TYČINKY S OLIVOVÝM OLEJEM

Že není nic jednoduššího, když má přijít návštěva, tak skočit do obchodu a koupit čipsy, tyčinky a oříšky? Děláte to také?
Já jsem byla vždy proti tomu. Ano je to jednoduché, ale kolikrát upéct si své vlastní pochoutky stojí i méně peněz a vypadáte jako šikovná hospodyňka, která se toho nebojí :)

Mám spoustu receptů, co si napeču do zásoby (např. z kila až dvou mouky) a pak to mám pro několik návštěv a ještě na několik večerů u televize.

Cena je opravdu nízká, kolik dnes stojí mouka droždí a trocha olivového oleje? A máte z toho přes kilo tyčinek :)

Jdeme na to...

Doba přípravy: 15 minut (+ pečení a kynutí)
Náročnost: malá
Počet porcí. přes kilo tyčinek

INGREDIENCE:
  • 1 kg hladké mouky (používám většinou semolinovou  na těstoviny)
  • 1 pytlíček droždí na 1 kg mouky (pozor prodávají i na 1/2 kg mouky) nebo 1 kostku droždí
  • 6 dcl vody
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 3 lžičky soli
  • 1/2 balení rozmarýnu nebo hrst čerstvého (zkuste i třeba s tymiánem, šalvějí, kmínem, černými olivami či sušenými rajčaty)
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Do velké, opravdu velké mísy nasypeme všechny ingredience a buď zapojíme robota, své ruce a nebo manžela :), tak to dělám já. A hněteme. Maminka mi vždy říkávala, že těsto je hotové, když se v něm tvoří nepravidelné bublinky.
Poté vezmeme druhou mísu a nelijeme do ní vařící vodu. Mísu s těstem postavíme na ni a přikryjeme utěrkou a necháme kynout.
Když je těsto vykynuté, posypeme vál hladkou moukou a část těsta na něj položíme. Poté válečkem vyválíme placku cca 1 cm tlustou a pokrájíme na cca 1 centimetrové proužky.
Přendáme na plech, potřeme vlažnou vodou, posypeme lehce solí a necháme ještě chvilku vykynout a vložíme do trouby na nejprve 140 stupňů a po 10ti minutách na 160 stupňů.
Pečeme celkem 30 minut, ale hlídejte, tyčinky musí být krásně zlatavé.
 Tyčinky jsou úžasné na jakoukoliv oslavu, jako dárek či pro běžný večer se sklenkou vína.
Schválně vám sem dávám porovnání fotek. Tak, jak jsem to fotila před 4 lety a jak nyní. Upřímně jsem ale tuhle fotku fotila už před rokem a i dnes bych to vše vymyslela jinak. Je krásné vidět ty posuny. Takže pokud jste v začátcích, tak myslete na jedno. Každý někdy začíná :-) 

Foceno: Olympus PEN EPL8 objektiv 45 mm

Foceno: mobilem


9 komentářů:

  1. Ahoj, právě jsme vytáhla z trouby italské tyčinky, svoje první. Ještě horké je cpu do pusy a musím říct, že super. Dala jsem napůl (domácí sušený ze zahrádky) tymián a rozmarýn a balada.
    Jednoduchý recept, který se dá zrovna zvládnout, když v bytě neteče voda. :)

    Díky za recept
    Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ty jsi mi je tím připomněla, že jsem je už opravdu dlouho nedělala :-)

      Vymazat
    2. My jsme si je tak zamilovali, že zítra je upeču znovu na večerní posezení k belgickému tataráku, i když jsem si řekla, že chci omezit lepek, ale to můžu až od pondělí. :D
      Díky za tvoje videa a recepty, postupně zkouším. :)
      T

      Vymazat
  2. Tak už mi kynou :) Moc se na ně těším.

    OdpovědětVymazat
  3. Jsou vyborne :-) jednou je delam s rozmarynen, pak zas a tymianem nebo oreganem, silne návykové a vydrzi opravdu dlouho i skladovane, dekuji moc za receptik, uz je pecu na silvestra :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na tenhle recept skoro zapomněla a to jsem ho dřív dělávala pořád :-)

      Vymazat
  4. Joooo, tak tohle vypadá super. Zkusím je udělat z bezlepkové mouky. Jinak, první co mě udeřilo do očí, když jsem se dneska dostala zase na Tvůj blog, jsou ty nádherné fotky. Je to neuvěřitelné, jak ses vypracovala! :) Až jednou vydáš kuchařku s receptama z blogu (protože listování kuchařkama je prostě super), tak si pro ni přijedu do ČR :)

    OdpovědětVymazat