Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

úterý 7. října 2014

BEZLEPKOVÝ CIBULOVÝ CHLÉB SE SLUNEČNICOVÝMI SEMÍNKY


Jak jsem psala včera v článku o Bezlepkovém dýňovém koláči, dostala jsem se k firmě Tenesito, která nabízí celou škálu výrobků od Nutri free. V nabídce je i směs na výrobu chleba.

Myslím si, že chléb je zásadní problém v bezlepkové dietě. Tedy aspoň to slýchám od celiaků. Možná máte své recepty, které Vám vyhovují (za ty i budu ráda), ale většinou slyším, že chléb je suchý, hutný a nedobrý.

Do této směsi stačí přidat droždí, sůl a vodu. Já jsem se snažila ale tento chléb udělat vláčným a trochu jiným, tak jsem do něho na másle opekla cibulku a opražila slunečnicová semínka.

Chléb byl nakonec opravdu vláčný, na povrchu křupavý, voňavý po cibulce a na zkus výborný po semínkách.


Doba přípravy: 15 minut + 60 minut kynutí a pečení
Náročnost: malá
Počet porcí: 1 velký bochník (cca 750 g)


INGREDIENCE:
  • 1 sáček suchého droždí (na 500 g mouky)
  • 3 lžičky soli
  • 2 cibule
  • 50 g másla
  • 2 hrsti slunečnicových semínek
  • směs Mix per Pane Fibra+ (Směs na přípravu chleba bohatého na vlákninu)
 
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Rozpálíme si pánev, necháme rozpustit máslo a přidáme najemno pokrájenou cibuli a opékáme. Když je cibule zlatavá, tak přidáme i slunečnicová semínka a chvíli opékáme. Sundáme z plotýnky a necháme vychladnout.
 
Do střední mísy nasypeme směs Mix per Pane Fibra+, přidáme droždí, sůl a vlažnou vodu dle návodu. Přidáme i vychladlou cibulku se semínky. Vše důkladně prohněteme, aby se nám krásně dostal vzduch do těsta.
 
Někomu může pomoci robot, někomu domácí pekárna, mě vždy pomůže vařečka a ruka. Hezky pěkně po staru, jako moje prababička.
 
Když máme těsto důkladně promíchané, necháme ho cca hodinu vykynout. Poté si rozehřejeme troubu na 200 stupňů.
 
Těsto přendáme na plech, kde je pečící papír, vytvarujeme bochník a dáme péct. Pečeme cca 30 minut, až je chléb krásný zlatavý.
 
Poté vyndáme a položíme na mřížku, aby se chléb zespoda nezapařil, potřeme pomocí  mašlovačky vodou a přikryjeme utěrkou. Chléb tak neztvrdne a je krásně vláčný. A je hotovo :)
  
 
 Na průřezu je krásně vidět orestovaná cibule a semínka.


 


2 komentáře: