BABIČČINY SÝROVÉ SUŠENKY (SŮLOVÍ)


Přes Vánoce se řeší jen cukroví, ale co mají dělat ti, kteří cukroví nemusí? Ti, kteří jsou jednoduše spíš na slané? Tak i na ty myslím. Nehledě na to, že tento recept se vám bude rozhodně hodin na jakoukoliv oslavu, piknik nebo třeba příchod Nového roku.

Za tento recept mohu vděčit Nikče Shopaholic Nikol. Ne proto, že by mi ho předala, ale že díky ní jsem si na něj vzpomněla.

Jednoho dne sdílela, že nemusí cukroví a že si připraví kostičky z listového těsta a posype sýrem, aby si vytvořila snadné slané krekry. Ihned mě to trklo a napsala jsem jí, ať zkusí sýrové sušenky, že to je naprosto snadné a určitě to zvládne levou zadní. Pustila se do toho a výsledek byl na stole. Nadílela to a seběhla se smršť otázek na recept a tak jsem odepisovala a odepisovala, až jsem si řekla, že ho dám na blog.

A kde se tento recept vzal? Je od babičky mé nevlastní sestry. Pamatuji si, jak jsme jako malé k ní chodily přes malešický kopec a ona nám je pekla. Pak jsme si je se ségrou připravovaly samy a vždy si na nich pochutnaly. Je to už tááák dlouho, co jsem je dělala naposledy a tak děkuji Nikče, že jsem si díky ní na ně vzpomněla a tedy i na mojí nevlastní babičku.

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: malá

INGREDIENCE:
  • 250 g tvrdého sýra (doporučuji goudu nebo třeba grana padano)
  • 250 g másla
  • 250 g hladké mouky (špaldové, pšeničné)
  • 2 žloutky
  • 2 bílky na potření a různé koření a bylinky na posypání

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si nastrouháme sýr, vložíme do mísy, přidáme máslo, mouku a žloutky a uhněteme. Poté vložíme minimálně na 30 minut do lednice, nejlépe přes noc.

Poté si ukrojíme kousek, rozválíme cca 3 mm tlustou placku a vykrájíme požadované tvary. Těsto je heboučké a krásně se s ním pracuje.

Vykrojené tvary klademe na plech, potřeme bílkem a posypeme kořením nebo bylinkami. Já používám například kmín, sušené bylinky, uzenou papriku, uzenou sůl nebo třeba sušená rajčata.

Pečeme na 170 stupňů cca 8 minut do zlatova.


3 komentáře:

  1. To vypadá moc dobře. V tydnu vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělé, děkuji za inspiraci, určitě se na něj vrhnu. Tohle sůloví vydrží (za předpokladu, že se nesní) asi den, dva, že? Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pekla jsem už několikrát podobné sušenky a určitě vydrží mnohem déle, základ je, aby byly v suchu. Určitě vydrží i několik týdnů, ale pochybuju, že by tak dlouho vydržely :D Dávala jsem je i jako jedlý dárek.

      Vymazat