Olivové tyčinky s dipem z pečeného česneku



Tento recept je připraven ve spolupráci se značkou Costa d´Oro.


Tuto spolupráci jsem si vybrala z jednoho hlavního a dost podstatného důvodu. Jejich výrobky jsou opravdu úžasné.  V jejich řadě naleznete L´Extra, L´Integrale, Il Biologico, Vinacciolo a balsamico. 
L´Extra je extra panenský olivový olej s jemnou chutí a složením.
L´Integrale je nefiltrovaný extra panenský olivový olej vyrobený z nejlepších olivových olejů z EU. Tohle je můj favorit. Miluji jen tak v mističce, do které kápnu pár kapek balzamikového octa a namáčím do něj kousky pečiva. 
Il Biologico je nefiltrovaný extra panenský olivový olej v BIO kvalitě.
Vinacciolo je jemný hroznový olej. Znáte?
Balsamico zraje v sudu a kvůli tomu získává úžasnou dřevěnou vůni. A také jemnou chuť.

Věřím, že Costa´Oro si zamilujete. Jejich příběh se začal psát v roce 1968, kdy se dvě místní rodiny pustily do výroby prvotřídního extra panenského olivového oleje pomocí tradiční metody typické pro region Umbrie, který se nachází v srdci Itálie.

Aby zaručili jedinečnou kvalitu, tak je vždy vyrábí pouze z nejkvalitnějších oliv pěstovaných přímo v jejich regionu.

Mají svou vlastní porotu složenou z profesionálních certifikovaných someliérů olivového oleje, kteří hodnotí organoleptické vlastnosti oleje. Už kvůli tomu je jasné, že jsou jejich oleje vždy skvěle vychucené a dotáhnuté do posledního detailu.


A teď si už pojďme připravit recept, který se vám bude hodit například na Silvestra nebo jinou oslavu. Nebo jen tak. :-)


Doba přípravy: 15 minut 
Doba kynutí: 20 minut
Doba pečení: 30 minut

INGREDIENCE:
Těsto:
  • 500 g hladké pšeničné mouky (když mám semolinovou, dávám 1:1 jedné s hladkou pšeničnou)
  • 20 g čerstvého droždí
  • 300 ml teplé vody
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 6 g sušeného tymiánu
Dip:
200 g bílého smetanového jogurtu 10 % nebo zakysané smetany
1/2-1 palička česneku
sůl
pepř
tymián
olivový olej

Postup:
Do mísy vložíme mouku.
Rozdrobíme do ní droždí. 
Přilijeme teplou vodu. Pozor, ale ne horkou.
Dále přilijeme olivový olej.
Dále velmi důležitý cukr.
A také sůl.
Na závěr tymián.
Všechny suroviny důkladně uhněteme, těsto přikryjeme a vložíme na 20 minut na teplé místo. 
Tip:
Dejte předehřát troubu na pár vteřin, vypněte, vyvětrejte a vložte do ní mísu s těstem. Krásně v ní nakyne.
Pomoučíme si vál, přendáme na něj těsto, rozválíme na 1 cm tlustou placku.
Tu potřeme olivovým olejem.
Pokrájíme na cca 0,5 cm tlusté proužky, které klademe na plech vystlaný pečicím papírem.
Pečeme prvních 10 minut na 140 stupňů.
Poté dalších 20 mint na 180 stupňů.
Pečeme spolu s česnekem, viz níže.

Tyčinky hlídejte. Pokud je budete mít užší, mohou se péct kratší dobu. Mají být krasně zlatavé.

DIP:
Rozkrojíme paličku česneku, zalijeme jí olivovým olejem, zabalíme do alobalu a dáme péct spolu s tyčinkami.
Do misky vložíme jogurt nebo smetanu.
Přidáme upečený rozmačkaný česnek. Zprvu přidáváme jen půlku. Ochutnáme a poté popřípadě přidáme další.
Osolíme, opepříme.
Přidáme posekaný tymián.
Zamícháme.

Na závěr zakápneme olivovým olejem. 
Můžeme tím, který zůstal v alobalu z pečení česneku. Je krásně ovoněný česnekem. Já ho ale často sliji do misky a namáčím do něj tyčinky. 

Tyčinky podáváme s dipem, olivami nebo jen tak.





Žádné komentáře:

Okomentovat