PAŘÍŽ, FRANCIE - 2. DEN V NOVÉM ROCE 2015

Pomalu se probouzím a koukám kolem sebe. V pokoji je tma a mobil je daleko. Takže vůbec nevím, kolik je hodin. Chvilku se ještě povaluji, ale nedá mi to. Vstávám. První kroky směřují k žaluziím a závěsům a vše roztahuji.
Venku sice není sluníčko, ani azurová obloha, ale čeká nás další den v Paříži. Takže rychle snídáme, oblékáme si teplé oblečení a mažeme ven.

Dnešním úkolem je nakoupit potraviny, které přivezeme do ČR. Jelikož včera bylo vše kolem hotelu zavřené, tak musíme dnes. Procházíme uličkami obchodu a bereme od všeho něco. Kupujeme několik salámu Fuel, Camemberty, Brie, mazací nadýchané sýry, másla  Prezident, různé druhy sušených bylinek, dijonské hořčice, paštiky, sušenky, vína a marmelády Bonne maman premium. Rveme to do kabelky, do tašky a do igelitek a mažeme s tím na pokoj. Bohužel nemáme ledničku, tak si musíme vystačit s jiným zachlazovacím systémem. Dvojité okno nám velice pomohlo.
 
V pokoji nám od večeře a snídaně zbyla bageta, tak jí bereme s sebou. Po cestě je park s rybníkem a v něm kachny, racci a kolem se poflakují holuby. Takže uděláme dobrý skutek a naplníme bříška tomuto ptactvu.
Já osobně krmení ptactva miluji. Doma skladuji každý kousíček nesnědeného pečiva a jednou za čas vyrážíme v Praze na náplavku.

Každou sobotu se tam pořádají farmářské trhy. Takže si vždy koupíme víno, bagetu a nějaké další dobroty, z domova vezmeme cestovní skleničky a usedáváme na lavičku k řece. Pijeme, jíme a krmíme. Je to úžasný relax. Doporučuji.



Po bagetě ani stopa a tak jsem se Vám rozhodla natočit malé video toho, co plánujeme dělat. Jelikož ve Francii ve většině parcích je free wifi, tak ho mohu i nahrát. Jo tohle v Čechách zatím nemáme.
Ihned vedle parku a vstupu do metra se nachází náš oblíbený pekař. Takže cesta vede opět k němu. Nevím, jak Vy, ale my s manželem vždy kupujeme 1 čerstvou bagetu, kterou si strčíme do kabelky a po cestě si jí postupně uždibujeme.

Pekař si doslova vyžaduje, abych si ho vyfotila. No tak jo, proč ne :-)
Dnes jsme se opět rozhodli jet metrem. Přeci jenom do centra je to opravdu dálka. Takže nasedáme do metra a cestu si zpříjemňujeme ukusováním bagety. Já vlastně bagetu nekoušu. Miluji citaci z knihy, že bageta se nekouše, nýbrž ulamuje na malé kousky a poté vkládá do úst.

Francouzi to tak dělají. Proto mají všude kolem sebe a pod sebou tak nadrobeno :-) A holubi mají pre...
 
Vystupujeme u Opery. Když jsme tu byli poprvé, tak na schodech opery stálo asi 50 lidí a všichni nádherně zpívali. Tohle mi tu v zimě trochu chybí. V létě slyšíte všude po francouzských ulicích hudbu. Dodává to nádhernou romantickou atmosféru.


Nakonec naše kroky směřují ke Galerii Lafayette. Kdo nezná Galerii Lafayette, tak mu jí lehce přiblížím. Je to obrovské asi 8mi patrové obchodní centrum, rozdělené na dvě budovy.
Levá část je pánská, pravá část je dámská a jsou spojené můstkem ve 3. patře (myslím).
Zde stojím na tom spojovacím můstku.
 
Galerie se skládá z prvního patra, kde naleznete hlavně doplňky (jako kabelky, peněženky, šátky) a kosmetiku.
Hlavní doménou tohoto centra jsou značky, které se tu prodávají. Je to opravdu luxusní centrum, takže tu naleznete LV, DG, Alexander McQueen a Wang, Burberry, Armani, Givenchi atd. Když jsou slevy, tak se tu dají pořídit zajímavé kousky, za poměrně dobré peníze. Bohužel dnes slevy ještě nejsou. Začínají až za pár dní.
 
Tak se jdeme alespoň podívat na střechu galerie. Zde je restaurace a krásný výhled na půlku Paříže.

Co se jim letos opravdu povedlo, byla výzdoba. Po celém centru nenajdete stopy vánoční výzdoby, až na jednu velkou ozdobu a ta visí z 6. patra, až do přízemí. Je to opravdu nádhera.
Jelikož v galerii nejsou žádné slevy a asi miliarda lidí, tak jdeme dál. Nohy nás vedou malými uličkami, abychom se vyhnuli davům lidí. Cestou potkáváme zverimex. Mno zverimex. Oni mají potřeby pro zvířata a v nich i kadeřnictví a prodávají kočky a psy s papíry.
Takže jedna kočka vyjde i na několik desítek tisíc.

Váháme, zda jít dovnitř. Nakonec si říkáme, proč by ne. Podíváme se aspoň na nějaké doplňky pro naše psí krasavice.

Při pohledu na cenu se trošku zhrozíme. Jeden mini obleček na naší Amálku stojí 90 Euro. Miluji jí nade vše, ale tohle mi přijde zbytečné.

Najednou kolem nás běhají pejsi. Tato nádherná čivavka je majitelky. Je vidět, že je v dobrých rukou. Drápky má krásně zabroušené, srst pečlivě vykoupanou a ostříhanou a na sobě má nádherný padnoucí obleček.
Otočím se a vedle mě pobíhá tento mini špunt. Myslím, že je to pinč. Nebylo vidět, kde začíná hlava a kde je zadní část. Byla to mini koulička chlupů o velikosti asi 10 cm. Roztomilejšího pejska jsem dlouho neviděla.
Hlazení bylo dost, tak jdeme dál. Nyní jsme na hlavním cípu ulice Champs Elysee a v nohou máme opět kolem 8 km. Ulice je už otevřená pro auta. Což je škoda, vyhovovalo mi, že se dalo chodit úplně všude. Ale je mi jasné, že pravidelnému provozu by to neprospívalo.
Nemůžu odolat a kupuji si opět Coffee latte Venti Take away a manželovi Hot chocolate Premium Venti Take away.
Objevila jsem tu ale naprosto roztomiloučké hrníčky. Nevím, zda tuto kolekci dělá Starbucks i pro Prahu. Ale jak můžete vidět, tak po celém hrnku jsou vyobrazeny hlavní památky Paříže a k tomu je vyobrazená malá kavárna Starbucks. Kdyby nestál 24 Euro, tak ho kupuji ihned :-)
Jdeme dál a dál a tady už natáčíme spoustu videí. Snad to jednou sestříhám, abych Vám to mohla ukázat. Točíme všelijaké speciality, které se na vánočních trzích ve Francii nachází.
 
Dnes jsme odhodlaní si něco koupit na sebe. Znáte ten pocit, když si koupíte něco v cizině. Pak k tomu kousku oblečení je jakýsi jiný vztah a je plný vzpomínek.
Bohužel, tady jsou obchody totálně přecpané lidmi. Slevy žádné, za plnou cenu si to můžu koupit v Praze, říkám si.
 
Tak jdeme dál a narazíme na můj naprosto oblíbený obchod, který v ČR není. Je to ZARA HOME. Ihned do něj peláším.
Je zde jeden kousek krásnější, jak druhý. Mají tu výběr ze všeho. Vše, co Vás napadne do koupelny, ložnice, obýváku, kuchyně, dětského pokojíku a předsíně. Prostě vše. Každičký kousek si osahávám a představuji si, jak by vypadal v našem bytě.
 
Zaměřuji se hlavně na kroužky na ubrousky. Ty sháním už několik let a v Praze jsem žádné pěkné neobjevila. Potřebuji také prostírání. Nějaké pěkné, nechci kulaté a nechci s dírami. Chci takové, že když ho někdo pobrindá, neproteče to na ubrus. Ale takové, aby nepůsobilo lacině.
Nenašla jsem prostírání, ale našla jsem alespoň kroužky na ubrousky. 4 ks/9,9 Euro. K tomu jsem si koupila svícen. Ten stál 6,99 Euro.
Zary bylo dost, manžela už to nebaví, tak jdeme dál. Lidí je všude kolem mraky. Venku se setmělo a krásná výzdoba na Champs-Elysee se opět rozzářila. 
 Všude kolem nás je jídlo a jídlo a jídlo střídají kousky oblečení.
Jeden ze stánků s oblečením prodává dámské klobouky a rádiovky. Stojím u nich asi půl hodiny a stejně nejsem schopná se rozhodnout, zda si ho koupit nebo ne. Nakonec jsem si ho nekupuji.
Ale většina lidí z Instagramu mě přesvědčila, že jsem měla. Škoda. Tak, když ho někde uvidím, tak si ho koupím.
Nyní je asi 21 hod. a my už jsme celkem unaveni. Našlapali jsme zase plno kilometrů v obuvi, které pro to není určená. Rozhodujeme se, zda jít někam do restaurace a nebo si udělat pohodlí na hotelu v pokoji, pustit si film a pojídat nějaké sýry.

Druhá varianta vyhrává. Ráno vstáváme v 3:45, tak se aspoň vyspíme. Procházíme ještě kolem osvíceného ruského kola. Je to nádhera. Večer je vše opravdu dokonalé.
Nasedáme na metro a jedeme na hotel.
Teď už jsme na pokoji. Odepisuji na vzkazy od Vás, prohlížím si fotografie, které jsme za celý den nafotili a směji se nad videi, které jsme natočili.

Jak už jsem psala, doufám, že se co nejdříve naučím v programu na stříhání videí a vše sestříhám. Natočili jsme zatím několik hodin záběrů, které promítnou celou vánoční atmosféru v Paříži. Pokud o nějakém snadném programu víte, tak mi určitě napište do komentářů.
V tomhle nemám žádné zkušenosti a ráda si nechám poradit.

Oči už se mi klíží, takže si dám sprchu, pusu mému manželovi, který leží po mé pravici a nechám si zdát sny o dalších dnech v tomto roce. Dobrou noc.

Pokračování ZDE. (ještě se připravuje)

4 komentáře:

  1. Ta lednička v okně nemá chybu:D

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. Pokud jsi z Prahy, tak doporučuji navštívit kavárno-vinárnu Le Caveau. Mám o ní článek na blogu v rubrice restaurace - Le Caveau.
      Tam mají nejlepší bagety z ČR a je to srovnatelný s tou nejlepší ve Francii :)

      Vymazat