CREME BRULEE

Také milujete Francii a vše kolem ní stejně jako já? Také chcete rozbít křehkou karamelovou krustičku jako Amélie z Montmarteru? Také chcete připravit dezert na vysoké úrovni, který sklidí nejen potlesk od vámi pozvané návštěvy, ale také si ušetříte práci, protože je vážně jednoduchý?

Není nic lepšího, než připravit Creme brulee. Je to lahodný dezert skládající se hlavně ze smetany a vanilkového lusku pokrytý lahodně křupavým karamelem. Slast pro vaše chuťové buňky? Ano, stačí pár lžiček tohoto lahodného krému a jste v sedmém nebi.
Je to dokonalá tečka za výbornou hostinou.

Upřímně sama nevím, kdy jsem ho jedla poprvé. Ale myslím si, že poprvé to bylo v nějaké kupované podobě v supermarketu. Poté jsem jela do Francie a po tří chodovém menu jsme si dali právě tento francouzský dezert. A udělali jsme dobře.

V tu chvíli jsem pochopila, proč ho všichni miluji a proč o něm všichni tak básní. Rozhodla jsem se ho tedy připravit také. Najednou jsem pochopila, že to není žádná věda a zvládne to opravdu každý. Je jen důležité dodržovat pár zásad.

Křupavá krusta se dělá nejlépe pistolí. Já jí mám od značky Tescoma. Dá se pořídit už tak za 300 Kč.

Tak pojďte do toho semnou a objevte kus Francie.


Doba přípravy: 45 minut i s pečením
Náročnost: malá
Počet porcí: 2
 
INGREDIENCE:
  • 1 vanilkový lusk
  • 250 ml smetany ke šlehání (1 kelímek)
  • 30 g cukru krystal
  • 3 žloutky (bílky použijte na dort Pavlova)
  • trocha cukru moučka na posypání a zkaramelizování

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Předehřejte si troubu na 140 stupňů.
V rychlovarné konvici si dejte vařit cca 1,5 l vody na vodní lázeň.

Do kastrůlku nalijeme kelímek smetany ke šlehání.
 Podélně rozkrojíme vanilkový lusk.
 A vyškrábneme z něj semínka.
 Semínka vložíme do smetany.
A přidáme tam i zbytek lusku. Ten poté vyndáme, ale vyvaří se z něj zbytky semínek a chuť.
Zapneme plotýnku na střední pramen a pomalu přivedeme k varu.
 Mezitím si oddělíme žloutky od bílků. Bílky poté můžeme použít třeba na dezert Pavlova.

Odvážíme si cukr.
 A nasypeme ho ke žloutkům.
 Celé to metličkou promícháme.
 Když se smetana vaří, tak jí vypneme a necháme cca 5 minut vychladnout.
Poté ji nalijeme ke žloutkům s cukrem. Přiléváme jí pomalu a rozmícháváme žloutky se smetanou. Děláme to takto, aby se nám z toho nestala míchaná vajíčka.
Důkladně promícháme směs a pak mističkou bouchneme několikrát o stůl. Zbavíme tím směs bublinek.
 Směs nalijeme do zapékacích nádobek.
 Vložíme do pekáčku.
 A kolem mističek nalijeme horkou vodu.
 Celé to vložíme do trouby na cca 30 minut.
 Po 30ti minutách vyndáme creme brulee z trouby a necháme vychladnout.
Krustu uděláme těsně před podáváním, aby byla krásně křupavá. Jinak se karamel rozteče a bude tekutý.
 Na creme brulee nasypeme cca milimetrovou vrstvu moučkového cukru.
 A pistolkou ho zapečeme.
A můžeme podávat.
Použité ingredience a kde či od koho jsem je nakoupila:
vanilkový lusk - Kotanyi
smetana ke šlehání - Billa
cukr - Lidl
vajíčka - SvětBedýnek.cz

Servírováno na:
zapékací mističky - IKEA.cz
břidlicová podložka - Kitchenette shop
pistolka - Tescoma




Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:

 
 
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Olympus PEN E-PL7
A jídlo fotím na tento portrétový objektiv:
M.Zuiko Digital 45 mm




6 komentářů:

  1. Kači, vypadá to úžasně a jednoduše :) Jde krustu udělat nějak jinak, když nemám pistolku?

    Katka

    OdpovědětVymazat
  2. To je dokonalost :) !
    A ty fotky a dozdobení ještě krásnější :) !

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojky, krustu si muzes udelat tak, ze si nahrejes nad sporakem lzici a tou pote jemne prejizdis pres cukr. Lzici drz ve chnapce, musi byt opravdu hodne nahrata :-) Dobrou chut, Ivka :-)

    OdpovědětVymazat