SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ alias SEGEDÍN

Segedín je jedna z klasik, která se u nás doma servírovala od doby, co si pamatuji svět. Vždy jsme tento guláš milovali, ať s knedlíkem nebo jenom plátkem čerstvého chleba.

Když jsem se seznámila s manželem, tak jsem ho na tento úžasný guláš vzala k nám domu. Ten si ho ihned zamiloval a stále se ho vyžadoval. A tak přišla výzva. Udělat ho stejně tak dobrý, jako ho dělá moje maminka.

Přečetla jsem si pár informací o tomto guláši a například zjistila, že tento guláš by se měl dělat ze speciálního vepřového masa. Vlastně ne speciálního, jen lehce jiného, než jsme zvyklí. A to z druhu prasete Mangalice. Toto prase pochází z Maďarska odkud pochází i segedínský guláš.

Plemeno Mangalice je vlastně takové chlupaté prase, které dokáže spořádat naprosto vše. Dokonce vím, že byl jeden vrah, který vraždil lidi a mrtvoly házel těmto prasatům a ti je dokázali sežrat se vším, že po člověk nezbylo nic. Tento vrah dostal doživotí a já jsem lehce odbočila. I přesto, že tato informace je velmi zajímavá, tak se sem přímo nehodí :-)

Chtěla jsem říct, že Mangalice je velmi chlupaté a hlavně velmi tučné prase. Zkuste tedy tento guláš z tohoto prasete a povzneste ho na jinou linii. A kdybyste se ptali, kde ho prodávají, tak na www.svetbedynek.cz. Jsou  určitě jedni z mála, kdo toto maso má.

A jdeme vařit...

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 6 velkých

INGREDIENCE:
  • 1/2 kg vepřového plece
  • troška hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžíce sádla nebo másla nebo 2 lžíce oleje
  • 2 velké cibule, pokrájené na hrubo
  • 4 lžíce sladké sušené papriky
  • 400 g kysaného zelí, scezeného a překrájeného (lák nevyhazujte, lákem můžete na závěr dotáhnout chuť)
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • sůl, bílý pepř, případně špetka cukru
Postup aneb jak jsem postupovala já:
První na co se vrhneme je maso. To si pokrájíme na cca 3x3cm kostky.
 Do hlubokého talíře nasypeme hladkou mouku a maso v ní lehce obalíme.
Dále si oloupeme cibuli a pokrájíme na menší kousky.
Zapneme si plotýnku na střední plamen a přidáme tuk. Já použila sádlo. Ale můžete olej či máslo. Avšak vepřové sádlo se k tomu nejvíce hodí.
Ihned přidáme cibuli.
A restujeme tak dlouho, až bude cibule zlatavá.
Když je cibule zlatavá, tak přidáme maso, které necháme zatáhnout ze všech stran.
Ihned také přidáme papriku.
A zalijeme 0,5 litrem vody.
Osolíme. Opepříme.

A dáme vařit. Vaříme cca 30 minut, maso by pak mělo být měkké.
Po 30ti minutách zkontrolujeme maso a pokud je měkké, tak si připravíme zelí.
Zelí je důležité si scedit.
Poté si zelí nakrájíme, aby nebylo moc dlouhé.
Nyní vložíme zelí do hrnce.
Promícháme a přidáme kelímek zakysané smetany.
Nakonec ještě dochutíme. Přidáme trochu láku ze zelí pro kyselost, sůl a pepř dle potřeby a špetku cukru.


7 komentářů:

  1. Segedín je i naše zamilované jídlo. Dělám ho úplně stejně, až na smetanu. Dávám sladkou :-)

    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je jídlo, na které se těším, až přijde zima. V zimě mi totiž chutná nejvíc :-)

      Vymazat
  2. A nema se ta zakysana.sm. dat az na talir? Zda ji dela dobre, kdyz se gulas ohriva treba dalsi dny... Jinak urcite vyzkousim, vypada to snadno.. Jeste recept na domácí houskovy knedlik :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to si možná pleteš s borščem nebo ne. Ale, co jsem se ptala svého okolí, tak všichni jí tam dávají rovnou. Ale asi je to o zvyku :-)

      Vymazat
  3. Tak jsem právě dovařila :) Tenhle recept mě zachránil! Většinou totiž vařím s telefonem u ucha a mamkou na drátě :D Jenže dneska to tak nešlo a tenhle recept zvládne i začátečník jako jsem já :) Díky ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám radost. Doufám, že pomohl i ten fotopostup. To si myslím, že právě pro začátečníky je super. Tak ať chutná :-)

      Vymazat
  4. Neplánujete vydat i knížku o vaření s vašima receptama? :-)

    OdpovědětVymazat