ZE ŽIVOTA: CO POMÁHÁ NA ROZKOJENÍ

Kojení je věda. Tuto větu opakuji už po několikáté a stále se v tom utvrzuji. Tobínkovi bude za pár dní 5 měsíců a stejně přichází situace, ze kterých jsem v šoku.

Sice touhle dobou spousta maminek už přikrmuje, ale já se rozhodla nespěchat a stále naplno kojit. Mléko mám a Tobínek prospívá. Řekla bych víc než dost :-D Tak s příkrmy začneme až po ukončení 6. měsíce.

Tím bych rovnou navázala na otázku, zda budu dávat recepty na příkrmy. I když sama ještě moc nevím, co se dětem dává a co je v jakém měsíci dobré, tak věřím, že za nějakou dobu už budu "profík"a tak nějakou inspiraci určitě nafotím a sepíši.

Abych navázala na úvod, tak se mi nedávno stala taková situace a to, že Tobínek více plakal a hodně pil vodu. Trochu jsem to přisuzovala rostoucím zoubkům. Ale nedalo mi to a po konzultaci s pediatričkou jsem se podívala na objem mého mléka.

Předcházelo tomu několik situací a hlavně jedna, kdy se Tobínek přisál a tak po 2 minutách se začal odtrhávat od prsu a plakal. Pak se vždy přisál, dvakrát cumnul a zase s pláčem odtrhl. Zachránilo to až druhé prso. Jenže tam se scénář opakoval. A tak mi to nedalo, vzala jsem odsávačku, abych zjistila, kolik toho mléka v prsu vůbec mám. Poslední dobou jsem měla prsa i na dotek taková spíše prázdná. Ne jako dřív, kdy žlázy byly nateklé a pevné i pár minut po dokojení.

No a co myslíte. Dříve jsem měla v každém prsu kolem 100 ml a nyní jen ubohých 20 ml. Je mi jasné, že s věkem se množství mléka upravuje, ale tohle mi přišlo opravdu málo. Pak se ani nedivím, že pije dvě minuty a pláče.

Sice mi píšete, že objem mléka se nedá měřit na odsávačce, že dítě vysaje i mnohem více, než dokáže odsávačka, protože mlíko se tvoří přímo při kojení. Ale když to porovnám s dřívějším kojením, odsáváním, tlakem v prsech a tak, tak jsem cítila, že to není ono.

Tak jsem se začetla do odborné literatury, pročetla babské rady a vrhla se na zvýšení tvorby mléka. A co myslíte? Tobínek se hned uklidnil. Při pití vidím celou dobu, jak má mléko v koutkách pusinky, jak mu sem tam vytéká a hlavně, jak je spokojený. Dokáže pít zase mnohem déle a hlavně, mnohem déle se po kojení usmívá :-)

Takže pokud zažíváte podobnou situaci, jste v začátcích nebo stejně já už v půlce kojení, tak vám snad tento článek pomůže.
Pokud máte nějaké další tipy, poznámky a připomínky, tak je určitě napište do komentáře :-)
SKIN TO SKIN
Jelikož mateřský pud funguje naprosto dokonale (o tom jsem se přesvědčila už mnohokrát), tak je důležité cítit miminko. Nejlépe kůží na kůži.
K tomuhle se prodávají dokonce i nějaké oblečky, kde zachumláte miminko, které je pouze v plence a přiložíte ho na své tělo.
Myslím, že ale není potřeba nic takového kupovat, ale postačí se svléknout, miminko také a oba se zachumlat pod deku či teplý svetr. (samozřejmě záleží na počasí)
Díky tomu maminka pocítí miminko v blízkosti, ucítí jeho vůni a laktace se rozjede.

ČASTÉ PŘIKLÁDÁNÍ
Tohle se mi potvrdilo už několikrát. Vždy, když jsem měla pocit, že přicházím o mléko, tak jsem začala Tobínka přikládat každou hodinu a hned se produkce mléka zvýšila.

STŘÍDÁNÍ
Když se kojí, tak je dobré kojit z obou prsů. Pokud chci zvýšit produkci mléka a něco si třeba zamrazit, tak dělám to, že ho nechám pít z pravého prsu a levé odstříkám. A u dalšího kojení ho nechám pít z levého prsu a odstříkám pravé a takhle to střídám.
Jen pozor, ať se tímto nerozkojíte na dvojčata. Už i to se mi povedlo.

ODSTŘÍKÁVAČKA
O té jsem vám už psala v článku o kojení. Já měla manuální a to jsem ihned dala stranou. Doslova to bolelo. Asi na nějaké sem tam odstříkání to stačí, ale pokud trpíte na zánět nebo se potřebujete rozkojit, tak rozhodně sáhněte na elektornickou.
Ta je šetrná, je tam program na rozmasírování a poté na odsávání. Takže v mezičase, kdy Tobínek spal, tak jsem odsávala, abych dodržela častější kojení/odsávání.
Díky odsávačce si i zjišťuji, kolik mléka mám v prsu, popřípadě si odstříkávám na mrazák pro případ akutní potřeby (spurt, nemoc, či když potřebuji někam odjet a hlídá táta).

KOJÍCÍ ČAJE
Já jsem si je nekoupila, protože mi každý říkal, že je to spíše placebo. Ale všude čtu, že to funguje. Ať je to díky placebu nebo to má opravdu dobré účinky je jedno, hlavně že to funguje.
Já sáhla spíše po doplňcích z lékárny.

DOPLŇKY NA ROZKOJENÍ
Já dostala sáčky na rozkojení a můžu je vřele doporučit. Obsah sáčku se rozmíchá ve vodě a vypije. Chutná to poměrně dobře a ihned cítím tlak v prsu.
Takže pokaždé, když jsem měla pocit, že mám méně mléka, tak jsem si jeden sáček rozmíchala a hned se produkce zvýšila.
Přípravků ale existuje hodně, tak se poptejte a zkoušejte.

HOMEOPATIKA
S homeopatiky mám dobrou zkušenost. Sice někdo říká, že to nefunguje, někdo zase ano, tak já osobně si myslím, že je důležité něčemu věřit. Moje pediatrička říkala, že to doporučuje, i když je to možná placebo, ale nic se s tím nezkazí a důležité je, že to nakonec funguje. A nakonec i lidi, kteří v mém okolí byli proti, tak uznali, že to funguje.
Já je používám při očkování Tobíka, při růstu zoubků a popřípadě při rozkojení. Jen pozor, na každou věc jsou jiná.
Na rozkojení se doporučují Ricinus comunnis 5CH. Dají se koupit v kdejaké lékárně. Avšak někde na objednávku, tak než se tam vydáte, tak si tam spíše zavolejte.

LAHVIČKA NA DOKRMY
Hodně lidí používá lahvičku na dokrmení. Tím si ale může pěkně zavařit. Z lahvičky teče mléko rychleji a dítě se tolik nenadře. A proto pití z prsu mu může připadat složité a tak se odtrhne a vyžaduje zase lahvičku. Proto používejte spíše trubičku, kterou dáte do pusinky, když je dítě přisáte. Popřípadě mám dobrou zkušenost s lahví Medela Calma. Je tam speciální trojitý závit a dítě se u toho nadře.

LAKTAČNÍ PORADKYNĚ
Každýmu, kdo má jakýkoliv problém s kojení hned doporučuji LP. Většina lidí otálí, ale já vždy říkám, že to jsou nejlépe utracené peníze. Sama jsem v začátcích měla zánět prsu a ucpávání žláz a to vám řeknu, to je peklo. Nikomu bych to nepřála. Až návštěva LP, která přišla 10 den po porodu mi vážně pomohla. Dala mi spoustu tipů a hlavně sebevědomí, že to zvládnu.
Takže pokud máte jakýkoliv problém, ať že se miminko nechce přisát, že má hlad, že máte až moc mléka či o něj přicházíte, tak se nebojte zavolat LP. Na www.kojeni.cz je celá mapa, kde si ji vyberete dle lokace a dle profilu, aby vám byla sympatická. To je hodně důležité. Musíte jí totiž naplno věřit. Popřípadě, když problém stále trvá, tak doporučuji si pozvat klidně druhou. Každá má trochu jiný pohled na věc a každá vám předá něco jiného.

ZMĚNA POLOHY
Každému dítěti a každé matce je pohodlné něco jiného. Kvůli císařskému řezu mi bylo hodně nepohodlné kojit v sedě. Bolela mě záda a také jizva. Nakonec jsem zkusila kojení vleže a zůstali jsme u toho doteď. Tobínek u toho většinou usnul a já se nenápadně vypařila z pokoje a nechala poklidně spát v posteli.
Teď už je starší a u kojení neusíná, avšak u kojení vleže zůstávám. Jakmile sedím, tak je nesvůj, kroutí se jak žížala, kouká kde co lítá a nepije.
Takže pokud se miminko nechce přisávat, může mu to být nepohodlné. Poloh je mnoho, například klasická v sebe, pak že miminko položíte na bříškem na břicho (jakoby bylo v nosítku), vy si sednete do pololehu a dítě se přisaje, také že si lehnete, miminko položíte na bok podélně a ono pije. Poloh je opravdu hodně, tak zkuste zagooglit a najít tu správnou a pohodlnou pro oba dva.

PITÍ
Tohle je věc, na kterou spousta maminek zapomíná. Ještě aby ne, když jsem v jednom kole, že? Jenže zrovna pitný režim má na tvorbu mléka opravdu velký vliv. V porodnici nám říkali, ať vypijeme klidně 4 litry denně. Nejlépe čisté vody.
Já jsem ze začátku měla opravdu žízeň, tak jsem vypila i víc. Teď to někdy flákám a hned to na mléku poznám.
A co mi pomáhá k dodržování pitného režimu? Mít u sebe takový ten velký plastový kelímek s víčkem a brčkem. Vejde se do něj skoro litr a tak si lépe pamatuji, kolik jsem těch kelímků za den vypila a lépe si to hlídám. Jakmile mám malou skleničku, tak jsem lenivá si jí chodit dolévat a piji mnohem méně.

JÍDLO
I jídlo má vliv na tvorbu mléka. Někde jsem četla, že pití nealkoholického piva zvyšuje tvorbu mléka. Jestli je to pravda nevím. Ale je fakt, že od doby, co jsem porodila mám neskutečnou chuť na pivo a to jsem ho dříve pila jen nárazově. Takže to nakonec dopadá, že si klidně obden dám nealkoholické pivo a opravdu s chutí.
Také jsem četla, že pomáhají neloupané mandle, melta a silný slepičí vývar. Nebo také kmín (odvar či polévka), anýz, bazalka, kopr (mnam koprovka) či fenykl. Opět to není podloženo studií, ale je to spíše taková babská rada.

TEPLÉ OBKLADY
Na uvolnění žláz je dobré prso nahřát. Proto jsem si na prsa dávala buď teplé obklady. Většinou toho nahřívacího plyšáka, který se vloží do mikrovlnky a hřeje i několik hodin nebo gelové sáčky, které se dají koupit v lékárně. Slouží i na chlazení. A nebo jsem chodila do sprchy. Relaxační koupel určitě také pomůže (my ale nemáme vanu, škoda). Avšak první tip je více ekonomický :-)

POZOR!
Hlavně pozor na bylinky. Ne všechny jsou dobré při kojení. Například máta staví tvorbu mléka. Pokud jste se náhodou rozkojily moc a potřebujete snížit tvorbu mléka, tak si uvařte čaj z čerstvé máty a pomalu upíjejte. Ale zase to nepřežeňte. Na každého působí jiné množství.
Já třeba vypila dva půllitrové hrnky a tím se mi to lehce snížilo, kamarádka vypila jeden malý hrnek a o mléko téměř přišla. Takže opatrně!
No a to je vše. Více mi toho nenapadá. Pokud máte nějaké další osvědčené rady, tak mi je určitě napište do komentáře a já se s radostí dopíši a samozřejmě vyzkouším.

Mějte se krásně a těším se u dalšího článku

S láskou vaše Kačí


28 komentářů:

  1. Ahoj, viem ze je to mimo temu, ale spominas v clanku ze mate len sprchovy kut. Ako kupete maleho? Lebo aj ja mam sprchovy kut len a celkom by ma zaujimalo, co pouzivate na kupanie maleho.

    Dakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to náročné, ale sehnali jsme větší vaničku. Ty, co se prodávají v obchodě jsou opravdu jen na začátek a Tobínek z ní hned vyrostl. První jsme koupili v Malvíkovi, druhou v Ikee na doporučení, že je větší, ale použil jí 2x. Nakonec jsme na Let go sehnali starou, ale dlouhou. Mám přes metr. Jen nemá ten výpůstek, tak se hůře vylévá voda, ale za tu radost Tobínka, jak se v ní čvachtá to stojí. Nekoupeme ale každý den, střídáme to se sprchováním a to dáme jen do sprchového koutu takovéto látkové lehátko a sprchujeme a to ho také baví :-)

      Vymazat
  2. Mne pomaha vypit pred kojenim teply napoj, napriklad caro. Nejak sa mi zda, ze to lepsie tecie :)
    Inak mam druhe dieta a odsavacku som nikdy nemala. Ono dieta odsaje viac nez odsavacka, takze je mozne, ze mate viac mliecka nez zmeriate. Drzte sa!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jí používala v začátku, když jsem měla šílený zánět a pak ucpávání žláz, tak na odsání do úlevy. Pak jen když jsem si chtěla udělat zásoby na mrazák pro případ nouze spurtu, který byl u Tobínka vždy výživný nebo kdybych třeba odnemocněla či musela někam odjet do nemocnice, jako tomu bylo hned v začátku po porodu. Tehdy jsem ho kvůli tomu musela tahat s sebou, což bylo děsný. Ale s tím, že dítě vysaje více souhlasím. Je to stejně zajímavé, jak se to spustí, když se díte přiloží. Příroda je mocná čarodějka :-) A ten teplý nápoj mohl pomáhat, protože se zahřálo tělo, ale i protože v sobě Caro něco má, teď nevím co, co pomáhá na rozkojení :-)

      Vymazat
  3. Kaci, zadni a predni mliko neexistuje, je to mytus, mliko je jenom jedno. Naopak je dobrý prsa pri kojeni i vickrat prostridat-zvysuje to produkci mlika. Bohuzel pediatra v kojeni nelze poslouchat, oni se tomu v ramci studia pry vubec nevenujou a pak casto radi bludy. Ohledne toho, kolik mlika odstrikas-tim se taky nelze ridit. Tvorba mlika u starsich deti funguje trochu jinak, nez na zacatku, takze je uplne v poradku, ze odstrikas min. Mliko se tvori i behem kojeni. Ja treba neodstrikam vubec nic a moje vylucne kojeny dite melo ve 4 mesicich 9,1kg. Pak je taky dobry nedavat dudlik, nekdo je s nim holt v pohode, ale jsou bohuzel zastupy tech, kterym to kojeni zkazil. Kazda mama si to ale musi prebrat sama a pak to udelat podle sebe. Urcite se ale vyplati kojit dlouho, je to vyborna prevence nemoci pro dite, ale i pro matku. Pod ostatni rady se muzu podepsat.
    Zdravi Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem to opravila, říkala mi to pediatrička, ale je fakt, že Lp to vyvrátila.
      Střídání prsa mi také hodně pomohlo a vlastně to dělám doteď. Tobík si na to zvykl a kdybych mu dala jen jedno, tak by na mě koukal, co to jako dělám a že to nemyslím vážně :-D
      S tím dudlíkem jsme problém neměli, v podstatě proto, že Tobínek ho nikdy nechtěl. Občas si dudnul v noci, když usínal a pak ho hned vyplivl. Jen aby se dodudnul a usnul. Ale přes den ho nikdy nechtěl. Občas ho má v nosítku, ale zase když usíná, tak si dudne a končí. Ale tvůj závěr se mi líbí. Každý maminka si na to musí přijít a i když udělá nějaké chyby, tak to k tomu patří, hlavně musí být spokojená, vyrovnaná a pak to jde samo :-)

      Vymazat
  4. Ahoj,
    myslím, že tipy jsou dobré :) Jen s jedním bych nesouhlasila a to se střídáním prsou. Kojila jsem dceru dva roky a při každém kojení pila postupně z obou prsů. A mléka bylo dost.
    Skvělé stránky ohledně kojení a příkrmů jsou tyhle: www.mamila.sk Jela jsem podle nich a nedám na ně dopustit.
    A co se kojících čajů týče, nejlépe mi fungoval čaj Medhika od Everest ayurveda, většinou mají ve zdravé výživě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem to asi špatně formulovala, ale myslela jsem to stejně. Také nechám Tobínka vypít obě prsa. Jen když jsem potřebovala zamrazit či se rozkojit, tak jsem ho přikládala častěji, vždy dala vypít jedno prso, druhé odstříkala a pak ho nechala dovycucnout i druhé. Ale jinak dávám obě klasicky vypít :-)

      Vymazat
  5. Ty vlasy, to není kojením, to je po porodu a hormony, to přejde, klid. Jinak na kojení: teplé polévky, zeleninové vývary, hovězí vývary, šaj s jestřabníkem, ricinus communis, trocha piva, teplá sprcha. Tajemství el. odsávačky, když pár měsíců nepoužijete, skoro nic neodsajete. Reklamovala jsem kvuli tomu odsavacku, tak mě poučii, prostě je třeba čas od času použít a ne jen když chcete jít na vánoční večírek, to si ani neškrtnete, resp. vaše prsa se vám vysmějí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze začátku jsem dosála po odkojení i 100 ml, ale je pravda, že teď už to nejde a mléko se spouští při kojení. Tělo pozná, co je přístroj a co dítě :-)
      O těch vlasech jsem to taky slyšela, že to je čištění a vlastně holka nemusí ani kojit a stejně padají. Tak snad nebudu úplně plešatá :-)

      Vymazat
  6. Rady k nezaplaceni az tedy na "predni a zadni mleko", coz je prezitek z minulosti a kazda dobra laktacni poradkyne rekne, ze toto neexistuje a jde spis o zazity mytus. Takto stare detatko vodu jeste nepotrebuje, staci kojit kojit a kojit, z odsavacky se urcite neda poznat kolik mleka v prsu mam. Jsou zeny, ktere koji dva roky a vice a neodsaji nikdy nic, jsem toho dukazem. Kdybych se mela ridit odsavackou, nekojim vubec a dite mi nepribere ani deko ;) Jinak je to vsechno hlavne o hlave, kdyz budete v pohode, vsechno pujde krasne. Drzim pesti ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem to opravila, je fakt, že tohle mi řekla pediatrička a LP to vyvrátila :-)

      Vymazat
  7. Ahoj, ďakujem ti za super článok. Ja síce s kojením problém nemám (synček Tobias bude mať za pár dní už 6 mesiacov), ale pamätám si tie naše ťažké začiatky. Zvládli sme to však a dnes mám doma už 8 kilového chlapčeka. Je to jedlík, tak snáď mu to vydrží aj pri príkrmoch. Rada som si aj tak prečítala tvoje rady a verím, že pomôžu mojej sestre, ktorá má doma dvojmesačného Filipka a s kojením ešte stále bojujú. Chcela som sa ťa preto opýtať, čo to je presne za sáčky na rozkojenie (názov, prípadne iný bližší údaj o nich), aby som jej ich mohla kúpiť. Ďakujem

    PS: Je to síce mimo tému, ale chcem ti poďakovať za tvoje recepty. Milujem sladké a tak som pár tvojich receptov na koláče vyskúšala a bola som nadšená, nielen z jednoduchej prípravy, ale aj z ich skvelej chuti. Už sa teším na ďalšie recepty ktoré pridáš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verů děkuji moc jsi zlatíčko. Já používala sáčky od Hummana. Mají to v lékárně a jsou růžové bílé. Tak snad jí pomohou také :-)

      Vymazat
  8. Ahoj Kaci chtela jsem se zeptat jake sacky si pouzivala nebo pouzivas na rozkojeni? Dekuji za odpoved Vendula

    OdpovědětVymazat
  9. Mohu se Kačí zeptat, jaké homeopatika používáte na zoubky nebo po očku? Děkuji:)

    OdpovědětVymazat
  10. kojení mi přijde nechutné

    OdpovědětVymazat
  11. Zdravím, nakoukla jsem jen ze zvědavosti, jaké rady lze dnes ke kojení najít na netu....jako matka 3 dětí dlouhodobě kojených musím uznat, že jste to napsala skvěle, podle mě tam všechno důležité máte. Chybí jen hodně diskutabilní přikládání v noci, ale já s tím mám v době krize a mého pocitu nedostatku mléka dobrou zkušenost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, to je pravda, já to dělám také a nenapsala to tam, tak dopíši :-)

      Vymazat
  12. Naprosto souhlasím s tím, že kojení je věda. Spoustu z toho co tu píšeš, už jsem zkoušela. Dokonce se mi stává i to co popisuješ, že se mi brouček od prsu po chvílí odtrhává a já mám pak pocit, že nemám mléko, ale když prso zmáčknu stříkají z něj proudy. Mám z toho pak stres a kvůli tomu teprve méně mléka. Homeopatika na kojení už mám vyzkoušené, zaujaly mě ovšem homeopatika při očkování. Mohla bys mi prosím o tom napsat něco víc? Děkuji K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem na to specialista, ale dávali jsme Thuya. Zkus si o tom něco načíst, na netu je hodně článků. Možná je to palcebo, možná ne, ale Tobík byl úplně bez reakce.

      Vymazat
  13. Ještě jeden tip. Některé děti se odtahují od prsa, když se jim chce konat potřeba. Malá byla zvyklá na bezplenkovku a když se jí chtělo čůrat nebo kakat, tak se pustila prsa a začala se odtahovat. Stačilo dát nad kyblík a pak se hned zase spokojeně přisála.

    OdpovědětVymazat
  14. Úžasne rady, okrem teda tych homeopatik,ale teda k tomu sa vyjadrovat nebudem. Kojim svoju dcérku už rok a pol a je to super pomoc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to hodně diskutabilní téma, ale jak říkala pediatrička, možná je to placebo, možná ne, ale zatím to všem fungovalo a já se přidávám. Ale samozřejmě v případě, kdy je potřeba jsem pro klasickou léčbu.

      Vymazat