QUICHE SE ZELENÝM CHŘESTEM

Jednou ročně přijde období, ve kterém vidíme chřest doslova na každém rohu. Byl by hřích v tomto období chřestu nevyužít.

Protože, až přijde chuť, tak už nemusí být. Proto se snažím dávat chřest téměř všude. Hlavně ten zelený. Já ho miluji na gril, do sendviče, do salátu, do polévky, do těstovin a noků a třeba také do quiche.

Je to tak variabilní surovina, že se hodí i do dezertu. Takže určitě zkuste tento chřestový quiche, po kterém se jen zapráší. U nás většinou zmizí ještě za tepla. Pak už na něj jen vzpomínáme a říkáme si, že jsme měli udělat dva.

Těsto na tento quiche jsem se myslím naučila na kurzu v ChefParade. Takže pokud ano, věřte, že je prostě nejlepší. Tohle těsto bych klidně udělala na sladko do koláče. Je prostě výborné a to jsem jich vystřídala a vyzkoušela opravdu hodně.

Doba přípravy: 20 minut (+ 30 - 40 minut pečení)
Náročnost: střední
Počet porcí: 12
 
INGREDIENCE:
Na těsto: na pečící formu o průměru 28-30 cm
  • 165 g hladké mouky
  • 85 g másla (nejlépe pokojové teploty)
  • 1 vejce
  • 30 ml vody
  • 1 lžička soli
Na náplň:
  • 2 menší cibule
  • 100 g slaniny (vegetariáni mohou vynechat)
  • 100 g tvrdého sýra Gouda
  • 3 vejce
  • 1 balení smetany ke šlehání
  • sůl, pepř
  • 250 g zeleného chřestu
Postup aneb jak jsem postupovala já:
NEJPRVE SI PŘIPRAVÍME TĚSTO
 Do větší mísy vložíme odváženou mouku.
 Přidáme vejce.
 Dále máslo, nejlépe pokojové teploty.
 Cca půl zarovnané malé lžičky soli.
A nyní vezmeme ruce a těsto zapracujeme. Pamatujte, že to je máslové těsto a čím déle s ním budeme pracovat, tím více bude lepkavé. Máslo se bude totiž rozpouštět.

A zakápneme vodou.
Zpracované těsto přendáme na talířek a vložíme ho do lednice. V tuto chvíli se vrhneme na náplň a těsto mezitím krásně zatuhne.
 
NYNÍ PŘIPRAVÍME NÁPLŇ
Připravíme si suroviny na náplň.
Slaninu si pokrájíme na drobné kostičky. 
Připravíme si pánev a na ní vložíme slaninu. Plotýnku zapneme na střední plamen a pomalu opékáme.
 Mezitím si očistíme a pokrájíme najemno cibuli.
 Když slanina pustila tuk a je opečená, tak k ní přidáme cibuli a restujeme jí dozlatova.
Mezitím, co se nám dělá cibule, tak si připravíme mísu a nalijeme do ní smetanu. Cibuli necháme dále pomalu opékat.
 Ke smetaně přidáme vejce.
 Také sůl. S tou to nepřehánějme, slanina je už dost slaná.
 Dále pepř.
 A nyní goudu.
Pokud máme plátkovou, tak jí pokrájíme na kostičky.
Pokud máme vcelku, tak jí nastrouháme nahrubo.
 Přidáme jí do mísy ke smetaně a promícháme.
 Mezitím se nám cibule orestovala a slanina také. Tak je přidáme do mísy ke smetaně.
 A celé promícháme.
 
NYNÍ ZPĚT K TĚSTU
Rozpálíme si troubu na 160 stupňů.
 
Připravíme si dortovou formu nebo formu na quiche a dno lehce namočíme. Pečící papír zmačkáme a poté rozprostřeme. Krásně se přilepí na dno a nebude se nám hýbat.
 
Vyndáme těsto z lednice.
 Pomoučíme si vál a vložíme na něj těsto.
 Těsto rozválíme na tloušťku cca 3mm.
 Přeneseme na pečící formu a utlačíme.
Okraje zařízneme do rovna.
 Dno těsta popícháme vidličkou.
V tuto chvíli někdo těsto předpéká a někdo ne. Když ho nepředpečete, nic se nestane. Pokud ano, přijde mi, že je takové křupavější.
 
Takže radím. těsto vložte do trouby na cca 10 minut na 160 stupňů.
 
Poté na něj nalijte náplň.
 Chřest si pokrájejte na takové kousky, aby se ho podařilo krásně vyskládat.
 Například takhle.
A vložíme ho do trouby na cca 25-30 minut. Trouba je již vyhřátá na 160 stupňů.

Avšak ho kontrolujeme. Kdyby byl moc hnědý, vyndáváme. Kdyby naopak moc světlý, tak ho tam ještě chvíli necháme.
 Podáváme ho ještě teplý a nebo studený. Ale teplý je lepší :-)
Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:
hladká mouka - Kaufland
máslo - President
vejce - Kaufland
voda - kohoutková
cibule - Světbedýnek.cz
slanina z komína - farmářské trhy na Jiřího z Poděbrad
gouda - Světbedýnek.cz
smetana -Albert
sůl - Kotanyi
pepř - Kotanyi
zelený chřest - Světbedýnek.cz

Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:


PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:


Žádné komentáře:

Okomentovat