Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

úterý 8. března 2016

CHILLI ČERVENÉ FAZOLE S RAJČATY A VOŇAVÝM KOŘENÍM

Jak už jsem vám mnohokrát říkala, tak v zimních měsících miluji luštěniny. Jsou syté, zdravé, dají se připravovat na hodně způsobů a příroda nám mnoho druhů nabízí.

V poslední době ale nejvíce miluji tyto "červená ledvina" fazole. Dělá se z nich třeba Chilli con carne. Zkoušela jsem s nimi několik receptů, ale tento je favorit. Myslím si totiž, že rajčatová chuť, uzené a chilli se k nim dokonale hodí. A spojení s hodně, hodně bazalky je úžasné a voňavé.

Tak jdeme na to...


Doba přípravy: 30 minut + 30 minut vaření fazolí
Náročnost: malá
Počet porcí: 6

INGREDIENCE:
  • 250 g červených fazolí
  • olivový olej
  • 3 střední cibule
  • 3 střední mrkve
  • 3 řapíky celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g uzeného masa nebo uzeného tofu
  • 2 hrsti bazalky
  • 2 hrstí slunečnicových semínek
  • 1 malá plechovka rajčatového protlaku
  • chilli (Gurmánský chilli steak)
  • provencálské koření
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si dáme vařit fazole. Ty nasypeme do kastrůlku, zalijeme 2 ku jedné vodou a dáme vařit.
 Vaříme tak dlouho, až fazole budou měkké.
 Osolíme jednou lžičkou soli.
 Připravíme si ostatní suroviny a rozpálíme si pánev na střední plamen.
 Oloupeme si a oškrabeme cibuli. Pokrájíme na jemno.
 Na pánev si dáme trochu olivového oleje.
 A ihned přidáme cibuli. Restujeme.
 Mezitím, co se restuje cibule, tak si pokrájíme řapíkatý celer.
 A vložíme k cibuli.
 Také si oškrabeme a pokrájíme mrkev.
 A vložíme také do pánve.
 Také si pokrájíme uzené. Lepší je na větší kusy, aby chuť ve směsi vynikla.
 A přidáme také do pánve.
 Celé restujeme do té doby, až zelenina změkne.
 Pot přidáme uvařené fazole.
 A také dvě hrsti semínek.
 Přidáme ještě malou plechovku rajčatového protlaku.
 A prolisujeme tři stroužky česneku.
 Dále ještě přidáme trochu chilli.
 A také italského koření. Cca 5 minut mícháme.
Nakonec přidáme dvě hrsti bazalky. V zimě mám vždy zamraženou právě pro tyto chvíle. Ale samozřejmě seženete i čerstvou.
 Ochutnáme, popřípadě osolíme a můžeme podávat.



8 komentářů:

  1. Vyzerá to fantasticky... skvelý recept. (:

    Daniela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dani počkej, až si ho uděláš. Já jsem byla v sedmém nebi. Klidně bych si k tomu udělala rýži nebo jen tortillu. Ale já to jedla takhle samotné a je to prostě skvělé :-)

      Vymazat
  2. Ahoj, dopoledne jsem přečetla, odpoledne vše nakoupila a už se těším až to vyzkouším :) Prosímtě jen mě mate - jak je tam napsané plné rajčat... Rajčata kromě protlaku tam nejsou?
    Díky :)
    Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári nejsou. Samozřejmě může přidat pár pokrájených, ale takhle mi to přijde lepší. Nevěděla jsem, jak to nazvat, tak je to lehce závádějící :-)

      Vymazat
  3. Tak jsem vstala v 6 abych si to stihla udělat do práce a to je vůně že bych to snědla nejraději místo snídaně! <3

    OdpovědětVymazat
  4. To zní úžasně :) ! Veškeré fazole mám moc ráda a ty semínka v tom musí chutnat skvěle :) !

    Míša - runeatandtravel.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já miluji všechny luštěniny. Mohla bych to jíst pořád :-)

      Vymazat