna premudrela,ale ked som sa podla tohto riadila, tak nie je vsetko len o zuboch. Mlieko je hlavny nasycovatel, pretoze ani my dospely sa zo zeleniny moc nenajeme, skor nam odlahci zaludok:):) Od polroka sa spanok dietatka zhorsuje kvoli vyssie uvedenym problemom a to som si myslela, ze cim starsie dieta, tym bude lepsie spat. Mame 14 mesiacov a musim povedat, ze spanok sa zlepsil, aj ked teraz je obdobie prerezavania stoliciek, takze par dni sa v noci budi a potom je zase dobre. Nic netreva u deti dlhodobo, strieda sa to, raz su dobre dni a noci, potom horsie. Dakujem Vam za inspiraciu a kvalitne clanky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On ten spánek u Tobínka se začal zhoršovat už ve 3 měsíci. Od té doby vstával co hodinu a poslední dobu co 45 minut. To už jsem přestala zvládat a krize, kdy jsem málem omdlela mě donutila si o tom zase něco načíst. Nakonec jsme začali dávat medunkový čaj dětský a přijde mi to lepší. Vstává co tři hodiny. I když teď ty zuby určitě rostou, protože má nahodile teploty a nahodile průjem a vlastně všechny příznaky jak dle příručky. Takže už jen odpočítávm hodiny, kdy ten zub uvidím a modlím se, aby to zub opravdu byl :-)

      Vymazat
  10. Ahoj Kaci! Samozrejme som tiez hladala vsemozne informacie, ked prisiel ten cas, no nikde nebol jednoznacny guideline, tak som takisto trpla pri zavadzani kazdeho dalsieho jedla ako ty. Asi to tak ma byt u prveho dietata:-) Potom som ale povolila a uvedomila som si, ze existuje par zakladnych pravidiel, ale to, ze v akom poradi zavediem zeleninu, asi vyvoj mojho dietata vyrazne neovplyvni. Cim som zacala? Uz ani neviem. Mrkva? Cuketa? Na rady teticiek kaslem, jedine smerodatne je slovo pediatra a zdravy rozum. Neskor som dbala hlavne na praktickos a teraz ked mam dve male deti (2roky a druhe 3mesiace) bude ta praktickost uplne prvorada, az pride cas na prikrmy! No stres a naozaj sa len nadalej tes tomu, ze mu chuti!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš úplnou pravdu. U toho prvního to člověk prostě víc řeší. Kéž bych měla své starší já v době, kdy jsem tápala. Občas je všude těch informací až až a člověk prostě neví, co je správně a právě dítěti chce dopřát jen to nejlepší. Ale teď už také vím, že to věda není a strašně moc si to užíváme.

      Vymazat
  11. Ahoj Kačí, musím říct, že tvůj článek jsem přečetla jedním dechem. Mám doma šestiměsíční dceru, takže první pokusy i nezdary s příkrmy máme za sebou také. Dcera je naštěstí, stejně jako tvůj Tobík, skutečný jedlík, takže zatím s chutí spořádala všechno, co jsem jí nabídla. Dostala jsem od našeho skvělého pediatra mnoho rad a také knížečku od hami, která je takovým malým souhrnným průvodcem příkrmy, i ta mi pomohla. Jinak jsem se řídila instinktem - která zelenina mi přijde nejhezčí, nejvoňavější, tu koupím, pro maso chodím do řeznictví, kde mi také vždycky dobře poradí. Když jsem nestíhala, koupila jsem skleničky, ale dcera je naprosto odmítá, takže jsem "otrok domácí stravy" :D Do kaše jsem, jako fintu od kamarádky, zamíchala maličko ovocného pyré a od té doby ji miluje. Jediný problém máme s pitím, je zázrak když do ní dostanu 50 ml denně, už jsem vyzkoušela snad všechny druhy lahviček, dudlíků a hrnečků a bez úspěchu. Takže jedeme po lžičkách :/ A metodu BLW určitě nastuduju a vyzkouším. Krásný den, L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono pokud pořád kojíš, tak je možné, že jí to stačí. Pití má z mléka a z ovoce a zeleniny také. Ale chce to zkoušet a uvidím, jednou se určitě chytne :-) Děkuji moc za podporu, moc si toho vážím :-)

      Vymazat
  12. Je to těžký, taky jsem se ze začátku snažila zjistit si co nejvíc informací, protože člověk to prostě chce dělat úplně nejlíp. Jenže časem přijdeš na to, že neexistuje obecný nejlíp. Ty to vždycky děláš tak dobře, jak je to v danou chvíli možný. Jasně, je potřeba si načíst, že by mimina neměly jíst ořechy a med a já nevim co ještě do jánevimkolika. To je bez debat. Ale nenech se vykolejit tím, že jsi mu jako druhou zeleninu dala květák a že to bylo blbě. I kdyby to bylo blbě a i kdyby ho potom půl dne nebo den bolelo bříško, tak co jako?? Samozřejmě nechceme trápit svoje děti a trhá nám srdce, když je cokoli bolí, ale jak jinak lze zjistit, co můžou a co ne?? Nedáš mu nikdy oříšek, protože co kdyby náhodou měl reakci? Taky to jednou zkusíš a budeš jenom tiše doufat, že to bude v pořádku. Já jsem si na začátku přečetla, co se do roka/do dvou dávat nesmí a se zbytkem jsem prostě postupně experimentovala. Měla jsem kliku, stejně jako ty, že Adélka vždycky jedla bez problémů a hodně. Po pravdě se docela bojím případného druhého dítěte, protože to moje spí od tří měsíců celou noc, jí jak zjednaná a je to veselej a hodnej človíček. Takže je mi úplně jasný, že s druhým dítětem si to vyžeru :-DDD

    Jinak, pokud tě zajímá zkušenost, tak maso jsem začala dávat po měsíci zeleniny, začala jsem krůtím a telecím, ale dneska dávám i bio/farmářské kuřecí a v mnohem menší míře vepřové (protože ho moc nejíme ani my). Co se týče ryb, radši dávám sladkovodní, než mořské (kvůli těžkým kovům), ale sem tam koupím lososa nebo tresku. Maso/rybu dávám 5x týdně (většinou), jednou má místo toho vajíčko, jednou úplně vege. Nesolím jí to, ale koření, pepř, cibuli a česnek používám normálně a nemá s tím problém. Nevyhýbám se ani cukru (dceři budou za měsíc dva roky), protože jsem zvyklá jednou/dvakrát týdně něco upéct, ale sladím mnohem míň než dřív a částečně, když to jde, nahrazuji cukr třeba banány nebo ovocným pyré či rozinkami. Ale vánočku prostě udělám tak, jak má být, přes to nejede vlak :) V tom minimálním množství, které zatím sní, mi to nepřijde jako takový hřích a říkám, že pak z těch sladkostí nebude tak v šoku. Samozřejmě že bonbony, sušenky nebo něco podobného jí nedávám. Ráno jí udělám pití z trošky jablečného koncentrátu a vlažné vody, aby neměla hned jen vodu do žaludku, po zbytek dne pak pije už jen vodu, dětské čaje jí bohužel nechutnají (zato můj mátový a bylinkové ano, když je teda piju já :-D).

    Uf, jsem se nějak rozepsala, to není u mě zrovna obvyklé :-D Osobně trochu postrádám nějakou kamarádku, se kterou bych se pravidelně vídala a která by měla podobný přístup jako já - selský rozum bez přílišné hysterie a řešení všeho do detailu, abych se mohla poradit. Takže jsem si našla sama nějaký systém. Stejně se člověk může maximálně inspirovat, protože každému dítěti vyhovuje něco jiného. Každopádně kdybys chtěla, klidně se můžeme potkat na mateřskej pokec, píďala miluje mimina ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to úplně stejně. Většina mého okolí je dost ve stresu z každého kroku a tak na můj přístup koukají trochu zvláštně. Ale pak mě těší to, když se díví, jaktože Tobínek tak krásně usíná, nebudí se venku, snáší hluk a tak. Prostě je to asi tím přístupem, že se řídím instinktem a věřím, že to dělám dobře. Každopádně samozřejmě je spoustu věcí, které si ráda ověřím a prověřím. :-)

      Vymazat