KOKOSOVÁ BOUNTY BÁBOVKA/CHLEBÍČEK

Když cítím kokos, tak mi to ihned evokuje Vánoce. Možná je to bílou barvou, možná je to tím, že vypadá jako čerstvě napadaný sníh a také je to možná tím, že jsme z něho s mamkou každoročně pekly nespočet druhů cukroví. A i proto jsem vám dnes připravila tyto dva recepty na téma Vánoce.

Kokos je v dnešní době velmi rozšířená surovina. Můžeme ho potkat jako tzv. mladý, ještě v jeho čerstvé zelenkavé slupce, která se na povrchu odřízne, vloží se do něj brčko a jeho vodu můžeme pít jakožto skvělé osvěžení v letních měsících. Můžeme ho potkat ale již vyloupnutí, v tvrdé ořechové skořápce, do které se zprvu udělá malá dírka, díky které opět můžeme vypít kokosovou vodu. Poté je ale důležité skořápku rozlomit a vyloupnout si vyzrálou dužinu. Dále se z kokosu připravuje kokosový olej, který lze využít na pečení, vaření, ale často ho vídáme i v kosmetickém odvětví. Mnoho lidí ho používá jako masku na vlasy, krém na obličej a tělo, jako dezinfekci úst nebo třeba balzám na rty a oděrky. Nakonec ho ještě můžeme potkat jakožto kokosovou smetanu, která je velkým pomocníkem při vaření například v asijských zemích.


Dnešní recepty jsou ale připravovány z nasušeného a nastrouhaného ořechu, tedy ze suroviny, kterou asi nejčastěji potkáváme na pultech obchodů.


Doba přípravy: 20 minut (+60 minut pečení)
Náročnost: malá
Počet porcí: 8

INGREDIENCE: 
  • 350 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 200 ml oleje
  • 300 ml mléka
  • 100 g mletého kokosu
  • 100 g mléčné čokolády
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Do mísy si vložíme mouku.
 Dále i cukr.
 Ještě přidáme kypřící prášek.
Také vajíčka. Nejlépe ta šťastná a zalijeme mlékem.
 A olejem.
Přisypeme kokos.
 Ještě přidáme pokrájenou čokoládu.
 Nalijeme do bábovkové nebo chlebíčkové formy.
 Posypeme kokosem a pečeme cca hodinu na 170 stupňů.
Foceno: Olympus PEN E-PL8, M.Zuiko Digital 45 mm   

12 komentářů:

  1. Tak taková kombinace mě ještě nenapadla, ale musí chutnat dokonale :)
    Ihned si ukládám receptík a vyzkouším.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  2. Dokonalost sama, upekla jsem mužovi na cestu do Itálie na kola a oblizovali se úplně všichni :)) Palec nahoru :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na Istagramu Vás sleduji poměrně krátce, ale vcelku hned jsme věděla, že mě neomrzíte :) Ať už se Vaše příspěvky tykají receptů či Vašeho "civilního" mateřského života.

    Když jsem na IG zahlédla příspěvek s touto bábovkou, neváhala jsem a požádala Vás o recept. Nebyla jsem jediná :) A jsem ráda, že hlasování dopadlo tak jak dopadlo :)
    Recept jsem hned vyzkoušela a testováním prošel skvěle...pekla jsem pouze na plech jako buchtu a nedožila se rána :) Byla opravdu VYNIKAJÍCÍ, takže se za ní jen zaprášilo.

    Ještě jednou moc děkuji a přeji Vám spoustu další inspirace pro tento blog !!
    Rima

    OdpovědětVymazat
  4. Právě jsem ji dala do trouby, jen jsem přidala trošku kakaa. Tak se moc těším na výsledek!

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Kacko, babovku pujdu zkusit :) jen teda mi neda neokomentovat ty vejce. Stastna vejce? To rozhodne nebudou ty na fotce..maji oznaceni 2 - takze halovej chov, to bych uplne neoznacovala za stastne vejce (rozumnej stastna slepice). Kdyby to byla aspon 1, nejlepe 0 samozrejme. B

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona ta fotka je stará, z doby, kdy ještě bylo hodně obtížné sehnat jedničky či nulky. Teď už nekoupím jiné, než nulky nebo mám od babičky. Takže máš pravdu, je to zavádějící a chtělo by to přefotit :-) Zrovna na vejcích a masu vážně nešetřím a raději nejím, než abych jedla dvojky a trojky bych už nepozřela.

      Vymazat
  6. Vynikající, dělala jsem o víkendu a všichni jsme si pochutnali, děkuji moc. Hned vyzkouším další recepty☺.

    OdpovědětVymazat