NA CESTÁCH: SLOVINSKO - kam na výlet a jídlo

Tento článek vám dlužím už 2 roky a to od chvíle, kdy jsem tu byla poprvé. Jenže v momentě, kdy jsem sem přijela, tak se stala jedna zásadní věc. Otěhotněla jsem. Ne tady, ale 2 dny před odjezdem do Slovinska jsem podstoupila umělé oplodnění a odjela na vysněnou dovolenou do přírody. Tak nějak přisuzuji, že Tobínek se uchytil hlavně proto, že jsem tu byla úplně mimo tlak a stres. Po návratu ze Slovinska jsem si udělala těhotenský test a ten byl pozitivní. Kdo četl mé články Ze života tak ví, že mé těhotenství nebylo zalité sluncem, bylo náročné a plné komplikací a tak jsem si čas na sepisování tohoto článku nenašla.

Jenže od té doby mi píšete, že když sem jedete, tak koukáte na videa, které jsem ve Slovinsku natáčela a vypisujete si tipy na výlety. Jelikož jsem tu podruhé a projíždíme další úchvatná místa, tak je na čase, tohle všechno sepsat.



KAM NA JÍDLO
Bohinjska Bistrica - Gostilnice Štrudel
Triglavska cesta 23, 4264 Bohinjska Bistrica
Tohle místo bylo jediné v okolí jezera Bohinj, které bylo na Foursquare dobře hodnocené a tak jsme se tam vydali. Mají v nabídce plno slovinských specialit, ale také palačinky. Ani nevím, proč jsme zvolili zrovna jí. Asi jsme měli chuť jen na něco malého. Každopádně to byla láska na první ochutnání. Nejsou to klasické palačinky, jaké známe od nás z ČR, ale jsou takové tlusté, ale přesto nadýchané. Mají na výběr s Nutellou, praženými oříšky či marmeládou. Já si vždy dávám s oříšky a tu mohu plně doporučit. Palačinka je celkem velká, ale jakmile jsme zjistili, jak je dobrá, tak si objednáváme každý svou. Cena je 1,8 Euro. S tím, že kapučíno zde stojí 1,3 Euro.

Mají zde i dětské hřiště a hned vedle restaurace jsou několikrát do týdne lokální trhy. V restauraci si můžete koupit i slovinské sýry, salámy a klobásy s sebou.


BOHINJ - Pod Scalco
Ribčev Laz 58, 4265 Bohinjsko jezero, Slovinsko
Pokud bydlíte nebo jedete na výlet k jezeru Bohinj, tak se určitě zastavte na tomto všemi známém místě. Nachází se kousek od kempu, ale také kousek od známého Jelena. Je tu rušno a v sezóně to tu žije. Po skalách se horolezí, koupe se v jezeře a také jí v této vyhlášené restauraci. Restaurace se specializuje na lokální jídla, takže si tu rozhodně dejte polévku Jota, což je taková zelňačka, čivápy nebo pleskavicu. A zapijte to lokálním pivem Laško.


LJUBLJANA - Cacao
Petkovškovo nabrežje 3, 1000 Ljubljana
Kavárnu Cacao asi znáte ode mě z České republiky. To naše české je pobočka té slovinské. A tak jsem musela ochutnat, jaké to tu mají. Na výběr mají snad 50 druhů zmrzlin. Je vidět, že Cacao je tady číslo jedna. Stojí se tu dlouhatánské fronty a lidé jí jedí po kilech. 


PORTOROŽ - Cacao
Obala 14, 6320 Portorož - Portorose
Cacao v Portoroži má jednu obrovskou výhodu. Široko daleko není žádná konkurence. Takže je opravdu od rána do večera narvané. Každopádně má ještě jednu velkou výhodu. Má spoustu místa k sezení a to i v pohodlných gaučích, kde se hosté uvelebí a bez problémů si objednají obrovský pohár, dort, víno a pokuřují doutník. V ČR se vždy stydím, když si chci objednat celý pohár, jakože na mě bude někdo koukat skrze prsty, ale tady jsem se cítila jako doma. 
Toto Cacao má ještě jednu velkou výhodu a to, že má svou vlastní písečnou pláž. Takže se můžete uvelebit i na jejich plážových lehátkách, koupat se v moři a ujídat jejich místní speciality.


PORTOROŽ - food zony
Portorož je plná různých kaváren, zmrzlináren, ale také food trucků. Jedno takové místo se nachází kousek od Cacaa. Mají v něm veganské jídlo, které je opravdu výborné. My si zde dali veganské burgery a byli jsme absolutně nadšení.


PIRAN - Fritolin pri cantini
Prvomajski trg 10, 6330 Piran - Pirano
Toto úžasné okénko jsme objevili skrze Foursquare. Chodí to tam tak, že si u okénka vyberete z jídel, které jsou napsané na okenici. Poté vám vydají číslo a jakmile se zavěsí rybička s číslem uprostřed okénka, tak zacinkají a vy si jdete pro jídlo. To si můžete sníst venku na zahrádce se stoly.
Mají zde velkou nabídku ryb, salátů a smaženého. My neodolali obrovskému talíři plného smažených rybiček, hranolek, oliv a všeho možného. Už tady se asi projevila moje těhotenská závislost na smaženém :-D


PIRAN - Cevabdzinica Sarajevo 84
Tomšičeva ulica 43, 6330 Piran - Pirano
Původně jsme chtěli jít do restaurace Pri Mari, která nám byla doporučena přáteli. Ale bylo plno a tak jsme šli do této. Má zahrádku a tak to máte s výhledem do moře.

Nebudeme zastírat, že nás uchvátila jejich nabídka. 6chodové menu za 14,99 Euro. Zeptali jsme se obsluhy, zda toto menu je spíše pro jednoho či dva. Odpověděla, že spíše pro dva. A tak jsme dali na ní. Nakonec jsme z jednoho menu byli oba totálně přejedení. Vše bylo úplně úchvatné, dokonalé a výborné. A ještě celé menu bylo složené ze slovinských specialit. Takže mohu určitě doporučit.

VELKÁ PLANINA -  název si bohužel nepamatuji, ale jsou na ní všude ukazatelé
Na tuto restauraci jsme narazili náhodou a to při procházce Velkou Planinou. Jelikož nás čekala cesta do Prahy, tak jsme si řekli, že si zajdeme na jídlo. Opět jsme neodolali polévce Jota, která je perlou slovinské kuchyně.
Tuto polévku jsme ve Slovinsku ochutnali 3x a tady byla rozhodně nejlepší. Dokonale kyselá, jako naše zelňačka, hustá, podávaná s domácím pečivem a domácí klobásou, která není mastná, ale taková ta masová. Rozhodně zde doporučuji.

VOGEL - Chalet merjasec
Na tuto restauraci narazíte po pár metrech, když vyjdete z kabinové lanovky na Vogel. Nespleťte si jí ale s tou, kterou procházíte, když z lanovky vylezete. Musíte dojít k první lanovce, která se používá při lyžování. Zde jsme si také dali Jota polévku. Byla také výborná, ale nebyla podávaná s klobáskou, ale s velkými kusy hovězího masa. Což byla zajímavá změna. Cena těchto polévek se v celém Slovinsku pohybuje kolem 7 Euro.



KAM NA VÝLET
TRIGLAVSKÝ NÁRODNÍ PARK - Lanovkou na Vogel
Výlet na Vogel byl pro nás asi největším zážitkem. Kousek od jezera Bohinj se nachází parkoviště a lanovka. Samozřejmě lze jít nahoru pěšky, ale my zvolili variantu nahoru vyjet a sejít dolu.

Už samotný výlet lanovkou byl obrovský zážitek, ale to jsme nevěděli, co nás tam čeká. Kousek od výlezu z lanovky je kavárna s krásným výhledem a kávou za 1 Euro. Když se vydáte dále, tak potkáte volně se pasoucí ovečky, krávy a kozy. Je to tu jak v jiným světě. Nic se tu neřeší a žije se tu tak nějak, no přirozeně. Důkazem byl porod ovečky asi 2 metry od nás. Tak jsme si šli a najednou vidíme ovečku, která odkousává pupeční šňůru. Nebyla nikde schovaná, prostě rodila kousek od cesty. Pro mě jako Pražačku to byl obrovský zážitek a jen jsem s otevřenou pusou potichu nevěřícně koukala. Opodál byla zase jiná ovečka, která uvízla na skále. Nevěděla, jak vycouvat a jen tak si tam podupávala, křičela a kameny se jí podlamovaly pod nohami. A tak jsem začala panikařit. Bylo mi jasné, že když spadne, tak jí určitě utratí, protože si zlomí třeba nohu. A tak jsem vyslala Artyho jí pomoci. Ten udělal dva kroky směrem k ovečce a ta se tak lekla, že nadskočila a tím se dostala do místa, odkud už uměla odejít. No prostě jak říkám, ráj. Tento výlet si rozhodně nenechte ujít, jen zkuste vychytat počasí, abyste viděli ten dechberoucí výhled.


TRIGLAVSKÝ NÁRODNÍ PARK - Výšlap na horu Storeč
Hora Storeč se nachází kousek od kabinové lanovky na Vogelu. Stačilo sejít do údolí a tam byla další lanovka. Samozřejmě šlo jít pěšky nahoru, ale kvůli času jsme opět zvolili vyjet nahoru lanovkou a sejít to pěšky. Tímto se celý výlet protáhl a viděli jsme další krásy přírody plné přítulných oveček. Cesta nahoru trvá cca hodinu a dolů půl hodiny. Lanovka byla jednou zdarma a jednou stála 1 Euro. Zážitek to byl tak i tak. Z lanovky je krásný výhled a tento výlet měl další rozměr.


TRIGLAVSKÝ NÁRODNÍ PARK - z hory Storeč na horu Šija
Tohle byl už jiný level. Ale řekli jsme si, že ho dáme. Jde se skrze hory, kamení, úzkými cestičkami, po hřebenech hor. Je to náročné, strmé, ale stojí to za to. Ten výhled do hor je dechberoucí. Pokud máte kvalitní obuv, tak vám to můžeme naplno doporučit. U kasy na kabinovou lanovku rozdávají mapy, tak si jí určitě vezměte a dle ní se krásně zorientujete.
My jsme ale výšlap vzdali asi 10 metrů před cílem. Horou prošel mrak, lehce začalo pršet a klouzalo to. I když to před námi vyšlo x rodin s dítětem v nosítku, tak my to riskovat nechtěli. Každopádně jestli mohu říct největší zážitek ze Slovinska, tak to byl tento výlet.


TRIGLAVSKÝ NÁRODNÍ PARK - jezero Bohinj
Toto jezero určitě stojí za poznání. Je to nejhlubší jezero Slovinska s hloubkou 44,5 metru. Je obklopené skalami. Před 2 lety jsme k němu chodili pouze ze strany od města Bohinj. Tam se nachází ten pověstný jelen u kterého se každý fotí. Ale je to místo rušné, plné lidí. Letos jsme k němu přišli ze strany od města Ukanc a to bylo něco. Úplně jiný rozměr. Voda azurově modrá, nikde nikdo, krásný vstup do vody. Prostě dechberoucí pohled.


TRIGLAVSKÝ NÁRODNÍ PARK - Jezero Bled
Toto jezero je asi nejznámějším jezerem Slovinska. Můžete ho vidět tak všech možných fotkách či plakátech. Je typické malým ostrůvkem uprostřed jezera, na kterém se nachází kostelíček. Na tento ostrov můžete dojet na půjčené loďce.
Bohužel, jelikož je to nejnavštěvovanější jezero, tak na mě působí jako pobyt na mácháči. Tím nemyslím nic špatného, ale rozhodně u něj nečekejte klid a ticho, ale nával turistů a stánky s nápisem Algida.


TRIGLAVSKÝ NÁRODNÍ PARK - Straža Bled
Toto místo je plné aktivního vyžití. Je to pro ty, kteří chtějí něco zažít a ještě se pokochat krásným výhledem. Zaparkuje se pod Stražou, odkud můžete vyjet lanovkou nahoru a sejít to dolů. Nebo můžete jít nahoru pěšky. Nabízí se hned 2 trasy. Jedna kratší po lyžařské sjezdovce nebo delší skrze lesy doprovázená fitness přístroji, takže si můžete i zacvičit. Rozhodně doporučuji tuhle trasu, protože díky ní narazíte na několik krásných vyhlídkových místo. Po cca půl hodině dorazíte na vrch, kde je lanové opičí centrum. Je to opravdu gigantické. My zde bohužel byli mimo sezónu a tak jsme nic nezkusili. V létě to tu ale musí žít a musí to být opravdu velký zážitek. Z vrchu je krásně vidět na jezero Bled a Bledský hrad. Dolů pak můžete jít opět po sjezdovce, opět po naučné stezce, lanovkou nebo bobovou dráhou. Je to takový nenáročný výlet.


TRIGLAVSKÝ NÁRODNÍ PARK - Bledský hrad (Blejski grad)
Na hrad je nádherné pokoukání od jezera Bled. Vypadá opravdu dokonale. Vyjímá se na skále. A tak jsme k němu také vyrazili. Bohužel jsme ale byli zklamáni. Zaparkovat lze zdarma pod hradem nebo za 3 Eura u hradu. Z žádného místo, kromě od jezera Bled hrad nelze vyfotit. Nádvoří je také zpoplatněné a to plnou cenou 11,5 Eura. V ceně je prohlídka hradu i s průvodcem, ale můžete si ho projít sami. My jsme do hradu nešli. Takže jsme se jen prošli v okolí a jeli na další výlet. Pro milovníky historie to bude asi krásný zážitek, my si ho ale odsud neodnesli.


TRIGLAVSKÝ NÁRODNÍ PARK - slap Savica
Tento vodopád se nachází nedaleko jezera Bohinj a lanovky na Vogel. Je to krásná procházka po dřevěných schodech, kořenech stromů, doplněna o nádherný výhled. Cílem tohoto nenáročného a poměrně krátkého výletu je tento vodopád. Nelze se v něm ale koupat.


TRIGLAVSKÝ NÁRODNÍ PARK - Vintgar Gorge
Tohle místo je přírodním monumentem v nedotčené a divoké přírodě kousek od jezera Bled. Ač toto místo vypadá, že by mohlo být vhodné pro kočárek, tak tomu tak není. Cesta je úzká a občas se sotva minou dva lidé, kteří na této cestě chodí v obou směrech. Vintgar Gorge má totiž dva vstupy. Můžete přijít ze dvou stran a zaplatit vstup 5 Euro za dospělého a za dítě 0-6 let zaplatíte 80 centů. Takže tohle byl první výlet, kde jsme za Tobínka zaplatili vstup. Jde se podél řeky, kolem vodopádu a dojde k druhému vstupu. Zde můžete pokračovat dále nebo se občerstvit a jít tou samou cestou zpět. Tak jsme šli my, protože jsme u prvního vstupu parkovali. Parkovné je tu zdarma, to bylo milé. Ne všude tomu totiž tak je. Výlet je na cca hodinu a půl, je nenáročný, ale při velkém přívalu vody je hodně kluzký. Proto je dobré si vzít dítě do nosítka. Někdo má smůlu na málo vody. Nám celý pobyt pršelo, což přineslo příval vody a tedy neuvěřitelný pohled na rozbouřenou vodu.


TRIGLAVSKÝ NÁRODNÍ PARK - Slap Mostnice
Výlet na tento vodopád byl také velkým zážitkem. Celkem trval asi 4 hodiny. Byl ale komplikovanější díky silnému dešti, který pokryl přes noc celé Slovinsko. Byla to taková spoušť, že popadaly stromy, vypadla elektřina, vypadl internet a v tomto místě se z klasických cest stala řeka. Proto jsme se chvílemi brodili vodou a občas překračovali rozbouřený potůček, ze kterého jsem mělil respekt.
Na všech fotkách tento vodopád je klidný a poměrně malý. My jsme měli takové štěstí (zda se tomu tak dá říct), že vody bylo opravdu hodně a z vodopádu se stal gigant. Byl to takový gigant, že i když jsem od něj stála 30 metrů, tak jsem cítila neskutečnou sílu vody. Hlavou mi běžela myšlenka, že voda je obrovský živel a když chce, tak si vezme vše, co jí přijde do cesty. Proto jsme raději šli zpět k autu. K vodopádu vedou 2 cesty. Jedna po asfaltce, druhá lesem. Rozhodně doporučuji tu lesem. Je sice náročnější, ale mnohem krásnější.
Parkoviště je zde placené a to 1,5 Euro na hodinu.


VELKÁ PLANINA

Velká Planina je obrovská plocha pokrytá tzv. Hobitími domečky. Všude se pasou krávy. Na volno. Takže jdete a uprostřed cesty potkáte stádo krav s telaty a jedním gigantickým býkem. Ze všeho jsme měli obrovský respekt a tak jsme nenápadně a potichu prošli. Stále jsem si opakovala, že zde chodí denně několik skupin a tak stádo musí být zvyklé na lidi.
Tento výlet může mít několik cílů, my došli k úžasné restauraci, kde vařili tu nejlepší polévku Jota. Byla poctivá a naprosto dokonalá. Vydá za hlavní jídlo. Tento výlet se dá protáhnout ale ještě o pár kilometrů a to ke kostelu. Paní v restauraci vám ráda poradí.
V okolí Velké Planiny je asi 7 parkovišť. Na každé se jede hodně, hodně do kopce a serpentýnami. Na to se připravte. Sežralo nám to půlku nádrže. Z každého parkoviště cesta na Velkou Planinu trvá jinak dlouho. My si vybrali hodinovou cestu, protože jsme z tohoto výletu mířili už do Prahy.

U Velké Planiny je i Malá Planina, která stojí také za návštěvu.


NAUČNÝ OKRUH KOLEM ŠKOCJANSKÉ JÁMY

Pokud pojedete na výlet do Škocjanské jámy, což jsou krápníkové jeskyně neuvěřitelných rozměrů, tak si nechte čas i na tuto naučnou stezku. Je zdarma, je plná naučných tabulí a zakončená ve skanzenu. Je to pěkná procházka trvající asi hodinu.


ŠKOCJANSKÁ JÁMA
Škocjanská jáma je obrovská, spíše gigantická jeskyně plná krápníků. Je to neuvěřitelná práce přírody. Stojí rozhodně za návštěvu. V jeskyni se udržuje tma, aby zde byly zachovány přírodní podmínky a tak se vždy světlo rozsvítí pouze na chviličku, než skupinka turistů projde a poté se opět ihned zhasne. Tyto krápníky jsou neuvěřitelně staré a tak je zde přísně zakázáno si jakýkoliv utrhnout. Logicky. Trvá hodně let, než opět naroste. Je zde i zakázáno fotit, protože jak jsem psala, světlo narušuje přirozené podmínky.


POSTOJNA CAVE
Tato jeskyně je opět plná krápníků a přirozených útvarů. Každá má své zajímavé. Tato je zajímavá například tím, že se zde projíždí vláčkem a prý zde žije malý tvor, který je občas vidět. Prodávají ho například v plyšové verzi přímo u vstupu.

LJUBLJANA
Ljubjanu jsme si nemohli nechat ujít. Jelikož Slovinsko je opravdu malá země, tak je to všude kousek. Výhodou je, že si zaplatíte ubytování v horách a ráno si řeknete, že chcete k moři a tak tam za 2 hodiny jste. Stejné to je jako s výletem do Ljubljaně, která je od Bohinjského jezera, kde jsme byli ubytováni opravdu kousek.

Toto město na mě působí lehce jako Karlovy vary. Je to lázeňské město s jednou velkou kolonádou a obrovskou zmrzlinárnou Cacao. Samotné město není až tak pěkné, či extra zajímavé, ale potkali jsme několik lokálních trhů a také hrad.


LJUBLJANA - hrad 
Na ten lze vyjet lanovkou nebo jít pěšky. Což jako milovníci chůze doporučujeme. Je to ale opravdu strmý kopec. Ale ten pocit opět stojí za to. Dovnitř hradu jsme zase nešli, ale prošli jsme si jeho okolí odkud je vidět na Ljubljanu. Ta je překvapivě z tohoto pohledu poměrně dost průmyslová a ne moc pěkná. Ale jelikož tu není tolik míst, kam se podívat, tak tento výlet rozhodně doporučuji.


PIRAN

K Piranu jsme se přesouvali po týdnu v horách. Byl to poměrně šok. Z místa, kde lišky dávají dobrou noc do místa, kde je plno lidí a turistů. Avšak než bydlet v Portoroži, tak doporučuji se ubytovat v tomto malém a romantickém městečku.
Je tak malé, že je zakázáno sem jezdit autem. Můžete sem pouze vjet na povolenku hotelu, vyndat si kufry a zase auto odvést. Mají to ale vymyšlené. Je zde 7mi patrové parkoviště, kde většinou v ceně ubytování máte parkovné. Odsud zde jezdí kyvadlově autobus a to každých 15 minut a zdarma. Sváží lidi z Piranu k parkovišti a zpět.
Piran je opravdu krásné město s nádherným výhledem. Je zde plno památek a míst, které stojí za to navštívit. Jsou zde místa ke koupání v moři, vyhlídky, hradby, ale také malebné uličky, ve kterých si připadáte jako v Itálii. Toto místo rozhodně doporučuji.

Jinak v Piranu doporučuji dojít na hradby. Sice se tam platí vstup, ale ten výhled je naprosto úžasný. Nechte si ho na západ slunce, chyťte se za ruku a užívejte si ten pohled.


PORTOROŽ
Portorož se překládá jako růžový přístav. První hotely a SPA resorty tu byly postaveny už v devatenáctém století. Mě samotnou Portorož úplně nezaujala. Je to pro mě takové nezajímavé město plné hotelů. Ale z Piranu je sem krásná, asi hodinová procházka, kterou jsme vždy zakončili zmrzlinou v Cacau. A to je paní motivace.



IZOLA

Izola je perla slovinského adriatického pobřeží, která byla původně ostrovem a nyní je součástí pevniny. Izola je typická pro své úzké uličky a proto asi i připomíná Benátky. Na náměstí u hlavního přístavu jsme potkali bleší trhy. Což byl pro mě obrovský zážitek. Nakoupila jsem si nádobí za pár Euro a zase mám na čem fotit.

Tak co, kam se vydáte?

Žádné komentáře:

Okomentovat