DÝŇOVÉ RIZOTO SE ŠALVĚJÍ

Pro podzim je klasická barva oranžová a její další odstíny. K tomu patří i dýně. Dýně je prostě podzimní zelenina. Krásně zahřeje v žaludku, barva nás příjemně naladí a ještě jí můžeme vydlabat a udělat z ní strašáka.

Dýně je perfektní i do smoothie v kombinací se skořicí či perníkovým kořením. Někdy určitě zkuste.

Teď ale podzim ještě není a doufejme, že dlouho nebude. Avšak dýně začíná mít v České republice sezónu. Farmáři jí sklízí a dodávají ji na farmářské trhy či farmářské eshopy, jako je Svět Bedýnek. Kde jí kupuji já.

Můžeme najít několik druhů dýní. Já vždy kupuji dýni hokaido, protože její slupka se nemusí loupat a tudíž nám to ušetří práci a vcelku i peníze.

Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 5 porcí
INGREDIENCE:
  • olivový olej
  • 2 šalotky či malé cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 dýně hokaido
  • 300 g rýže arborio (kulatozrnná)
  • 1 sklenice zeleninového Konečně vývar či jiného domácího vývaru
  • cca 0,5-1l vody
  • sůl, pepř
  • 1 polévková lžíce másla
  • 10 lístků šalvěje
  • 1/3 malé krabičky kokosového mléka
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Rozpálíme pánev a až když je pánev horká, tak na pánev nalijeme cca 3 lžíce olivového oleje.
Ihned přisypeme na drobno pokrájenou šalotku a restujeme do zlatova.
Mezitím si pokrájíme na drobno česnek a když je cibule zlatavá, tak k ní přidáme česnek.
Vydlabeme si dýni a tu pokrájíme na cca 1 cm velké kostičky. Ty přidáme k česneku.
Chvíli restujeme. Cca 5 minut. Poté přidáme rýži a cca ještě 1 minutu restujeme.
Nyní přilijeme zeleninový vývar. Ale cca 2 naběračky.
Osolíme. Opepříme.

A opět přilijeme vývar. Ten přidáváme postupně po naběračce. U rizota musíme stát a stále pomalinku míchat a stále pomalu přilívat vývar. Já dále pokračuji v přilívání vody, protože vývar od Konečně vývar je poměrně silný. Avšak pokud máte svůj vlastní domácí slabší, tak pokračujte v přilívání vývaru.
Rýže musí být na okraji měkká a uprostřed na zkus pevnější.

Když už si myslíte, že je rýže akorát, přilijte ještě trochu vývaru nebo vody. Když servírujete rizoto, tak by se mělo automaticky na talíři rozprostřít, jak bude řidší.

V tuto chvíli zakápneme rizoto kokosovým mlékem nebo kokosovou smetanou.
Přidáme lžíci másla pro zjemnění.
A pokrájené šalvějové lístky. Vše důkladně promícháme, popřípadě dosolíme a dopepříme a můžeme podávat.
Pokud máte chuť, z druhé půlky dýně a zbytku kokosového mléka si připravte Dýňovou kokosovou polévku. Recept naleznete ZDE. 


10 komentářů:

  1. Teda tohle bude dobrota,musím vyzkoušet

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hlavně je super, že z jedné dýně uděláš kotel polévky a kotel rizota. To stejně z kokosového mléka. Stačí ti jedna krabička na obě jídla :-)

      Vymazat
  2. To je nádhera !
    Dýni jsem měla zatím jen ve formě polévky a popravdě me moc nechutnala ale jak to tak vydím musím prubnout i jiný recepty :D !
    Nebudete náhodou v Praze na F.O.O.D pikniku :) ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se podívej na moje nové video na youtube a v popisku jsou odkazy na dalších 8 receptů. Vlastně je to i zde, když klikneš vpravo na "VIDEA" a tam je Food haul 8. A tam to je.

      Je tam recept na naprosto úžasnou buchtu či muffiny s dýni a dokonalým krémem, pak na dvě varianty polévek, také na těstoviny či noky s dýni a také na toto rizoto. Takže inspirace je tam více než dost.

      Ano budu. Pokud mě tam potkáš, tak mě určitě oslov :-)

      Vymazat
  3. oh, yes, na takový recept jsem přesně čekala! už se nemůžu dočkat, až ho vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý recept, musím říct, že jsem byla překvapená, jak jdou chuťově sladěné jsou ingredience:) poprvé jsem použila kokosovou smetanu od Alpro a musím říct, že mi přijde výraznější než kokosové mléko. Příště jí zkusím i do polévky.
    PS: super blog, za pár dní jsem vyzkoušela 4 recepty a všechno bylo perfektní:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je úžasná zpráva. Děkuji moc. Toho si opravdu vážím a moc mě to těší. Jen tak dál a snad budou chutnat další recepty.

      Vymazat
  5. Dneska jsem rizoto připravovala na oběd a s přítelem jsme se jen oblizovali :-) Ta kokosová smetana tomu dodala skvělou konzistenci i chuť. Všechny recepty, co jsem od Vás dělala (a to už hooodně a s dýni snad všechny!) tak byly vynikající.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mno super. To mám radost. Tak to se máš na co těšit. Protože už teď mám nafocené další tři dýňové recepty :-)

      Vymazat