středa 7. prosince 2016

JEDLÉ DÁRKY: SLANÝ KARAMEL

A mám tu pro letošek asi poslední jedlý dárek. Zatím jsme si připravili Vanilkový cukr, Levandulový cukr, Dárkovou lahev s Perníkovou buchtou, také Láhev s domácí granolou a nyní tento slaný karamel, který je sladkou tečkou na závěr. I když je slaný.

Lze ho využít jako náplň do makronek, jako polevu na ovesnou kaši, palačinky, wafle nebo lívance, ale je také naprosto skvělý jen tak na lžičku a šup s ním do pusy. Takže určitě potěší úplně každého člena vaší rodiny.

Pokud se pustíte do výroby jedlých dárků, tak mě určitě tagněte na Instagramu nebo Facebooku, ať se pokochám vašimi výtvory.

Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: střední
Počet kusů: 2 skleničky

INGREDIENCE:

  • 300 g cukru krystal
  • 220 ml smetany ke šlehání
  • 50 ml vody
  • půl lžičky hrubé soli
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Odvážíme si 300 g cukru a nasypeme do kastrolu.
Zapneme plotýnku na střední plamen a za stálého míchání necháme cukr rozpustit. Doporučuji to opravdu stále míchat a neodcházet od toho, ať se vám karamel nespálí. Je to raz dva. (vlastní zkušenost)
 Po chvíli se začne cukr rozpouštět a hnědnout, ještě to chce trochu trpělivosti.
 Nakonec bude cukr rovnoměrně rozpuštěn, tak ho odstavíme.
 Připravíme si smetanu a nalijeme do karamelu.
 Ještě přilijeme vodu.
V tuto chvíli karamel ztvrdne a  tekutina bude okolo. Je to normální. Je to vlivem studené smetany a vody. Proto stáhněte plotýnku na malý stupeň a s velkou dávkou trpělivostí a mícháním se snažte karamel rozpustit. Není to hned, ale nakonec se povede.
Do smetanového karamelu přidáme sůl a přelijeme do skleniček.
 Skleničku ozdobíme, popíšeme a dodáme papírek s popisem, na co všechno lze karamel využít.
  Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.

17 komentářů:

  1. To vypadá krásně. Můžu se zeptat, jak dlouho karamel vydrží? Ne, že bych se bála, že by se nesnědl, spíš jak dlouho dopředu ho mám udělat...;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně sama nevím. Zkoušela jsem to vygooglit a nikdo to nikde neuvádí :-(

      Vymazat
  2. Díky za recept! určitě vyzkouším :) Myslíš, že by se dal použít i jako sirup do kávy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je v tom cukr a smetana, takže vše co se hodí do kávy :-)

      Vymazat
  3. tak tohle je pecka :) vyzkouším! Verča

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Kačí, mám dotaz, s čím se tento karamel dá jíst? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho dávám třeba na koláč, na brownie, také na palačinky nebo lívance nebo třeba do makronek :-)

      Vymazat
  5. Ahoj, včera jsem ho dělala a povedl se výtečně! Jen bych se ráda zeptala, jestli je to nutné skladovat v lednici? Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Je to lepší, je v tom smetana, tak nevím, co by to udělalo, kdyby se neskladovalo. Nemám to ještě vyzkoušené.

      Vymazat
  6. Ahoj, chci se zeptat, jak dlouho jsi nechala odstaty ten karamel než jsi tam nalila tu smetanu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jí tam nalila ihned, jen to má ten teplotní šok a tak karamel ztvrdne a pak to chce dávku trpělivosti, než se úplně rozpustí :-)

      Vymazat
  7. Co když smetamu i vodu dám teplou? Nebude se to líp míchat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jo. Nedělala jsem to tak, ale má to logiku. Děkuji za tip :-)

      Vymazat
  8. Ahoj Káčí, pises ze nevis jak dlouho vydrzi,tam alespoň přibližně jak dlouho v trvá nez to snite ? :-D chtěla bych to udělat týden předtím nez to budu darovat ,tak aby měli ještě pak nějaký čas na mlsani ,nebo myslis ze je lepsi udělat třeba den předem ? Máty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho většinou dělám tak, že ho zužitkuji ihned. Ale teď jsem ho dělala před 3 týdny a stále je super :-)

      Vymazat