MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ S TVAROHEM A JAHODAMI

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 8

INGREDIENCE:
  • 240 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 2 vejce
  • 100 g mletých vlašských nebo lískových oříšků
  • špetka soli
  • 150 g studeného másla 
Krém:
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinku
  • 1 lžíce cukru
  • 200 g jahod
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Do mísy vložíme vejce.
 Odvážíme si cukru a nasypeme ho k vejcím.
 Dále si odvážíme mouku a přisypeme do mísy.
 Ještě si odvážíme máslo.
 A postupně přidáváme do robota a hnětáme.
 Nyní si odvážíme ořechy. Já použila vlašské, ale používám běžně i lískové.
 Ořechy vložíme do robota s nástavcem sekáček a rozdrtíme je.
 Ořechy přidáme k těstu společně se špetkou soli a opět hněteme.
 Těsto vložíme do lednice a necháme cca hodinu zatuhnout.
 Po hodině vyndáme těsto z lednice a zpracujeme ho do bochánku. Rozkrojíme ho na 2/3 a 1/3.
Tu větší část položíme na pomoučený vál.
 A vyválíme cca 0,5 cm tlustou placku.
Celou placku přeneseme do formy a utlačíme i po stranách.

Připravíme si krém. Do mísy vložíme tvaroh.
 Přisypeme půl sáčku pudinku.
 Přidáme lžíci cukru a pořádně zamícháme.
 Krém potřeme na těsto.
 Přidáme pokrájené jahody na čtvrtky.
 A za zbylé třetiny těsta vyválíme proužky, které poklademe na koláč.
 Pečeme cca 20-30 minut.


18 komentářů:

  1. Super receptik, akurat som mala trosku problem s cestom, ktore mi nedrzalo pokope...a mriezka teda dopadla katastrofalne, lebo sa to cesto trhalo...je na to nejaky trik ? Vdaka, Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nevím, možná to může být druhem másla? Já si vždy podsypu to těsto moukou a jde to úplně samo. Nebo ho třeba trochu zpracovat, když se vyndá studené z lednice.

      Vymazat
  2. Bože to vypadá luxusně! Musí to chutnat jako vanilkový rohlíčky!! A ty ořechy vypadají skvěle skvěle, čerstvě, křupavě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vlastně jo. Když jsem uždibovala syrové těsto, tak to chutnalo jak těsto na cukroví :-D

      Vymazat
  3. To je super! Zrovna se mi doma ocitly 3 kila jahod a jelikož jsme jenom dva, tak alespoň půlku zamrazím na zimu do kaší, buchet, smoothie a nebo třeba jenom do tvarohu. :) A zrovna v mražáku mám asi i půl kila vlažských ořechů, takže aspoň udělám místo. Protože i naše lednička je velká, tak akorát pro dva :D A moje zásobování je dosti obsáhlé!
    Ale chtěla jsem dělat koláč z lineckého těsta se šlehačkou a jahodama, který je můj nejoblíbenější, ale tohle vypadá jako nový super update, který s radostí vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Kačí, děkuju za super recept. Na zahradě už jsme měli domácí jahody, tak jsem jsem se před návstěvou ke tchýni pustila do tohohle zázraku. Měl úspěch! A všichni jsme se shodli, že nám těsto hodně připomíná Vánoce :D Tak jsem tak na ně zavzpomínali. Proč ne, v červnu :D Krásný den!

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, jaký průměr má forma? Já dělám vaše recepty na formě s průměrem 26cm a vždy mi nějaké těsto zůstane. Děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle jsem dělala na formu na 26 cm.

      Vymazat
    2. Ale když peču v dortové, tak to dělám v ikeácké a ta má myslím 22-24 cm.

      Vymazat
  6. Ahoj Kačí,jelikož máme velmi bohatou úrodu jahod,tvůj recept přišel jako na zavolanou :) Koláč je dokonalý! Jen jsem dala špaldovou mouku,místo cukru jsem přidala med a také jsem dala místo 1 vaničky tvarohu dva,protože se mi zdálo,že je krému málo. Moc děkuji za inspiraci! Plánuji tento koláč udělat s borůvkami,meruňkami a nebo s ostružinami :))

    OdpovědětVymazat
  7. Kačí koláč je božský! Jahody jsem vyměnila za rybíz, jelikož toho nám zahrádka letos nadělila opravdu hodně. Akorát mi těsto hodně lepilo, tak jsem přidala trochu mouky a pekla o trochu déle a měla trochu strach jelikož byl po vyndání tvrdý. Do rána, ale krásně změknul jak nasál tvarohem a rybízem a já ho zakrojila. Ihned po prvním ochutnání se chuťové pohádky roztančily blahem. Den nemohl začít jinak a já ti za to ze <3 děkuji!
    PS: už nepeču od nikoho jiného

    OdpovědětVymazat
  8. Lucie Pospíchalová13. července 2017 v 19:36

    Netřeba plýtvat slovy. Koláč je prostě FANTASTICKÝ!!!
    Mockrát děkuji za recept :)

    OdpovědětVymazat