Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pondělí 18. května 2015

REBARBOROVÝ KOLÁČ S RICOTTOU

Poslední dobou se snažím jíst to, co je právě na českém trhu. Takže každý týden se podívám do nabídky našich farmářů, podle toho nakoupím a připravím recepty.

V minulém týdnu jsem narazila na českou rebarboru, která se na mě usmívala zdáli. V tu chvíli jsem si vzpomněla na chvíle u babičky na chatě, kdy vytahovala z trouby horký koláč a já se už těšila, až do něj zabořím vidličku.

V tu chvíli jsem v ústech cítila tu chuť a za chvíli jsem měla už koláč v troubě. Celý recept jsem trochu inovovala a místo tvarohu dala ricottu.

Takže teď je to na vás. Chcete si udělat koláč po staru a nebo ho inovovat? Obě varianty jsou bezchybné.

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut pečení
Náročnost: malá
Počet porcí: 12
INGREDIENCE:
Náplň:
  • 500 g rebarbory
  • 250 g ricotty / nebo 250 g nízkotučného tvarohu
  • 50 g roztátého másla
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • 20 g vanilkového pudinku (1/2 pytlíku)
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkové pasty nebo extraktu
Těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 120 g másla (žádná Hera apod.)
  • 120 g moučkového cukru
  • jemně nastrouhaná kůra z citronu (pouze tu žlutou část, ta bílá je hořká)
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si připravíme těsto a ingredience na něj.

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.
 Do mísy nasypeme odváženou mouku.
 Přidáme vejce.
 Dále přidáme máslo.
 Dále moučkový cukr.
Ještě nastrouhanou citronovou kůru a zpracujeme. Můžete ho dát do robota nebo také ručně. Tak to dělám já. Jen myslete na to, že čím déle s těstem pracujete, tím bude více lepkavé. Protože se máslo rozpouští.

Takže to chce rychle a efektivně. V podstatě do tohoto těsta už by se neměla přidávat další mouka.

Jakmile ho zpracujete, dejte ho do sáčku a do lednice zachladit.
A jdeme na náplň.
 Do mísy nalijeme mléko.
 Přidáme ricottu nebo tvaroh.
 Dále vejce.
 Dále máslo. To ale rozehřejte například v mikrovlnné troubě, aby bylo tekuté.
Ještě přidáme práškový pudink.
 Potom cukr.
 Poté vanilkovou pastu nebo extrakt.
A celé to promícháme. Ani nemusíme elektrickým šlehačem. Stačí metlička. Vše je tekuté, tak se krásně zapracuje.
Těsto náplň odložíme stranou a vrhneme se na rebarboru.

Pokud je rebarbora mladá, loupat se nemusí. Pokud už není, je lepší jí oškrabat škrabkou. Zbavíte jí tak nepříjemných vláken.

Vezmeme 200 g rebarbory a pokrájíme jí na čtvrtiny a vložíme do sekáčku. Pokud ho nemáme, můžeme rebarboru nahrubo nastrouhat nebo hodně najemno nakrájet.
 Výsledek by měl být takovýto.
 Nasekanou rebarboru nasypeme do náplně.
 A celé opět promícháme.
Nyní se vrátíme opět k těstu.

To vyndáme z ledničky a buď ho rozválíme a přeneseme do pečícím papírem vystlané formy a nebo ho tam namačkáme. Tak to dělám já.
Kraj seřízneme, aby byl rovný. Ze zbytku okrojeného těsta udělejte placičku a dejte upéct do trouby. Vnikne vám výborná sušenka.
Na těsto nalijeme náplň.
 Vezmeme zbytek rebarbory, což je 300 g a nařežeme jí na cca 2 cm kousky.
 Ty nasypeme na koláč.
 A je to. Koláč dáme péct do trouby a budeme se na něj těšit. Pečeme ho cca 30 minut. Poznáme, že je hotový, když kraje koláče neboli korpus je krásně zlatavý.
 Koláč přendáme na ozdobný talíř a poprášíme moučkovým cukrem.

Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:rebarbora - Světbedýnek.cz
ricotta - zn. Italy (Penny)
máslo - zn. Laktos (Kaufland)
mléko - Kaufland
vejce - Kaufland
vanilkový pudink - Kaufland
krupicový cukr - Penny
vanilková pasta - Kotanyi (Chefshop.cz)

hladká mouka - Penny
moučkový cukr - Kaufland
kůra z citronu - Světbedýnek.cz

Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:


PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:


10 komentářů:

  1. Nechala jsem si přivést rebarboru od babičky a zítra se do toho pustím :) Doufám, že bude chutnat stejně dobře jako vypadá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě bude. Protože zatím každý kdo ho dělal, tak byl nadšený :-) Tak doufám, že sklidí potlesk i u vás :-)

      Vymazat
    2. Tak hlásím, že naprosto super! Za odpoledne nezůstal ani kousíček, takže jsem určitě nepekla naposledy:)

      Vymazat
    3. Tak to jsem ráda, já to věděla. Já ho také budu dělat znovu. Byl senzační a hned bych si kousíček dala :-D

      Vymazat
  2. Kolac vypada nadherne, chtela bych ho vyzkouset, ale bohuzel nemam rebarboru - jakym ovocem by bylo idealni ji nahradit? Diky :-) A jen tak dal v blogu - je bezva a sledeji ho kazdy den (i Instagram).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda. Já myslím, že čímkoliv. Lepší ale volit ovoce, které drží tvar a je spíše lehce nakyslé anebo ubrat trochu tak 20g cukru. Ale klidně bych tam dala jablka, hrušky, švestky, meruňky, třešně. Vlastně cokoliv má teď sezonu :-)

      Vymazat
  3. Dobrý den, zitra bych se chtela pustit do koláče, vypada výborně. Na jak velkou formu je uvedené množství surovin? Děkuji ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je na ikea formu 24 cm ale kdyz to bude na 28 cm tak se nic nestane :)

      Vymazat
  4. V pondělí jsem pekla a už skoro není, rozdala jsem babičce, naši si dali a segře taky chutnal! takže pochvala a měl úspěch :) výbroný!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle mě vždy strašně moc potěší :-)

      Vymazat