VÁNOČKA

Blog mám dva a půl roku a s blogem zažívám už třetí Vánoce. A s tím je každoročně pokládána otázka, zda bude recept na vánočku.

Abych vám pravdu řekla, tak vždy byla na vánočky u nás v rodině mistr babička. Mamka se ale nevzdávala a stejně jí rok co rok pekla. Za těch 30 let, co znám svojí maminku musím říct, že se už vyšplhala na úroveň naší babičky. Prostě se do té dokonalé vánočky propekla a každoročně si nad ní doslova chrochtáme a chválíme jí.

Letos jsem si dala takové malé předsevzetí a to čerpat recepty od mých babiček a maminky a nafotit je a sepsat je. Je to asi i pro mě. Díky tomu zažijeme krásně zážitky a také budu mít památku v podobě těchto rodinných nezapomenutelných receptů.

A tak, abych ten letošní rok krásně završila, tak jsem se rozhodla naučit se plést a péct vánočku. Díky tomu jsme s mamčou spolu strávily celý den a já jsem zase o něco chytřejší. Ale co vám budu povídat, stejně se budu každoročně těšit na tu mamčinu :-)


Doba přípravy: 120 minut
Náročnost: střední
Počet kusů: 3 vánočky

INGREDIENCE:
  • 500 g hrubé mouky a 500 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru
  • 140 g másla
  • 100 g vepřového sádla (sádlo můžete nahradit máslem a dát rovnou 240 g másla)
  • dvě špetky soli
  • 3/4 zarovnané lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 vanilkový cukru nebo polévková lžíce Domácího vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 2 pytlíky sušeného droždí nebo kostka čerstvého
  • kůra z půlky citronu (jen ta žlutá část)
  • 350-400 ml teplého mléka
Na ozdobu:
  • 2 žloutky
  • rozinky (můžeme den předem namočit v rumu)
  • plátky mandlí
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve do mísy nasypeme dohromady 1 kg mouky.
Poté přidáme 250g cukru.
Odvážíme si do mističky 100 g sádla a 150 g másla a trochu to necháme povolit v mirkovlnce nebo v kastrulku.
 Přidáme špetku soli.
 Také třičtvrtě zarovnané lžičky muškátového oříšku
 Také přidáme polévkovou lžíci vanilkového cukru.
 Nyní přilijeme povolené máslo se sádlem.
 Také přidáme sušené droždí na 1 kg mouky (naleznete na zadní straně pytlíčku).
 Nyní nastrouháme kůru z půlky citronu a přidáme ke všem ingrediencím.
Ještě ohřejeme mléko, aby bylo teplé a přilijeme ho tam. Nejprve 350 ml a zbytek postupně doléváme, podle hustoty těsta.
 Nakonec přidáme dvě vejce.
A hněteme. Pokud hnětete v robotovi, tak ho nastavte na nejnižší stupeň a nechte klidně 10 minut hnětat. Těsto má být vláčné.
Připravíme si jednu větší místu, do té nalijeme horkou vodu a vložíme místu s těstem, přikryjeme utěrkou. Tak se těsto krásně zahřeje a vykyne.

Pokud máte topení, ta ho můžete položit na topení. My ho máme pouze v podlaze, tak to nejde :-)
 Když je těsto vykynuté, tak si poprášíme moukou vál.
A vyklopíme těsto. Lehce obalíme v mouce. Těsto by nemělo vyloženě lepit. Mělo by být naopak takové pěkně lesklé a mělo by se s ním krásně pracovat.
Celou dávku těsta rozdělíme na tři kusy (3 vánočky)-
Každý kus rozdělíme na 9 kousků, protože budeme plést vánočku stylem 4 - 3- 2.
Přesný postup máte zde:

Po upletení spodní části ze 4 pruhů položíme pletýnku na plech na pečící papír a rukou uděláme doprostřed žlábek.
Pletýnku potřeme žloutkem.
 Posypeme mandličkami.
A posypeme rozinkami.
Děláme to takhle z jednoho důvodu. Když se mandličky a rozinky zapracují do těsta, tak když se poté vánočka plete, tak se dané proužky trhají.
 A jdeme plést další pletýnku, tentokrát je to jednoduché, plete se jako klasický copánek.
 Pletýnku položíme na větší pletýnku.
 A opět do ní uděláme žlábek.
 Potřeme žloutkem.
 A posypeme mandličkami a rozinkami.
 A jdeme na poslední část. Tentokrát se jen překřižují dva proužky.
 Položíme pletýnku na předchozí a konce zastrčíme do spoda vánočky.
 Potřeme žloutkem, posypeme mandličkami a rozinkami.
Necháme vykynout ještě tak půl hodiny.
Poté rozpálíme troubu na 180 stupňů.
Vánočku takto propíchneme špejlí. Pomáhá k tomu, aby se pletýnka nerozjela a nestala se z toho hrouda neštěstí.
Vánočku pečeme 10 minut na 180 stupňů a poté ztlumíme na 150 stupňů a pečeme dalších 30 minut.
 Pocukrujeme a podáváme se skleničkou mléka :-)
 
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.

9 komentářů:

  1. A můžu se zeptat ohledně kombinace mouky, jestli přidáme pouze Babiččinu mouku (pokud máme) a když nemáme, tak hrubou + polohrubou mouku? Nebo smícháme Babiččinu a k ní polohrubou mouku? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne ne buď 1 kg babiččiny volby na kynuté těsto a pokud jí člověk doma nemá, tak 500g hrubé a 500 g polohrubé.

      Vymazat
  2. Ten nápad s vrstvením hrozinek až poté je super, to určitě vyzkoušíme :-) My vždy s mamčou dáváme rovnou do těsta a pak to právě vůbec nejde vyválet :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dnes jsem vánočku zkoušela. S muškátovým oříškem je chuť velmi zajímavá, vánoční :-) Opravdu skvělý recept. Děkuji :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Kdybych chtěla použít místo sušeného droždí normální čerstvé droždí - kvásek...jak postupovat? Něco přidat, ubrat? Kolik normálního droždí?
    Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastně úplně stejné, jen si ohřeješ trošku mléka, v tom rozmícháš kostku droždí, přidáš lžičku mouky a cukru a necháš vzejít kvásek a pak už postupuješ úplně stejně, prostě smícháš vše dohromady :-)
      Abych byla upřímná, tak s klasickým droždím jsem měla občas problémy, tak jsem přešla na sušené a to se vždy cokoliv povedlo :-)

      Vymazat
    2. Akurát som urobila cesto so sušeným droždím a nevykyslo mi �� idem to znova skúsiť s čerstvým..

      Vymazat