BOJ PROTI NACHLAZENÍ

I když nám začalo jaro, venku je tepleji, tak se kolem mě stále rozmáhá "trend" být nemocen. Poměrně mě to šokuje, protože na povrch vylézají nemoci, jako zápal plic, nemocné průdušky, spálová angína a podobně. Žádná legrace. A tak jsem se rozhodla oprášit svůj starý článek a popovídat si s vámi o tipech a tricích, jak vyzrát nad těmito nemocemi.

Když se vrátím do své minulosti, tak každý kdo mě zná, tak potvrdí, že já jsem byla člověk, který chytl snad každou nemoc, která šla kolem. Ano. Takový speciální lapač nemocí jsem měla. Dělala jsem si z toho už legraci a říkala, že se snažím chránit své okolí a tak všechny nemoci chytám za všechny.

Ti, kteří mě už nějakou dobu sledují, tak pochopili, že vše se snažím brát s úsměvem a nadsázkou. Ono to ani v té dnešní době jinak nejde. A tak to beru i s nemocemi. Myslím si, že psychika v nich má opravdu velkou váhu a tak ponořit se do chmur naseká více zla, než dobroty. Ale nebojte. I já tyhle chmury zažívám...

To jsem odbočila trochu jinam, než jsem chtěla. V tomto článku se chci podělit o poznatky, které mi pomáhají. Kterými léčím nachlazení a jiné nemoci a hlavně, kterými těmto nemocem předcházím.
 
SMOOTHIE A FRESH
Asi vás nepřekvapí, když začnu mluvit o smoothie. Ano, já tomu prostě věřím. Než jsem začala denně pít smoothie, byla jsem opravdu hodně a často nemocná. Nebyl měsíc, kdy bych nějakou tu rýmu, bolest v krku, kašel a jiné podobné potvory nechytla.

Určitě to bylo také tím, že jsem jedla opravdu málo ovoce a zeleniny v syrovém stavu. Vlastně i v tepelně upraveném. I když jsem si myslela, že toho jím dost, tak teď zpětně musím přiznat, že opravdu ne.

Jenže, jak dostat do sebe ty vitamíny, které je potřeba jíst? Právě tím smoothie a freshem. V jednom drinku můžu nakombinovat ovoce a zeleninu, kterou bych normálně (myslím tím vložit do úst v pevném stavu, rozkousat a polknout) nesnědla.

Takže ťuk ťuk ťuk od té doby se mé nachlazení a nemoci eliminovali na minimum. Vlastně tak na jednou ročně. Což je opravdu málo. Na mě ano.

Šťávy a smoothie si připravuji doma. To je asi to nejjednodušší. Ale občas lítám po městě či jsem někde na cestách a tak si je koupím v nějakém fresh baru.

Další zbraně, kterými bojuji proti nachlazení:

ČAJ
Čaj je základním a zásadním lékem. Pokud mám teplotu, tak se hodně potím a tím jsem dehydratovaná. Rty mám popraskané a suché a stejně tak i celou pleť. Proto je důležité pít. Hodně pít.

Nejčastěji si připravuji zázvorový vývar s citronem a medem. Ale, abych tam zachovala vitamíny, tak postupuji takto.

3 cm zázvoru nastrouhám či pokrájím najemno (tím z něj dostanu nevíce šťávy a chuti).
Zaliji ho 1,5 litrem horké vody a nechám louhovat. Když má čaj cca 42 stupňů, tak vyndám zázvor a do zázvorového vývaru přidám lžíci medu od včelaře a zaliji šťávou z 1/2 citronu. Zamíchám a piji. Toto opakuji několikrát denně.
Když už mi chuť zázvoru "leze krkem", tak k zázvoru přidám sáček černého čaje a louhuji spolu se zázvorem.


MED
Pokud mám velký kašel a bolí mě z toho na plicích, tak dodržuji takovou babskou radu, kterou mě naučila mamina.

Vezmu plátýnko, látkovou plenu nebo šátek a složím do čtverce o velikosti hrudníku. Pokapu to z jedné strany medem a dám ohřát do trouby. Stačí na minutku ani ne. Bacha, poté bývá med opravdu vařící.
Když lehce vychladne, po cca minutě, tak ho položím na holou hruď, obléknu upnuté tričko, aby to drželo a jdu spát. Do rána se med vstřebá a tělo není téměř upatlané. Ani páni, kteří mají chlupatý hrudník se nemusí bát.
Ráno se vysprchuji a je mi o poznání lépe. Nikdy bych tomu nevěřila, ale vážně to funguje.

HORKÝ VÝVAR, POLÉVKA
Když jsem nemocná, tak často trpím na zimnici a špatně se mi polyká.

Proto si vždy uvařím teplou polévku. Nejlépe vývar. Nemusí se kousat, má příjemnou jemnou chuť a vždy zahřeje. A v žaludku potěší.

Většinou ale nemám síly na vaření vývaru, tak si koupím Konečně vývar, nakrájím do toho mrkev a petržel, chvilku povařím a vývar je hotový.
ČESNEK
Příroda má blahodárné účinky, o kterým málo kdo ví. Tento tip mi dala Domča z Dblog.cz. Zmínila se o tom ve svém Snapchatu a pak mi to ještě potvrdila napřímo.

Stačí nakrájet 3-5 stroužků česneku na tenké plátky, sníst je v syrovém stavu a zapít až 3 litry vody.
Vím, že toto není pro každého. Ale opravdu to funguje. Jen pak chvíli nechoďte mezi lidi :-)
CIBULE
I cibule má své blahodárné účinky, jen vědět, co s ní. Cibuli stačí nakrájet na plátky a přes noc si jí vložit do ponožky.
Je to lehce nepříjemné, ale funguje to. Jelikož na chodidlech je spousta bodů, tak účinky cibule jsou přímo do nich.
CIBULE A BÍLÁ ŘEPA
Tohle je lék, který mi dělávala maminka, když jsem byla malá.

Stačí nakrájet cibuli nadrobno, zasypat jí 2 lžícemi cukru a nechat. Po chvíli začne vytékat šťáva z cibule smíchaná s cukrem.
Tu šťávu po lžících konzumuji. A stále to pomáhá.

Stejně tak pomáhá bílá řepa. Do bílé řepy na vrchu vykrojím žlábek a ten zasypu trochou cukru. Opět se začne uvolňovat šťáva a tu po lžičkách jím.

KOKOSOVÝ OLEJ
Kokosový olej má hodně využítí. . A jelikož krásně vyživuje pokožku, tak si ho v době rýmy mažu na nos a tím zamezuji loupání a podráždění pokožky. A když jsem doma, tak si ho namažu na celý obličej, protože v době nemoci mám pokožku hodně unavenou a suchou.

Velkým bonusem je, že to krásně voní, je přírodní a nejlepší je lisovaný za studena.
TEPLO A ODPOČINEK
V dnešní době, kdy člověk musí chodit do práce je to obzvlášť těžké. Takže chápu, že většina z nás chodí do práce, i když jsme nemocní.

Ale i tak se vždy snažím každou volnou chvilku odpočívat, teple se obléct, zavázat velká šátek kolem krku a být v klidu.
Tak snad se vám moje tipy budou hodit. A nebo víte co? Vlastně doufám, že ne a že budete stále zdraví. Hlavně myslete na tu prevenci.

A čím bojujete vy?

Krásný den všem!!!
Vaše Kačí


4 komentáře:

  1. Ahoj,
    takovéhle články nikdy neomrzí. Určitě bych kladla velkou váhu na psychiku, hlavně u těch vážnějších nemocí. Nebo např. u malých dětí když nastane změna - nástup do školky, narození sourozence, rozchod rodičů. A k prevenci bych ještě dala otužování a to jak studená sprcha, sauna, pára ale i klasické pobyty venku - skoro za každého počasí, v lesních školkách často říkají - není špatného počasí, ale špatného oblečení. Tip s bílou řepou znám uplně stejný, jen s černou ředkví a že je to na kašel. Pro děti děláme cibuli v medu - udělá to štávu. Ideální je kombinace česnek, citron, med - taky taková štáva - mě to ale nedělá dobře, ihned mě to žene ke zvracení - prostě ten česnek. K vývaru bych dodala ještě česnečku. A taky pocucáš stroužek česneku - na začínající bolest v krku, proste ho mít asi 15 min v puse, nekousat, přijde mi že pak ani není člověk moc cítit. Těším se na další rady.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Kačí,
    článek určitě uložím, ale doufám tedy, že ho nebudu moc potřebovat. :) Spousta tipů mám odzkoušených a opravdu fungují, jednu dobu jsem byla taky hroznej nemocňák, a když ne já, tak přítel. Zaujalo mě to s tím medem ale, to jsem nikdy neslyšela, ale zní to skvěle. :)
    Z babských rad s medem se mi vybavila jedna, a to na dráždivý kašel. Do pusy lžičku s medem a pomalu cucat. To dokáže zklidnit. :)
    Pro prevenci se mi osvědčilo smoothie z citronu, pomeranče, limety a zázvoru. Pěkně to v krku poštípe, často zkřivím obličej, jak je to kyselé, ale funguje také dobře. :)
    Přeji hodně zdraví, ať ty rady také moc nepotřebuješ :)
    Míša S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo to smoothie také miluji. Hodně podobnou verzi mám dokonce v kuchařce. A jak říkáš. Naprosto miluji, když mi škrábe v krku jak ten zázvor to vypálí :-)

      Vymazat