Lze ho využít jako náplň do makronek, jako polevu na ovesnou kaši, palačinky, wafle nebo lívance, ale je také naprosto skvělý jen tak na lžičku a šup s ním do pusy. Takže určitě potěší úplně každého člena vaší rodiny.
Pokud se pustíte do výroby jedlých dárků, tak mě určitě tagněte na Instagramu nebo Facebooku, ať se pokochám vašimi výtvory.
Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: střední
Počet kusů: 2 skleničky
Počet kusů: 2 skleničky
INGREDIENCE:
- 300 g cukru krystal
- 220 ml smetany ke šlehání
- 50 ml vody
- půl lžičky hrubé soli
Odvážíme si 300 g cukru a nasypeme do kastrolu.
Zapneme plotýnku na střední plamen a za stálého míchání necháme cukr rozpustit. Doporučuji to opravdu stále míchat a neodcházet od toho, ať se vám karamel nespálí. Je to raz dva. (vlastní zkušenost)Po chvíli se začne cukr rozpouštět a hnědnout, ještě to chce trochu trpělivosti.
Nakonec bude cukr rovnoměrně rozpuštěn, tak ho odstavíme.
Připravíme si smetanu a nalijeme do karamelu.
Ještě přilijeme vodu.
V tuto chvíli karamel ztvrdne a tekutina bude okolo. Je to normální. Je to vlivem studené smetany a vody. Proto stáhněte plotýnku na malý stupeň a s velkou dávkou trpělivostí a mícháním se snažte karamel rozpustit. Není to hned, ale nakonec se povede.
Do smetanového karamelu přidáme sůl a přelijeme do skleniček.
Skleničku ozdobíme, popíšeme a dodáme papírek s popisem, na co všechno lze karamel využít.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.
To vypadá krásně. Můžu se zeptat, jak dlouho karamel vydrží? Ne, že bych se bála, že by se nesnědl, spíš jak dlouho dopředu ho mám udělat...;)
OdpovědětVymazatUpřímně sama nevím. Zkoušela jsem to vygooglit a nikdo to nikde neuvádí :-(
VymazatDíky za recept! určitě vyzkouším :) Myslíš, že by se dal použít i jako sirup do kávy?
OdpovědětVymazatJe v tom cukr a smetana, takže vše co se hodí do kávy :-)
Vymazattak tohle je pecka :) vyzkouším! Verča
OdpovědětVymazatJen do něj :-)
VymazatAhoj Kačí, mám dotaz, s čím se tento karamel dá jíst? Děkuji :)
OdpovědětVymazatJá ho dávám třeba na koláč, na brownie, také na palačinky nebo lívance nebo třeba do makronek :-)
VymazatAhoj, včera jsem ho dělala a povedl se výtečně! Jen bych se ráda zeptala, jestli je to nutné skladovat v lednici? Děkuju :)
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
VymazatJe to lepší, je v tom smetana, tak nevím, co by to udělalo, kdyby se neskladovalo. Nemám to ještě vyzkoušené.
VymazatAhoj, chci se zeptat, jak dlouho jsi nechala odstaty ten karamel než jsi tam nalila tu smetanu?
OdpovědětVymazatJá jí tam nalila ihned, jen to má ten teplotní šok a tak karamel ztvrdne a pak to chce dávku trpělivosti, než se úplně rozpustí :-)
VymazatCo když smetamu i vodu dám teplou? Nebude se to líp míchat?
OdpovědětVymazatAsi jo. Nedělala jsem to tak, ale má to logiku. Děkuji za tip :-)
VymazatAhoj Káčí, pises ze nevis jak dlouho vydrzi,tam alespoň přibližně jak dlouho v trvá nez to snite ? :-D chtěla bych to udělat týden předtím nez to budu darovat ,tak aby měli ještě pak nějaký čas na mlsani ,nebo myslis ze je lepsi udělat třeba den předem ? Máty
OdpovědětVymazatJá ho většinou dělám tak, že ho zužitkuji ihned. Ale teď jsem ho dělala před 3 týdny a stále je super :-)
VymazatJá do obyč. karamelu nedávám vodu, jen 33% smetanu, a dávám jí horkou - těsně před bodem varu, když se maličko začne už zvedat, takže skoro převařenou, karamel neztvrdne a krásně se vymíchá. Slaný jsem zatím nikdy nedělala, ale mělo by to fungovat stejně.
OdpovědětVymazatděkuji za tip :-)
VymazatDovařeno! A mňam mňam mám chuť to sníst na posezení :D akorát že moje příprava celá byla tak hodinu a půl :D Každopádně super recept :)
OdpovědětVymazatTak to mám radost, hlavně že se podařilo :-)
Vymazat