SESTAVENÍ SMOOTHIE + CO JE TO VLÁKNINA A PSYLLIUM

Denně mi chodí dotazy ohledně smoothie. Denně na ně s radostí odpovídám, protože je vidět, že Vás to zajímá a hlavně, že smoothie pijete.

Rozhodla jsem se opět shrnout několik informací o smoothie, abych Vám tento nápoj přiblížila.
 
  
ROZDÍL MEZI SMOOTHIE A FRESH?
Smoothie je do hladka mixovaný ovocný a zeleninový nápoj, který se mixuje i se slupkami a dužinou. Jako doplněk se mohou přidat ovesné vločky, oříšky, semínka atd. Vhodné jako snídaně nebo svačina.

Fresh je ovocný a zeleninový nápoj. Ovoce a zelenina je tlakem zmáčknutá a tím z ní vyteče její čerstvá šťáva. Tudíž neobsahuje dužinu a slupky. Tento nápoj je vhodný jako doplněk stravy. Doporučuje se ho ředit vodou a pít v průběhu celého dne.
 
 
SESTAVENÍ SMOOTHIE
 
ZÁKLAD
Základem smoothie je ovoce nebo zelenina. Nejčastěji jejich kombinace.

Převažuje-li ovoce, doporučuji smoothie pít ráno a dopoledne. Abyste cukry z ovoce stihli spálit.
Převažuje-li zelenina, doporučuji smoothie pít místo odpolední svačinky.
Druhy ovoce a zeleniny zvolte dle Vaší chuti. Meze se jí nekladou :-)

ŘEDĚNÍ
Naředit smoothie můžete ovocnými šťávami, mlékem, bílým jogurtem, nízkotučným tvarohem, acidofilním mlékem, kefírem a nebo vodou.
 
Mléko se nedoporučuje kravské, ale sojové, ořechové, ovesné a rýžové.
Ovocnými šťávami se myslí, čerstvá šťáva z jablek, citronu, pomeranče, grepu a jiných citrusových plodů.
Pokud použijete jogurt, tvaroh, acidofilní a kefírové mléko, doporučuji ještě naředit vodou.

DOCHUCENÍ
Zeleninové smoothie dochucujte ovocem. Ovocné dochucujte zeleninou, ale můžete zůstat u čistě ovocného smoothie.
Samozřejmě milovníkům zeleniny nic nebrání, aby si udělali čistě zeleninové.
Dalším dobrým dochucovadlem jsou lněná, sezamová, slunečnicová, dýňová a chia semínka, dále kokos strouhaný a jiné sušené plody (datle, fíky, goji,...), ořechy a pod.
 
Pro zvýraznění chutě si můžete semínka a ořechy orestovat na suché pánvi, vložit do mističky a mít připravené na přípravu smoothie.
Datle, fíky a jiné sušené plody doporučuji přes noc nebo těsně před konzumací namočit do vařící vody. Když je zalijete horkou vodou z rychlovarné konvice, stačí na 2-3 minuty. Poté je přidejte i s vodou do smoothie.
Pokud budete přidávat ořechy a sušené plody, mixujte smoothie cca 5 minut, aby se vše krásně rozmixovalo do hladka.
 
 
ENERGIE
Hlavní složkou pro získání energie jsou ovesné vločky. Ale ostatní potraviny samozřejmě také.
 
Avšak je doporučuji konzumovat pouze ráno a v dopoledních hodinách. Dodají hodně energie, kterou byste v odpoledních hodinách už nemuseli spálit. Pak byste místo hubnutí mohli nějaké to kilo nabrat.
Výborné jsou v kombinaci s jogurtem, kefírem nebo acidofilním mlékem.
Ovesné vločky jsou také dobrý zdrojem vlákniny. Pomáhá tedy při zažívání.
Do smoothie je nemusíte předem namáčet, jen mixujte o minutu či dvě déle.

DOPLŇKY STRAVY
Hlavním doplňkem stravy do smoothie je Psyllium.  Psyllium napomáhá zažívání a navyšuje hmotnost a objem stolice, tudíž i vylučování. Je vhodné při problémech se zácpou, zažíváním a také, když chcete zhubnout nějaké to kilo.
 
Zakoupit ho můžete v lékárně nebo v obchodě se zdravou výživou.
Ale pozor, čtěte příbalový leták a nezneužívejte ho.
Já osobně užívám Psyllium místo 3x denně 2-3 lžičky-jak je na příbalovém letáku, pouze 1x denně 1-2 lžičky. A to ne každý den a jednou za čas ho třeba na týden nebo měsíc vynechám úplně.
 
Nad vším je ale potřeba přemýšlet. Pokud jíte dostatek ovoce a zeleniny po celý den, tak ho používat nemusíte vůbec nebo minimálně.
Pokud si do smoothie dáte ořechy, vločky, semínka, tak psyllium je téměř zbytečné. Vše obsahuje dostatek vlákniny. Ale zase v případě, že trpíte momentálním zažívacím problém, tak si ho tam přidejte.
Nebo ho také užívám, když jsem po víkendu plných oslav a hodování, tak si ho dám, abych si co nejdříve očistila organismus a strávené jídlo dostala z těla pryč.

ZÁSADA SMOOTHIE
Do smoothie se vždy snažte používat čerstvé potraviny. Vařením, konzervováním a mražením potraviny ztrácí většinu či všechny důležité složky.
 
Avšak  mražení je nejmenší zlo. Je totiž jasné, že v zimě není sezóna jahod, borůvek, ostružin a jiných plodů, které nám smoothie krásně dochutí.
Vařené a konzervované potraviny jsou pouze přísunem kalorií a ne živin a vitamínů, na to pamatujte!

JAKÁ MÁ BÝT TEPLOTA SMOOTHIE?
Pokud pijete smoothie místo snídaně, tak by mělo mít rozhodně pokojovou teplotu.
 
Teplota by měla být taková, že když do smoothie strčíte prst, tak Vás nestudí. Je to kvůli tomu, že žaludek se právě vzbudil a když do něj nalijete ledový nápoj, tak bude v šoku a může Vám být zle.
Pokojová teplota smoothie Vás odmění tím, že budete mít nebíčko v pupíčku.
 
Když pijete zeleninové smoothie a zelenina není přímo z lednice, tak doporučuji vhodit do mixéru 1-2 kostky ledu. Zelenina zůstane déle svěží. Ale opět, nepřežeňte to.
 
Pokud máte ovoce a zeleninu z lednice a nebo z mrazáku, doporučuji ovoce na chviličku ohřát v mikrovlnné troubě. Tím celý koktejl zahřejete. Ale zase si ho neuvařte, chce získat pouze pokojovou teplotu.
Když používám čerstvé ovoce a zeleninu z lednice, tak do smoothie přidám 1/2 dcl horké vody a smoothie se mi prohřeje na ideální teplotu.
 
 
CO JE TO PSYLLIUM?
 
Psyllium je ve vodě rozpustná vláknina.
 
CO JE PŘESNĚ VLÁKNINA?
Vláknina je část rostlinných produktů, kterou nedokážeme strávit a vstřebat. Je tedy nestravitelná a proto ve více či méně neporušeném stavu přechází přes žaludek, tenké střevo a tlusté střevo, až se z těla vyloučí.
 
Někdo by mohl říct, že je tedy zbytečná. Ale pomáhá průchodu zkonzumované stravy přes trávicí trakt. Také zvyšuje objem a obsah stolice. Je velmi užitečná pro lidi, které trápí zácpa nebo nepravidelná stolice.
 
Při zvýšeném příjmu vlákniny snižujete riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Je to prokázáno lékařskými výzkumy.
 
Nejdůležitější zdroje vlákniny
  • různé druhy obilovin, celozrnná mouka, pšeničné otruby
  • ovoce
  • zelenina
  • fazole, hrách a jiné luštěniny
  • ořechy, různé druhy jader
  • Psyllium
 
PSYLLIUM NEBOLI VE VODĚ ROZPUSTNÁ VLÁKNINA
Psyllium se rozpouští ve vodě, přeměňuje se do gelové konzistence. Proto ho nikdy nepiji jen ve vodě, já jí takto nepozřu. Přidávám ho do ranního smoothie, kde se ztratí a ani o něm nevím.
 
Pochází z obalů semen jitrocele indického a obsahuje velmi mnoho vlákniny.
 
Po zkonzumování ve střevech zvětší několikanásobně svůj objem. Poté prochází tlustým střevem a vyčistí jej. POZOR! Musí se ale důkladně zapít.
 
Během tohoto procesu Psyllium do sebe vstřebá část toxických látek, odstraňuje usazeniny a problematické úseky zprůchodňuje.
 
Psyllium patří mezi nejoblíbenější vlákninu, protože snižuje výskyt zácpy a napomáhá i snižování hmotnosti, detoxikuje organismus a zlepšuje celkový zdravotní stav.
Pravidelná konzumace Psyllia pomáhá zachovat zdraví střevní trakt, organismus získá více energie, zlepší se vstřebávání živin, zbaví člověka nepříjemných plynů, nadýmaní a toxických látek.
 
Lze se předávkovat vlákninou?
Jak už jsem psala u Smoothie, s ničím se to nesmí přehánět. Takže ani s vlákninou. I tou se můžete předávkovat. Takže pokud víte, že konzumujete pravidelně ovoce, zeleninu, luštěniny, obiloviny, ořechy atd., tak vypusťte doplňky stravy, jako je Psyllium.
 
Předávkování může vyvolat nepříjemné symptomy. A tím myslím nepříjemné plyny, nadmutí a křeče.
 
Pokud jste nikdy nejedli dostatek ovoce, zeleniny a jiných potravin bohatých na vlákninu, tak začněte pomalu. Postupně přidávejte i doplňky. Jestli začnete najednou ve velkém množství konzumovat tyto potraviny, můžete to také způsobit nadmutí a křeče.
 
Ovšem, když už se tu bavíme o zažívání, vláknině a zdravém životním stylu, tak nesmíme zapomínat na pití.
Obzvlášť, když konzumujeme větší množství vlákniny, tak musíme pít také větší množství tekutin. Předejdeme tím nepříjemným symptomům.
 
 
Tak doufám, že jsem Vám opět odpověděla alespoň na část Vašich dotazů a už víte z čeho složit smoothie, k čemu je dobrá vláknina a proč často přidávám právě do ranního smoothie Psyllium.
 
Děkuji za přečtení vyčerpávajícího článku a už teď se těším na Vaše další dotazy a komentáře.
 
Krásný den přeji
Kačí



9 komentářů:

  1. Tak myslím si, že teď už není nic, co bych o smoothie nevěděla, děkuji Ti! ;) Já sama mívám smoothie buď jako doplněk k snídani nebo jako svačinku odpoledne (dělám ho bez vloček). Nejoblíbenější a stálá kombinace je banán, mléko, jahody nebo lesní směs nebo od každého trošku, plus džus nebo voda. Teď jsem sama sobě slíbila, že musím zapojit trochu kreativity a zkoušet další a další kombinace, protože jich je nekonečně mnoho... :D O víkendu jsem měla výborné pomerančové s banánem a úžasně pozitivní dvojbarevné smoothie, které se skládalo ze dvou vrstev, jedna malinová, druhá kiwi...mňam! :) Akorát já preferuji většinu ovoce mraženého, miluju pak skoro až tu zmrzlinovou konzistenci a navíc je to úžasně osvěžující, ale jak jsem se dočetla, moc vhodné to teda není...zase porušuji pravidla... :D
    Tvá aktivita na blogu je neskutečná, jen tak dál, jsi skvěla! :))
    Debie

    www.thingsbydebie.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na jednu stranu, ono pokud smoothie vyloženě nesnídáš, tak to studené tolik nevadí. I když teplota těla je nejpřirozenější.
      Každopádně jestli to piješ kvůli vitamínům a živinám, tak bych volila raději variantu čerstvého ovoce a pár kostek ledu. Tím, že ovoce zamrazíš, tak jakoby zabiješ živiny a vitamíny a piješ pouze koktejl plný cukru sacharidů atd. Což je škoda.
      Samozřejmě, když není sezona určitých potravin, tak je jasné, že přidáme i něco mraženého. Ale já dávám třeba 5 druhů ovoce a zeleniny čerstvých a 1 druh mražený. Opravdu jen pro chuť.

      Ale vše je o tom, co od toho člověk čeká a proč to konzumuje :-) Takže pravidla žádná nejsou, pouze rady a doporučení :-)

      Děkuji za pochvalu blogu, snažím přidávám, co nejvíc jídel a pití a článků, dokud na to je čas a hlavně, když to mám nafocené. Bohužel ale brzká tma mi stejně nedovoluje, to co bych chtěla.

      Těším se na léto, až bude tma pozdě a já budu moci fotit jídlo krásně venku na sluníčku i v osm večer po práci :-)

      Vymazat
  2. Chtěla jsem se zeptat, protože se Smoothie nemám téměř žádné zkušenosti, jak moc dopředu si ho můžete připravit, aby bylo chuťově i výživově pořád ještě dobré? Nedovedu si totiž představit, že bych ráno hrčela na bytě mixérem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně si ho připravuji každé dáno, aby bylo čerstvé a i čerstvě vypadalo a chutnalo. Ale co vím, že plno lidí si ho umixuje těsně před spaním. Dříve bych ho asi nedělala. Ztratí svou barvu a asi by to i nebylo tak dobré :-)

      Vymazat
    2. Dobře, děkuju za odpověď :)

      Vymazat
  3. Zdravím, chtěla jsem se zeptat k tomu Psylliu.. Také si nedovedu představit, že ráno hrčím mixérem a jsem spíše pro si dobrotu připravit večer. Jenom by mě zajímalo, jestli to Psyllium mohu dát hned večer a rozmixovat a nebo až ráno jen přimíchat (protože ho piju na lačno a nedovedu si představit ten gel-který se smícháním udělá-co se stane, když nechám přes noc).. Předem děkuji za odpověď a za celý článek, je dobře napsaný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petul přesně jak píšeš, stane se z toho gel. Takže pokud tím vyloženě nechceš dané smoothie zahustit, tak ho tam dej ráno, těsně před vypitím :-)

      Vymazat
  4. Moc diky za tenhle clanek... smoothie si delam rada v ruznem slozeni, hlavne dle sezony ke svacinam, ale je fajn, precist si dalsi napady. A taky uz delsi cas si davam kazde rano 1-2 lzicky psyllia do vody.. ale nikdy me nenapadlo pridat psyllium do smoothie, to je proste bajecny napad a konecne mi ta vlaknina i chutna. Co si budeme povidat, v te vode je to hodne o zvyku, ale na smoothie s vlakninou jsem si zvykla hned :). Moc diky za super napad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě. V té vodě je to hodně o překonávání a ve smoothie o něm ani nevíš a ještě to lehce zahustí. Máš mojí kuchařku České smoothie? Jestli ne, tak se na ní jukni, je tam hodně tipů a samozřejmě receptů :-)

      Vymazat