RAJČATOVÝ HOVĚZÍ GULÁŠ

Sepsání tohoto receptu mi trvalo několik let. Ano čtete správně, několik let. Mám ho v šuplíku, s chutí a radostí ho vařím, ale stále nebyla ta vhodná příležitost ho nafotit a sepsat. Až doteď. Konečně.

Kdo mě už trochu zná, tak ví, že já českou kuchyni téměř nevařím a už skoro vůbec nekonzumuji. Až na pár výjimek. K těm patří i tento guláš. Ale ano, asi to bude tím, že guláš není klasické české jídlo, i když už ho tak většina lidí bere.

Tento guláš je dokonce inspirovaný Maďarskem. Je lehce pálivý a založený na rajčatech a paprikách, které se v guláši rozvaří a tím pádem ho nemusíte zahušťovat moukou s vodou či jinými nesmysly. Aspoň pro mě nesmysly. Nikdy jsem nepochopila, proč dávat do jídla mouku, když tam mohu přidat více zeleniny a výsledek je hustotou stejný a chuťově někde jinde. V nebesích. Ano, až tak vysoko.

Takže, je sezóna paprik a rajčat, hovězí je všude kolem nás, tak se do něj pusťte. Jelikož do něj dávám trochu brambor, tak ho můžete jíst jen tak, s chlebem, těstovinami anebo knedlíkem. To už je čistě na vás.


Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 8 porcí
  
INGREDIENCE:
  • 500 g hovězí přední/zadní
  • 1 polévková lžíce sádla nebo másla
  • 500 g cibule
  • 1 kávová lžička kmín mletý
  • 40 g mletá paprika gulášová
  • 500 g rajčat
  • 200 ml červeného vína
  • 500 ml zeleninového vývaru (já použila Konečně vývar)
  • chilli
  • sůl, pepř
  • 300 g brambor
  • 1 stroužek česneku
  • 2 bílé papriky

Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si pokrájíme cibuli nadrobno.

Rozpálíme si hrnec na střední plamen a když je horký, tak přidáme lžíci sádla nebo másla.
 Ihned na tuk přidáme pokrájenou cibuli a pomalu restujeme do zlatova.
 K cibuli přidáme lžičku mletého kmínu. Hezky se nám u pomalého restování provoní.
 Když je cibule zlatavá, přidáme maso a orestujeme ho. Je potřeba, aby se nám zatáhlo ze všech stran.
V tu chvíli přidáme gulášovou papriku a trochu chilli. Restujeme 1 minutu. Dejte si pozor, aby se paprika nepřipálila. Pak by bylo celé jídlo hořké.

 Nalijeme do hrnce víno.
 Přidáme spařená a oloupaná a pokrájená rajčata.
Opepříme a necháme zredukovat. V podstatě potřebujeme, aby se nám tekutina snížila na polovinu.

Když máme víno zredukované, tak guláš zalijeme vývarem. Já používám Konečně vývar, který je silný a tak přidám ještě půl litru vody. Pokud máte domácí, slabší, tak nalijte litr vývaru.
 Přiklopíme a necháme hodinu na menší plamen dusit.
Po hodině guláš odklopíme. Oloupeme si brambory, pokrájíme na cca 2 cm velké kousky a vložíme do guláše.
 Přidáme prolisovaný stroužek česneku a necháme dále vařit. Vaříme cca 15 minut.
Očistíme si papriku a nakrájíme na proužky. Po 15ti minutách vaření brambor přidáme papriky a vaříme dalších 5 minut.
 Dosolíme, dopepříme dle chuti a můžeme podávat.

Jako přílohu můžete zvolit kousek chleba. Jelikož jsou v guláši brambory, tak je sám o sobě vydatný. Ale můžete přidat i těstoviny a nebo houskové knedlíky.
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:


8 komentářů:

  1. Mňam.. ten vypadá úžasně a ty fotky!
    Jsi hrozně šikovná, ráda chodím na tvůj blog :o)

    Nela z Beauty Charm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Dlouho jsem tento recept měla v šuplíku. Ale miluji na tom, že v tom není nic špatného. A je to další recept, jak zužitkovat spoustu rajčat ze zahrádky :-)

      Vymazat
  2. Typická čeká jídla taky nemám vůbec ráda a nikdy jsem neměla :D !
    Ale tenhle guláš bych si hned dala ,libové hovězí mám moc ráda a rajčata jsou má nejoblíbenější zelenina :) !
    Měla by jste si založit restauraci :D !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme dvě. Ještě jak je to podlité dobrým vývarem, tak to mu není, co vytknout. A restauraci raději ne :-) To by mě asi nebavilo. Ale takové malé bistro. To by byla jiná :-)

      Vymazat
  3. Naprosto boží! Bála jsem se kombinace s rajčaty a teď nemůžeme přestat jíst :D určitě vyzkouším ještě další recepty :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, to vypada skvele! Jen jsem se chtela zeptat, jestli na recept potrebuji papinak, nebo jestli muzu pouzit i normalni hrnec? :) Pripadne je treba s normalnim hrncem nejak upravit cas vareni?

    OdpovědětVymazat