CIBULOVÝ QUICHE SE SLANINOU

 
Doba přípravy: 20 minut (+ 30 - 40 minut pečení)
Náročnost: střední
Počet porcí: 6
 
INGREDIENCE:

Na těsto:
  • 165 g hladké mouky
  • 85 g másla
  • 1 vejce
  • 30 ml vody
  • 1 lžička soli
  • (můžeme zamíchat do těsta nějakou čerstvou bylinku)
Na náplň:
  • 3velké cibule / 4malé cibule
  • 100 g slaniny (vegetariáni mohou vynechat)
  • 100 g tvrdého sýra Gouda nebo Čedar
  • 3 vejce
  • 1 balení smetany ke šlehání
  • bylinky podle chuti, sůl, pepř
Postup aneb jak jsem postupovala já:
NEJPRVE SI PŘIPRAVÍME TĚSTO
 Do větší mísy vložíme odváženou mouku.
 Přidáme vejce.
 Dále máslo, nejlépe pokojové teploty.
 Cca půl zarovnané malé lžičky soli.
A nyní vezmeme ruce a těsto zapracujeme. Pamatujte, že to je máslové těsto a čím déle s ním budeme pracovat, tím více bude lepkavé. Máslo se bude totiž rozpouštět.

A zakápneme vodou.
Zpracované těsto přendáme na talířek a vložíme ho do lednice. V tuto chvíli se vrhneme na náplň a těsto mezitím krásně zatuhne.
 
NYNÍ PŘIPRAVÍME NÁPLŇ
Slaninu si pokrájíme na drobné kostičky. 
Připravíme si pánev a na ní vložíme slaninu. Plotýnku zapneme na střední plamen a pomalu opékáme.
 Mezitím si očistíme a pokrájíme najemno cibuli.
 Když slanina pustila tuk a je opečená, tak k ní přidáme cibuli a restujeme jí dozlatova.
Mezitím, co se nám dělá cibule, tak si připravíme mísu a nalijeme do ní smetanu. Cibuli necháme dále pomalu opékat.
 Ke smetaně přidáme vejce.
 Také sůl. S tou to nepřehánějme, slanina je už dost slaná.
 Dále pepř.
 A nyní goudu.
Pokud máme plátkovou, tak jí pokrájíme na kostičky.
Pokud máme vcelku, tak jí nastrouháme nahrubo.
 Přidáme jí do mísy ke smetaně a promícháme.
 Mezitím se nám cibule orestovala a slanina také. Tak je přidáme do mísy ke smetaně.
 A celé promícháme.
 
NYNÍ ZPĚT K TĚSTU
Rozpálíme si troubu na 160 stupňů.
 
Připravíme si dortovou formu nebo formu na quiche a dno lehce namočíme. Pečící papír zmačkáme a poté rozprostřeme. Krásně se přilepí na dno a nebude se nám hýbat.
 
Vyndáme těsto z lednice.
 Pomoučíme si vál a vložíme na něj těsto.
 Těsto rozválíme na tloušťku cca 3mm.
 Přeneseme na pečící formu a utlačíme.
Okraje zařízneme do rovna.
 Dno těsta popícháme vidličkou.
V tuto chvíli někdo těsto předpéká a někdo ne. Když ho nepředpečete, nic se nestane. Pokud ano, přijde mi, že je takové křupavější.
 
Takže radím. těsto vložte do trouby na cca 10 minut na 160 stupňů.
 
Poté na něj nalijte náplň.
 
 A dáme péct do trouby. Jakmile bude zlatavý, tak vyndáváme. Servírujeme nejlépe ještě teplý.

Varianta s goudou

 
Varianta s čedarem


 


25 komentářů:

  1. Tak jsem ho o vikendu upekla na kamaradcinu oslavu narozenin a jen se po nem zaprasilo, takze palec nahoru :-) Diky moc za prima tipy na vareni. Nejsem zadna kuchticka, ale zjistuju, ze dobre vareni nemusi byt jen o komplikovanych receptech a postupech :-) At se Vam dari, Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A přesně tak to má být. Žádné zdlouhavé trávení v kuchyní, ale výsledek geniální. Na tom je založen můj blog. Až půjdeš někam na oslavu nebo grilování či piknik, zkus ještě ricottový koláč se špenátem a tuňákem nebo koláč s karamelizovanou cibulkou.

      Uvidíš, že ti všichni utrhnou ruce :-)

      Vymazat
  2. Vypadá to opravdu lákavě! Musím určitě vyzkoušet!:-)
    Ráda bych se zeptala, na jaké rozměry formy máš uvedené ingredience?
    Děkuji moc za odpověď a tvé skvělé recepty! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je na klasickou quichovskou a to je průměr 28 - 30 cm. :-) Ať se povede :-)

      Vymazat
    2. a není moc nízký? ;)

      Vymazat
    3. Není, je to forma na quiche, takže ideál :-)

      Vymazat
  3. Tak po koláči se jen zaprááášilo! :-) Moc děkuji a vřele doporučuji :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jů a postup jak pro telátka, takže to může vyzkoušet i moje dcera, teda ne že by byla tele, ale ještě je z ní nemí zkušená kuchtička a takový super postup může vyzkoušet sama. Hezký den a určitě vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak jsem zkusila můj první quiche :D Byl moc dobrý a hned zmizel :) Děkuji za recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně se ani nedivím. Já ho naprosto miluji. Jen tak dál :-)

      Vymazat
  6. Vcera jsem ho pekl a s jistotou mohu rict, ze to bylo naposledy. Pouzil jsem kvalitni suroviny, presne se drzel navodu a vysledek byl o nicem. Chutnal jako kolac s michanymi vajicky na cibulce. Velke zklamani

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je obrovská škoda. Tam se musela stát chyba. Nedal jsi tam ty vajíčka do moc horké smetany? Protože rozhodně míchaná vajíčka to být nesmí. Musí to být stále tekutá hmota, která se spojí se smetanou a společně zatuhne v troubě. Já ho dělala pro návštěvu v sobotu a snědl se téměř na jeden zápřah.
      A hlavně mi píše opravdu hodně lidí kladnou recenzi, že ho dělají stále dokola. Tam se muselo stát něco špatně. Ale chápu, že to člověka odradí. Tak snad příště už se vše povede, jak má :-)

      Vymazat
  7. Tento recept miluje celá rodina!!

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den vynikající recept :-) za chvilku byl celý koláč pryč. Jen se zeptám, pokud bych ho pekla na oslavu, jak dlouho mi doma vydrží? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám opravdu radost. Tak záleží, za jak dlouho ho sníte :-D Ale v lednici tak dva tři dny.

      Vymazat
  9. Mohla bych si prosim to testo pripravit i vecer dopredu a nechat ho v lednici pres noc? Dekuju

    OdpovědětVymazat
  10. Tak dnes upečeno a super! Přiznám se, že i mě připomíná náplň vajíčka se slaninou,ale u nás to nevadí protože to takto máme rádi! Děkuji za prima recept!

    OdpovědětVymazat
  11. Musím se taky podělit o zkušenost s tímto quichem. Je naprosto luxusní! Zaprášilo se po něm, ani jsem nemrkla. Děkuji za super recept a doporučuji ostatním :)

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den,povede se mi koláč, i když místo smetany na šlehání použiji plnitučné mléko?

    OdpovědětVymazat