LETNÍ NADÝCHANÝ MALINODORT - Výzva THE DARING BAKERS'


Minulý rok se odehrával ve jménu kulatin mé drahé maminky. Pro ní jsem delší dobu vymýšlela dort, až jsem pro ní připravila The best chocolate cake. Dort měl obrovský úspěch, ještě aby ne, když se skládá z takového množství té nejlepší čokolády.

Letošní rok byl ve znamení kulatit mého drahého manžela. Výzva byla jasná. Udělat ten nejlepší dort pro něj. Přeci jenom 30 je 30. Je to znamenitý věk a k tomu musí být znamenitý dort.

Manžel má  narozeniny v červenci, tudíž horko a horko v doprovodu sladkého dortu. To musím nějak pozměnit, řekla jsem si. Tak jsem stále vymýšlela, jak co nejvíce odlehčit dort. Chtěla jsem, aby byl svěží, nadýchaný, typicky letní a když ho člověk do sebe nasouká, aby nefuněl, ale naopak si mlaskal.

A to se mi myslím povedlo, tedy určitě. První kousek dortu jsme měli kolem 18 hod. odpoledne a poslední zmizel druhý den kolem 13 hod. Na to, že  nás to jedlo 5 strávníků a byl dvojpatrový, tak si myslím, že to byl znamenitý úspěch :)

Jak moje maminka řekla, teď mě nerušte, vychutnávám si chuť z posledního kousku dortu a pomlaskávala si.

Kdo se pozastaví nad neupraveným vzhledem, tak podotýkám, měl to být naked cake, u kterého se určitá nedbalost toleruje či spíše doporučuje. Ale tady je to trochu více a to ne z důvodu, že bych nedokázala nalít krém, tak aby to bylo vše krásně pravidelně nepravidelné, ale proto, že jsem dort vezla ve 30ti stupních na chatu. Žádná sranda, ale dovezla jsem... :)

Takže na tento letní nadýchaný malinový dort jsem použila piškotové těsto, 1 kg mascaropone, okolo 500 g šlehačky a 750 g malin. A recept? Zde:

Ingredience jsou počítány na dvoupatrový dort. Pokud ho tedy budete dělat v dortové formě průměr 26 cm, tak zvolte poloviční dávku.


A ještě pár slov k výzvě. Na měsíc červenec byla výzva "Inside surprise cake". V překladu dort s překvapením uvnitř. Tedy na povrchu vypadá nějak, ale po rozkrojení se odehrává něco překvapujícího. Buď zebra cake nebo dort, ze kterého se po rozkrojení vysypají lentilky...já zvolila dort, který uvnitř byl svítivě růžový, tedy jen část. V doprovodu s malinami si myslím, že to bylo úžasné.
Nic složitého, jen nalijete světlé těsto a poté vezmete barevné a pomalu doprostřed naběračkou nalíváte.
Takže výzva mě opět potěšila, protože mě donutila zkusit to, co jsem dlouho chtěla. I když jsem chtěla něco složitějšího, ale znáte to. Stále vymýšlíte, přemýšlíte, jak to udělat nejlépe, až nakonec nezbyde čas a děláte to na poslední chvíli :)


Doba přípravy: 60 minut
Náročnost:  střední
Počet porcí:  20
 
INGREDIENCE

Na těsto: NA DVOUPATROVÝ DORT
  • 400 g polohrubé mouky
  • 400 g cukru
  • 20 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 20 polévkových lžic vlažné vody
  • 8 vajec (zvlášť žloutky a bílky)
  • 1 prášek do pečiva
Na krém:
  • 1 kg mascarpone
  • 2 kelímky šlehačky
  • 750 g malin (500 g mražených do krému, 250 g čerstvých na ozdobu)
  • cca 4 polévkové lžíce cukru
  • 1 sáček želatiny

Postup aneb jak jsem postupovala já:

TĚSTO
Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Oddělíme si žloutky od bílků. Do misky se žloutky vložíme cukru a vyšleháme do pěny. Poté přidáme olej, vodu, mouku, prášek do pečiva a vše zamícháme. Když je těsto hotové, ušleháme si sníh z bílků a pomalu vmícháme do těsta.

Těsto nalijeme do dortové formy, kde dno je vyložené pečícím papírem a dáme péct.
Pečeme cca 30 minut dokud těsto na vpich špejlí se nelepí.

TIP:
Chtěla jsem vytvořit barevný vzor při rozkrojení dortu, tak jsem si oddělila těsto na 2/3 a 1/3. Do 1/3  těsta jsem přimíchala růžové barvivo. Poté jsem světlé těsto nalila do dortové formy. Nakonec jsem vzala naběračku a tou jsem pomalu lila růžové těsto doprostřed dortové formy.

KRÉM:
Do větší misky si vložíme šlehačku a ušleháme ji do tuha. Pokud máme ztužovač šlehačky, tak ho do ní vložíme.
Poté do šlehačky přidáme mascarpone a cukru a prošleháme.


Do kastrůlku si smícháme sáček želatiny s vodou dle postupu a když se nám želatina vaří přidáme 500g zmražených malin.
Vše promícháme a necháme pár minut vychladnout. Želatina nesmí začít tuhnout. Kdyby ano tak ji opět lehce prohřejeme.

 
Želatina, kterou jsem použila.
 
Pak budeme pomalu nalévat želatinu s malinami do ušlehaného krému a vše důkladně prošlehávat.
Nakonec ochutnáme a popřípadě přidáme trochu cukru.



VRSTVENÍ:
Rozkrojíme si korpus na půlky a navrstvíme krém. Dávejte ho cca 1 cm od kraje. Jelikož je lehce řidší, tak má tendenci vytékat. Ale je to vlastně na Vás. U naked caku je toto vytékání povinností :)


 
Ještě mezi korpus a krém jsem položila pár celých malin.

Omlouvám se za nekvalitní fotografie, ale dort jsem připravovala večer a fotila mobilem, protože jsem zapomněla foťák doma :)








4 komentáře:

  1. Ten vypadá dost chutně jen bych se vás jako začátečník chtěla zeptat jak jste docílila toho že se ty maliny v želatině tak rozpadly ?? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. protože je to horké a maliny jsou křehoučké, zvlášť když se do toho krému přidají mražené (je to levnější). To stačí párkrát míchnout a je to na kousky :-)

      Vymazat
  2. Ten je naprosto boží 😍 chtěla bych poprosit o radu 😊 chtěla bych mít krém i kolem dortu aby byl uhlazený. Jaký krém je nejlepší aby se hodil u chuťově?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžeš použít klidně stejný a můžeš do něj přidat trochu másla. Po zachlazení zatuhne a bude držet uhlazený :-)

      Vymazat