pondělí 18. května 2015

REBARBOROVÝ KOLÁČ S RICOTTOU

Poslední dobou se snažím jíst to, co je právě na českém trhu. Takže každý týden se podívám do nabídky našich farmářů, podle toho nakoupím a připravím recepty.

V minulém týdnu jsem narazila na českou rebarboru, která se na mě usmívala zdáli. V tu chvíli jsem si vzpomněla na chvíle u babičky na chatě, kdy vytahovala z trouby horký koláč a já se už těšila, až do něj zabořím vidličku.

V tu chvíli jsem v ústech cítila tu chuť a za chvíli jsem měla už koláč v troubě. Celý recept jsem trochu inovovala a místo tvarohu dala ricottu.

Takže teď je to na vás. Chcete si udělat koláč po staru a nebo ho inovovat? Obě varianty jsou bezchybné.

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut pečení
Náročnost: malá
Počet porcí: 12

INGREDIENCE:
Náplň:
  • 500 g rebarbory
  • 250 g ricotty / nebo 250 g nízkotučného tvarohu
  • 50 g roztátého másla
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • 20 g vanilkového pudinku (1/2 pytlíku)
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkové pasty nebo extraktu
Těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 120 g másla (žádná Hera apod.)
  • 120 g moučkového cukru
  • jemně nastrouhaná kůra z citronu (pouze tu žlutou část, ta bílá je hořká)
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si připravíme těsto a ingredience na něj.

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.
 Do mísy nasypeme odváženou mouku.
 Přidáme vejce.
 Dále přidáme máslo.
 Dále moučkový cukr.
Ještě nastrouhanou citronovou kůru a zpracujeme. Můžete ho dát do robota nebo také ručně. Tak to dělám já. Jen myslete na to, že čím déle s těstem pracujete, tím bude více lepkavé. Protože se máslo rozpouští.

Takže to chce rychle a efektivně. V podstatě do tohoto těsta už by se neměla přidávat další mouka.

Jakmile ho zpracujete, dejte ho do sáčku a do lednice zachladit.
A jdeme na náplň.
 Do mísy nalijeme mléko.
 Přidáme ricottu nebo tvaroh.
 Dále vejce.
 Dále máslo. To ale rozehřejte například v mikrovlnné troubě, aby bylo tekuté.
Ještě přidáme práškový pudink.
 Potom cukr.
 Poté vanilkovou pastu nebo extrakt.
A celé to promícháme. Ani nemusíme elektrickým šlehačem. Stačí metlička. Vše je tekuté, tak se krásně zapracuje.
Těsto náplň odložíme stranou a vrhneme se na rebarboru.

Pokud je rebarbora mladá, loupat se nemusí. Pokud už není, je lepší jí oškrabat škrabkou. Zbavíte jí tak nepříjemných vláken.

Vezmeme 200 g rebarbory a pokrájíme jí na čtvrtiny a vložíme do sekáčku. Pokud ho nemáme, můžeme rebarboru nahrubo nastrouhat nebo hodně najemno nakrájet.
 Výsledek by měl být takovýto.
 Nasekanou rebarboru nasypeme do náplně.
 A celé opět promícháme.
Nyní se vrátíme opět k těstu.

To vyndáme z ledničky a buď ho rozválíme a přeneseme do pečícím papírem vystlané formy a nebo ho tam namačkáme. Tak to dělám já.
Kraj seřízneme, aby byl rovný. Ze zbytku okrojeného těsta udělejte placičku a dejte upéct do trouby. Vnikne vám výborná sušenka.
Na těsto nalijeme náplň.
 Vezmeme zbytek rebarbory, což je 300 g a nařežeme jí na cca 2 cm kousky.
 Ty nasypeme na koláč.
 A je to. Koláč dáme péct do trouby a budeme se na něj těšit. Pečeme ho cca 30 minut. Poznáme, že je hotový, když kraje koláče neboli korpus je krásně zlatavý.
 Koláč přendáme na ozdobný talíř a poprášíme moučkovým cukrem.


14 komentářů:

  1. Nechala jsem si přivést rebarboru od babičky a zítra se do toho pustím :) Doufám, že bude chutnat stejně dobře jako vypadá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě bude. Protože zatím každý kdo ho dělal, tak byl nadšený :-) Tak doufám, že sklidí potlesk i u vás :-)

      Vymazat
    2. Tak hlásím, že naprosto super! Za odpoledne nezůstal ani kousíček, takže jsem určitě nepekla naposledy:)

      Vymazat
    3. Tak to jsem ráda, já to věděla. Já ho také budu dělat znovu. Byl senzační a hned bych si kousíček dala :-D

      Vymazat
  2. Kolac vypada nadherne, chtela bych ho vyzkouset, ale bohuzel nemam rebarboru - jakym ovocem by bylo idealni ji nahradit? Diky :-) A jen tak dal v blogu - je bezva a sledeji ho kazdy den (i Instagram).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda. Já myslím, že čímkoliv. Lepší ale volit ovoce, které drží tvar a je spíše lehce nakyslé anebo ubrat trochu tak 20g cukru. Ale klidně bych tam dala jablka, hrušky, švestky, meruňky, třešně. Vlastně cokoliv má teď sezonu :-)

      Vymazat
  3. Dobrý den, zitra bych se chtela pustit do koláče, vypada výborně. Na jak velkou formu je uvedené množství surovin? Děkuji ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je na ikea formu 24 cm ale kdyz to bude na 28 cm tak se nic nestane :)

      Vymazat
  4. V pondělí jsem pekla a už skoro není, rozdala jsem babičce, naši si dali a segře taky chutnal! takže pochvala a měl úspěch :) výbroný!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle mě vždy strašně moc potěší :-)

      Vymazat
  5. Dobrý den, mohu se Vám prosím zeptat, když vmačkáváte koláč do formy vymažete ji máslem?

    Jinak Vám moc fandím, jste úžasná
    Děkuji
    L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne ne, jen na dno dám pečící papír a na okraje nic. Po upečení je objedu nožem a je to :-)

      Vymazat