ZELENINOVÝ SALÁT S FÍKY A HROZNOVÝM VÍNEM ZALITÝ SLADKÝM BALSAMIKEM

Když sepisuji tento recept, tak moje duše pleská, ale moje srdce strádá. Tento recept jsme totiž připravovali v Řecku na naší vyhrané dovolené.

Všechny suroviny jsou od místních farmářů. I sýr. A balsamiko? To je od firmy Kalamáta Papadimitriou, od kterých jsme tento zájezd vyhráli.

Kalamáta je město, kde fabrika vyrábí balsamika. A Papadimitriou je příjmení majitele fabriky. Vlastně firmu založil dědeček momentálního majitele. Ale o tom vám asi napíši více v článcích z tohoto zájezdu. Odkaz na ně naleznete ZDE.

Každopádně tento salát si můžete připravit i v českých podmínkách. Skládá se základních zeleninových surovin, je obohacen o čerstvé fíky, hroznové víno a balsamiko. Je dobré použít to husté, krémové. Je sladší a není tak agresivní.

Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 4 porcí
  
INGREDIENCE:
  • 200 g feta sýru
  • 4 čerstvé fíky
  • 30 kuliček hroznového vína (nejlépe mix tmavého a světlého)
  • 4 velká rajčata
  • 2 papriky
  • 1 okurka hadovka
  • olivový olej
  • krémové balsamiko (já použila Kalamáta Papadimitriou jahodový)
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Všechny suroviny si umyjeme.

Poté si pokrájíme rajčata na velikost sousta. To stejné uděláme s okurkou a paprikou. Okurku doporučuji oloupat. Chuť je poté jemnější.

Fíky rozkrojíme na měsíčky.

Veškerou zeleninou vložíme do mísy a promícháme. Nandáme na talíř a na ní poklademe kousky fíku a kuličky hroznového vína.

Poté přidáme polámané kousky feta sýru a celé to zakápneme balsamikem a olivovým olejem. Sůl není třeba. Sýr je dostatečně slaný.

Kombinace slaného sýra a sladkého ovoce je opravdu geniální.
 Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:
 
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Olympus PEN E-PL7
A jídlo fotím na tento portrétový objektiv:
M.Zuiko Digital 45 mm


5 komentářů:

  1. Mňam,ten vypadá skvěle ,miluju spojení sladkého a slaného a balzamiko na všem :D !
    Pečeš si někdy i vlastní pečivo :) ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si peču téměř jenom vlastní pečivo. Ale když ho kupuji tak na světu bedýnek a nebo v Le Caveau v Praze.

      Vymazat