CANTUCCINI - ITALSKÉ MANDLOVÉ SUCHÁRKY

Tyto sušenky jsem si pravidelně kupovala v italských obchodech v Praze. Jednoho dne jsem si ale řekla, proč to také nezkusit upéct.

Jsou tvrdé jak kámen, plné pražených mandlí, ale ve spojení s dezertním vínem, do kterého v Itálii tyto sušenky namáčí nebo s kávou/čajem, jsou naprosto famózní.

A jejich velkou výhodou je, že se dobře uskladňují. Takže když přijde návštěva, máte napečíno. Hlavně je dejte do sklenice či sáčku do tmavého místa.


Doba přípravy: 15 minut (+ 30 min. pečení)
Náročnost: malá
Počet porcí: 50 ks

INGREDIENCE:
  • 300 g celých neloupaných mandlí
  • 440 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 4 vejce
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Troubu předehřejte na 200 stupňů.

Mandle rozložte na plech a pečte 8 minut v troubě až lehce zhnědnou. Upečené mandle vyndejte z trouby a nechce vychladnout. Troubu stáhněte na 170 stupňů.

110 g mandlí rozdrťte v mixéru a zbylé mandle pokrájejte na kousky. Cca 1 mandle 2-3 kousky.

Smíchejte mouku s cukrem, solí, práškem do pečiva a umletými mandlemi. Uprostřed směsi vytvořte důlek a přidejte vejce. Vše uhnětejte a nakonec přidejte pokrájené mandel. Těsto bude hutnější.

Na plech položte pečící papír. Těsto rozdělte na 5 válečků o průměru asi 3 - 4 cm a položte je na plech. Pečte asi 20 minut.
Poté vytáhněte z trouby, válečky pokrájejte cca na 1,5 cm plátky a vložte zpět do trouby na 140 stupňů na dalších 20-25 minut.

Hotové sušenky nechce na mřížce vychladnout. A je hotovo :)


8 komentářů:

  1. Včera jsem recept vyzkoušela. Napečeno mám pořád, ale ne nic moc 'trvanlivého'. Ani jsem moc nevěřila, že mi to bude chutnat, protože se s mandlema a chrumkavýma sušenkama, o jejich kombinaci ani nemluvím, moc nekamarádíme. Ale pak jsem ochutnala a zamilovala se. Musela jsem se hrozně krotit, abych nesežrala celý plech na posezení. Hned jsem litovala, že jsem pekla jen z poloviční dávky, asi to napravím hned zítra. Jsou fakt výborný, mockrát děkuju!! Káča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám ohromnou radost. Já tyto sušenky vždy peču naopak třeba z trojnásobné dávky. Vydrží ve sklenici dlouho a když přijde návštěva, tak mám hned k čaji či kávě hotovo. Dělám je i na Vánoce. Prostě každé roční období má své místo pro Cantuccini:)

      Vymazat
  2. Děkuji za výborný recept, pekla jsem včera a povedly se. Jsou výborný!!! Vždy jsem si je jen kupovala a náhodně jsem našla Váš recept a jsem moc ráda, hlavně proto, že v nich nejsou přidány žádné E éčka, které v zakoupených samozřejmě jsou. Takže Vám moooc děkuji. jsou SUPER!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tohle mě opravdu těší. Já je peču i na Vánoce místo cukroví, ale většinou se Vánoc nedočkají :-D

      Vymazat
  3. Ahoj a jak dlouho cca v te sklenici vydrží :) tereza

    OdpovědětVymazat
  4. Naše nejoblíbenější sušenky, děláme je i na Vánoce :)

    OdpovědětVymazat