ZE ŽIVOTA: PODPORA ČESKÉ AUTORSKÉ TVORBY

Jak jste si mohli všimnou, tak v jídle se snažím podporovat lokální prodejce, hlavně tedy farmáře. Nakupuji na Svět bedýnek a také na farma trzích na Jiřího z Poděbrad. Samozřejmě nejsem v tomhle striktní a když něco nutně potřebuji, tak pro to skočím do běžného obchodu.

Ale proč se soustředím na české prodejce? Protože jsem Češka, žiji v České republice od narození a tak si říkám, že podporovat český trh je tak trochu samozřejmostí. S tím je propojená i sezónnost potravin, což si myslím, že je naprosto přirozené. O to více se pak těším na dané ovoce či zeleninu. Sice nejím jahody celoročně, ale pak jich sním na kila v období sklizně.

Od jídla k jiným výrobkům je to opravdu kousek. Vlastně i bedýnky a farma trhy nabízí spoustu hrníčků, povlaků či třeba kosmetiky. Každý kousek zakoupený také třeba na Fleru či Dyzajn marketu mi vždy udělal obrovský kus radosti, protože je to česká ruční výroba. Má to jediný háček, že těch věcí si tak moc vážím, že se jich nakonec neumím vzdát a doma se mi to kupí.

Naštěstí jsme ale s kamarádkou rozjely takový "projekt" a prodáváme naše oblečení a věci do domácnosti na internetu ZDE a celý výdělek jednou za čas věnujeme potřebným. Naposledy dětem z onkologického centra Thomayerovy nemocnice. Ale o tom zase jindy.

Dnes jsem se proto chtěla zaměřit na české návrhářky, dyzajnérky, umělkyně a prodejkyně. Většina z nich jsou maminky (některé na mateřské dovolené) a to více k ním mám blíže.
Náš vztah s některými rozhodně není čistě "prodejce-kupující", ale troufám si říci, že i kamarádský. Chodíme na kafe, poznáváme navzájem svůj život a trávíme čas s našimi dětmi. Proto miluji blog a snažím se maximálně využít vše, co mi nabízí. Tedy i tyto kontakty, přísun rad od zkušenějších maminek a vzájemnou podporu.

Proto jsem si řekla, že vám sepíši moje nejoblíbenější firmy, které chci tímto podpořit a vyzdvihnout jejich um. Přecijenom mám nějakou čtenost a tak si říkám, že udělat tento dobrý skutek je tak trochu samozřejmostí. Myslím ale, že je stejně většinu už dávno znáte. Všichni jsou zaměřeny na věci pro maminky, ale najdete u nich i spoustu kousků do domácnosti.

Tak se pojďme podívat, koho jsem si tak moc oblíbila...


MMMOJE
www.mmmoje.cz
instagram mmmoje.cz
Martinu jsem objevila v době, kdy jsem začala prozkoumávat nabídku českého trhu pro miminka. V té době jsem se vůbec nevyznala, co takové miminko potřebuje, ale věděla jsem, že budu chtít hnízdo do postýlky. A na ty je Martina profík.

Nejvíce vyniká svou originalitou a autorskou tvorbou. Vyrábí oboustranné deky, grafiku (placky, plakáty, přáníčka, samolepky, brože), hnízda, hrací podložky, leporela, mantinely, polštáře, porcelán, povlečení, pro maminky například kojící šaty a pro holčičky oblečení.

Co to znamená autorská tvorba? Že si dyzajn a potisky navrhuje sama. Tedy nakreslí či vyryje, poté zajde do firmy, kde jí to natisknou na 100% bavlnu v česku vyrobenou a v česku potisknutou. Má na své tkaniny Znamku kvality. Vzory, které naleznete u ní na webu, nenaleznete nikde jinde. Tím je rozhodně ve světě konkurence o velký krok napřed.

Co jsem si s Martinou psala, tak mi vyprávěla o tom, jak si zakládá na kvalitě a původu materiálů a to jak v tom, co prodává, tak i v osobním životě. Jsme tedy v tomhle na stejné vlně a raději koupíme jednu dražší, kvalitnější nadčasovou věc, která lze krásně kombinovat. Než dvacet sice levnějších z pochybného původu a většinou vzorově nekombinovatelný. Takže vlastně vcelku utratíte stejně či více, ale dítě si to obleče jednou, dvakrát na sebe už z toho vyroste.

Takže pokud právě vybavujete pokojíček pro své ještě nenarozené miminko či hledáte hračky pro své již narozené miminko, tak koukněte na její stránky. Vám, jako maminkám určitě udělá radost kouzelný porcelán nebo třeba móda pro kojící ženy. Za to bych se rozhodně zaručila :-)

Já mám od ní hnízdo, úchopovou hračku, černobílé a barevné leporelo. Za dobu, co je Tobínek na světě jsem vystřídala 3 hnízda. Jelikož nyní nejraději usíná na boku, tak se do něj hezky zavrtá a je mu v něm pohodlně. Utvrdila jsem se ale na jedné věci. Martina je dělá vážně úžasné. Boky jsou hezky pevné, látka kvalitní, je pratelné a má 3 velikosti. Já mám tu největší do 2 let a kdybych to věděla, tak si rovnou pořídím tohle. Na šířku je po celou dobu věku a na délku je jedno jestli má v začátcích 60 cm nebo 100 cm. Stejně je miminko zachumlané do dečky.

Úchopovou hračku Ethien si Tobínek oblíbil. Dobře se mu drží a autorská kresba je tak výrazná, že do ní stále hledí. Nejvíc ho ale baví cedulka mmm. Tu pořád ožužlává :-D Ještě by mohla být v hračce zašitá nějaká chrastící věc a bylo by to více než dokonalé.

Když jsem pořizovala Tobínkovi leporelo, tak jsem nevěděla kam na něj. Tenkrát jsem ho koupila v Nila store, což je můj oblíbený obchod. Kdyby mi ale trklo, že je dělá i Martina, tak ho pořídím rozhodně zde (ač své koupě nelituji, to ale víte). Marťa tam má české popisky, obrázky jsou kreslené přímo ní a dělá dvě varianty, černobílé do začátku a barevné pro starší děti. Takže dokonalost.

Jak jsem psala, Martina toho dělá mnohem více, tak se podívejte na její stránky a třeba mi napište, co vás zaujalo :-)


CO BUDU DNESKA ŠÍT?

www.cobududneskasit.cz
instagram cobududneskasit
Jíťu jsem objevila také díky Instagramu. Ta mě zase uchvátila svým krásným nápadem. Jelikož je grafička, tak se rozhodla navrhovat potisky na látky pro všechny, kteří rádi šijí, jen se toho bojí.

Prodává potištěné látky, u kterých je naznačen střih a dané vzory jsou očíslované. Poté stačí látku dle naznačení nastříhat a čísla k sobě sešít. Vzniknou z toho naprosto nádherné kousky a hlavně pocit, že jste pro své dítě ušili něco sami. Ale nemusí to být jen pro děti, věřím, že se v tom najdou i dospívající či dospěláci nebo třeba vaši mazlíčci. (píši schválně měkké i, protože věřím, že i nějací muži se do toho mohou vrhnout). Její heslo je tedy: "Vystřihnout a sešít.".

Já mám doma látky na panáčky s dlouhýma rukama a nohama, což je super pro první chytání miminka, ale také podložku medvěda, kterou jste mi vlastně doporučili vy sami.

Takže pokud jste aspoň trochu tvořivci nebo chcete potěšit nastávající maminky (je to úžasný dárek), tak se na její stránky podívejte. Tento projekt má opravdu své kouzlo a nadchlo velký počet lidí. Najdete u ní různé druhy panáčků, muchláčků, podložek, batůžků, pyžamožroutů nebo třeba polštářků.

Co mě ale hodně baví, je černobílá kolekce. K té totiž stačí pouze koupit fixy na textil a nechat tyto panáčky vybarvit vašimi ratolestmi. Vznikne z toho ten nejoriginálnější kousek a hlavně památka na celý život.


PRO PRCKY

www.proprcky.cz
instagram proprcky
S Veronikou jsem se poznala jak jinak, než přes věci pro Tobínka. Tento obchod byl pro mě velkou novinkou a o to větším nadšením. U ní nenaleznete nic jiného, než je česká autorská tvorba. Což jí v jednom směru lehce omezuje, v druhé dodává něco originálního a zajímavého. Nenajdete tedy na eshopu vše, na co si vzpomenete, ale naleznete tam spoustu kousků, které mají za sebou velký příběh a originalitu.

Když se podíváte do její nabídky, tak tam má kousky například od výše zmíněné Jíti Co budu dneska šít nebo třeba od níže zmíněné Báry Mama pocket shop. Najdete tam ale i třeba mnou velmi oblíbené punčocháče pro nejmenší od Mile, dřevěné hračky, které si Tobínek naprosto oblíbil nebo třeba jelínka Sváťu od Naty Naty, kterého jste u mě na Ig obdivovali. Má v nabídce ale i spoustu vzdělávacích her, oblečení, nábytku či doplňků.

Takže až budete někomu kupovat dárek k narození miminka nebo k nějakým jiným příležitostem, tak sem určitě zabrouzdejte. Koupíte něco, co se jentak neomrzí a hlavně nemá úplně každý.


BE BIRDIE

www.bebirdie.com
instagram bebirdie
O Vendule jsem vám už několikrát říkala a to hlavně proto, že je to velmi inspirativní člověk, se kterým si mám stále co říct. Chodíme spolu na kávu, bavíme se o všech možných cestách, restauracích či kouscích pro naše děti. Vendy má úžasnou a divokou Emily a věčnýho optimistu Beníka, který jí s jiskrou v očích hází dudlíka na špinavé vinohradské ulice a čeká, až ho Vendy zvedne, umyje, aby jí ho tam opět mohl hodit. Je to prostě zlatíčko, který se u těch lumpáren tak krásně potutelně směje.

Vendy šije oblečky pro děti. Já mám od ní jedny kraťasy a jedny harlemky. Vše šije z velmi kvalitních materiálů a bio bavlny. Na tom si zakládá. Její kousky jsou šité tak šikovně, že vydrží danému dítěti i několik měsíců a hlavně vydrží pro několik dětí bez známek opotřebení. Důkazem jsou zprávy od jejích spokojených zákaznic.

Baví mě tohle propojení všech holek, o kterých píši. Vendula se spojila s Jíťou z Cobududneskašít a ta jí vytvořila její nové logo, které můžete vidět na nejnovější kolekci.

Rozhodně sledujte její IG, protože tam dává spoustu fotek ze života a to samozřejmě s módou, kterou šije, ale také zde najdete spoustu tipů a fotek z výletů a dovolených, která je vhodná pro celou rodinu s dětmi. Její celá rodina je pro mě velkou inspirací, že se s dětmi dá cestovat a žít. Jen je důležité vědět, kam vyrazit. Díky ní jsem procestovala kus Šumavy a užila si to já, Arty i Tobínek. A věřím, že jakmile bude starší, tak si to užije ještě o kus více, protože mi dala hodně tipů na vzdělávací výlety.


HUGITO

shop.matylda-hugo.cz
instagram matydla hugo shop
Hugito značku jsem zaregistrovala tak nějak po porodu, ale naplno mě na ní nasměroval můj dlouholetý kamarád Honza. Jsme kamarádi již přes 20 let a sedávali jsme spolu v lavici už ve 4. třídě. Když začal studovat práva, tak zase právě on sedával v lavici s Veronikou, která stojí za touto značkou.
A tak jsme se s Verčou spojily, já si důkladně prohlédla její eshop a zamilovala se. Miluji její fotky a celkově, jak svůj sen vede. Vystudovala práva a místo toho, aby v tom pokračovala, tak si otevřela svůj eshop, navrhuje oblečení a žije svůj sen. A musím říct, že se jí to opravdu daří.
Plno lidí se bojí jejích overalů, protože se nerozepínají přes tělo, ale pouze spodem. Já mohu říct, že v tom není vůbec problém a oblékají se výborně. Tobínek má od ní overal v bleskovém dyzajnu, vel. 3-6 měsíců a i když mu budu za pár dní 6 měsíců, tak mu stále je.
Dále od ní máme čepici, je to taková ta vzadu spadlá a má velkou výhodu. Je hodně pružná a tak jí teď Tobínkovi jen ohrnu a je mu krásně. Takhle krásně mu bude i za pár měsíců, kdy bude stačit ohrnutí narovnat. Logo Hugito je oboustranné a tak tam bude vždy vidět. Čepka je ze super materiálu a tak je vhodná jak na léto, tak na podzim, zimu. A co je důležité, tohle je jediná čepice, kterou Tobínek bez řečí snese.

Co mě ale baví nejvíce je, že Verča šije i pro dospělé a tak si můžete objednat stejný outfit pro sebe i pro své miminko. Třeba čepice a mikiny má v několika barvách a ve spoustě velikostech. Do overalu se asi ale nevejdete :-)


MAMA POCKET SHOP

www.mamapocket.cz
instagram mama pocket
Bárča je takový plínkový maniak, ke které jsem se dostala v období hledání plínek. Kdo kdy čekal či čeká miminko, tak ví, o čem mluvím. Látkové plínky je jedna velká věda a já o tom psala samostatný článek. Odkaz zde.

Jde o to, že sehnat kvalitní látkovou plínku, která by byla příjemná na dotek vám a miminku je poměrně nemožné. Možná je to tím, že už tolik lidí nelátkuje a používá jednorázovky. Látkové plíny tedy používáme spíše na muchlování, přikrývání či pod hlavičku. I tak jsem ale chtěla nějakou příjemnou a hezkou.

Barča prodává plínky v různých dyzajnech. Začala kytičkovými vzory a nápisy. Tenkrát ještě v angličtině. Poté ale přešla na český nápis, jako třeba Ahoj světe nebo třeba kytičku s písmenkem jména vašeho miminka. Dnes už má nabídku mnohem širší.

Já od ní mám 2 velikosti plínek s kytičkami, 2 velikosti plínek s nápisem, nově teď se zajíčkem, který je úplně úžasný a nejnovější s medvědem. To je takový krásný podzimní vzor, který navrhla Martina z MMMoje. Navrhla jí ještě jednu a ta se jmenuje rodina. Barča se nově spojila s dalšími dyzajnéry, kteří pro ni připravili krásný návrh na další plínky.

Takže je stále se na co těšit, protože Barča nelení a přichází pořád s něčím novým. Vždy ale českým návrhem na plínce za 100% bavlny.

HUGO CHODÍ BOS
www.hugochodibos.cz
instagram Hugo chodí bos
Nevím, zda znáte tento obchod, ale pokud ne tak zbystřete. Chtěli byste obchod s (pouze!) českou tvorbou na jedno místě? Tak to přesně Hugo chodí bos je. Nachází se kousek od zastávky Vodičkova v Praze, ale mají i eshop.
A víte, jaké je jejich největší kouzlo? Že když se tam stavíte, tak si připadáte, jako byste se vrátili o několik let zpět. Vzala jsem tam svojí maminku (které jsem o nich dlouho básnila) a ta byla v sedmém nebi. Byla unesená z tahacího kačera, kačenky do vany, punčocho od Mile, dřevěných hraček od Detoa a dalších desítek kousků. Mají i látky od Jíti z Cobududneska šít. Takže opět se ty obchody propojují.
Jestli tedy sháníte hračky pro své děti nebo třeba pro děti svých kamarádek či sourozenců, tak sem vyražte. Podpoříte tím český trh a odnesete si pořádný kus radosti. A jako bonus tam je nejvíc milá obsluha.


A tady jsou tipy na další šikovné holky:
CHEERFUL GOAT
instagram cheerful goat
Podívejte se na instagram a pochopíte, proč jsem se do této tvorby zamilovala na první pohled. Míša má můj velký obdiv, protože vše háčkuje ručně. Vymýšlí různé hračky a také kousátka. Já na tohle nikdy neměla trpělivost a o to více si vážím dvou hraček a dvou kousátek, které si užívá Tobínek.

MAMA DOMISHA SHOP
instagram mama domisha shop
Domču určitě znáte, ale možná ještě nevíte, že si Domča otevřela svůj eshop. Prodává zde své návrhy, které šije sama nebo jí je pomáhají šít jiné šikovné maminky a ženy s českými ručičkami.
V její nabídce naleznete například již ušité kousky od Jíti z Cobududneskašít, ale také různá hnízda, polštářky, čapky, nákrčníky či nově plenkovníčky. A ten mám třeba já.
Je to praktická věc k nosítku, kterou hodíte jen do batohu a jdete. Máte v něm po ruce vše potřebné a nezabírá to moc místa.

POM POM HOME
instagram pom pom
Na tuhle stránku jsem narazila díky Ejvi, která ukazovala kousky od své kamarádky. Je to další člověk z našeho českého rybníčku, který je nesmírně šikovný. Až jednou budeme předělávat Tobínkovi pokojíček, přesněji, až jednou bude mít Tobínek svůj vlastní pokojíček, tak rozhodně zabrouzdám na tuhle stránku.
Já mám zatím od Pom pom kousátko a to Tobínka rozhodně baví :-)

2E DESIGN
instagram 2e design
Je maminka dvou holčiček s počátečním písmenem na E, proto 2e design. Tvoří krásné věci od kousátek, přes hrací kostky, látkové pexeso, hrací deky, kousátka, lapače snů či třeba leporela.
My máme od ní hrací deku se silnicemi a tak se těším, až propojíme dřevěná autíčka z Hugo chodí bos a Proprcky a Tobínek si na ní bude jezdit a prohlubovat svojí fantazii. Dále od ní máme hrací deku, kousátko a lapač snů. Ten jsem dostala od samotné majitelky s nádherným vzkazem. Pamatuji si, že tam napsala něco jako, že tam dává kousek žluté, protože zářím jako sluníčko a kousek červené, která značí červenou rtěnku, kterou moc ráda nosím. Tohle mě tak strašně moc potěšilo a zahřálo u srdce.

MEIA
instagram Meia
Málem bych zapomněla na Meiu. To by byla vážně škoda. Strašně moc se mi líbí myšlenka tohoto mladého děvčete a to, že navrhuje své kousky tak, aby byli nadčasové. Proto se stranní davovému výprodeji a tím i ukazuje, že si svých kousků opravdu váží, stojí za nimi a že si je můžete koupit v létě letošního roku nebo třeba v zimě budoucího roku (ten stejný kousek myslím). A je to tak. Styl její tvorby je hodně minimalistický. To, co je nyní moderní. Já její kousky miluji hlavně proto, že jsou dobře kombinovatelné. Mám od ní polštářek, který dělá Tobínkovi společnost v postýlce. Díky tomu, že je černobílý, tak je krásně kontrastní a Tobínek ho registruje už od narození. Ale nebojte, vše černobílé nemá.
Ještě bych chtěla zmínit chvíli, kdy jsem se s Meiou potkala. Bylo to letos na mini festivalu a byla jsem udivená, jak mlaďonká a krásná holka to je. To, že je strašně moc sympatická, to už  skoro nemusím zmiňovat, protože to z její tvorby úplně sálá. Takže na ní se určitě také podívejte.


Snad jsem na nikoho nezapomněla, i když je mi jasné, že ano. Každopádně jakmile mi někdo opět trkne do nosu, tak ho sem připíši a opět nasdílím. Inspirace není nikdy dost :-)

No a to by bylo vše. Pokud máte tip na další obchod či prodejce s českou originální tvorbou, rozhodně mi to napište do komentáře. Ráda se inspiruji.

Mějte se krásně a těším se u dalšího článku,
s láskou vaše Kačí

Nakonec spousta fotek s výrobky
podložka od Co budu dneska šít
dřevěné auto z proprcky
miska z mmmoje
ukázka z obchodu Czech labels and friends na Chodově
hnízdo od mmmoje
úchopová hračka Ethien od mmmoje
dřevěná hračka z proprcky
dřevěná hračka z Hugo chodí bos
hnízdo z mmmoje a harlemky od Be birdie
ukázka z obchodu Czech labels and friends na Chodově
leporelo od mmmoje a hrací podložky od Co budu dneska šít
autorský porcelán od mmmoje
plenka od mama pocket shop, hračka a punčochy z proprcky
hrací podložka od Co budu dneska šít
bleskový overal od Hugo and matylda shop
podložka od Co budu dneska šít a hračka od proprcky
autorský porcelán od mmmoje
leporelo od mmmoje
dřevěná hračka a punčochy z proprcky
ukázka věcí od Be birdie z obchodu Czech labels and friends na Chodově
hrací podložka od Co budu dneska šít, dřevěná hračka z proprcky
úchopová hračka Ethien od mmmoje
dřevěné hračky z Hugo chodí bos
hnízdo od mmmoje
ukázka věcí od Be birdie z obchodu Czech labels and friends na Chodově
leporelo od mmmoje
hrací podložka od Co budu dneska šít, dřevěná hračka od proprcky
autorský porcelán od mmmoje
hrací podložka od Co budu dneska šít
hrací podložka a polštář od Co budu dneska šít
dřevěné hračky, punčocháče a zvířátko z proprcky
ukázka věcí od Be birdie z obchodu Czech labels and friends na Chodově
plenka od mama pocket shop, punčochy a hračka z proprcky
hrací podložka od Co budu dneska šít


10 komentářů:

  1. A maminky chodí oblečeny v Atomrat.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak prvni chodim obdivovat dlouho, u poslednich diky za tip a ja jeste pridam svuj - nedam dopustit na bambusova bodycka od duomamas - jsou uzasny a dlouho vydrzi ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné, jenom ta mateřská by musela být tak trojnásobná...
    Moc se mi líbí hnízdečko. To jsem nemela, ale naše desetimesíční Natálka si ho teď sama udělala z kojícího polštáře. Jsem pořád přemýšlela co s ním... a ona to vymyslela :-) Má v něm teď pelíšek :-)
    Na čem jsme ale nešetřili, je rostoucí jídelní židlička od Sedees, což je také česká firma. Je opravdu kvalitní a moc pěkná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na židličku už koukám déle, ale Tobínek ještě nesedá ze 4, tak ho ještě krmím v houpátku, který má sklon. No s těmi cenami máš pravdu, na druhou stranu vše je naprosto kvalitní. Třeba od Bebirdie mám tepláčky, který Tobínek nosí od narození doteď. Přijde mi že s ním rostou :-D

      Vymazat
  4. Mě třeba napadá merino od Crawler :) pěkný článek, znám, až ke konci pro mě neznámé... Máme stejnou filozofii, co se týká kvality a původu věci ;) Marcela

    OdpovědětVymazat
  5. Úplně perfektní článek! :-) Děkujeme, perfektní :-) Hledám akorát pro prcka hrací deku, takže senzační inspirace!!

    OdpovědětVymazat