PÓRKOVÝ QUICHE (Bosch)

Tento recept byl sepsán ve spolupráci s firmou Bosch.


Když má přijít návštěva a já přemýšlím, čím jí pohostím, tak vždy vymýšlím 2 druhy jídel. To, co lze připravit den předem a usnadnit si v den návštěvy práci a pak to, co se musí připravit těsně před příchodem návštěvy. A právě quiche patří do té první skupiny.

Quiche, když upečete den předem a těsně před podáváním ho na pánvi nebo v troubě rozhřejete, tak bude chutnat jako, když jste ho právě vytáhli z trouby. Sýr v něm se opět rozteče a těsto krásně rozvoní.

Pokud ale rádi chodíte na pikniky, tak i na ty je quiche skvělá volba. Tak ho někdy zkuste a dejte si ho třeba na dece s nohami v trávě. 


Doba přípravy: 60 minut
Pečení: 170 stupňů, 25 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 8 kousků

INGREDIENCE:
Na těsto:
  • 170 g hladké mouky
  • 90 g másla
  • 1 vejce
  • 35 ml vody
  • 1 lžička soli

Na náplň:
  • 1 pórek (cca 200 g)
  • 2 střední červené cibule (cca 200 g)
  • 100 g slaniny
  • 100 g tvrdého sýra Gouda nebo Čedar
  • 3 vejce
  • 1 kelímek zakysané smetany (cca 200 g)
  • bylinky podle chuti, sůl, pepř
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si připravíme těsto a to tak, že vše smícháme a rukou uhněteme do rovnoměrně propracovaného těsta. Dáme ho na cca 15 - 30 minut vychladit do lednice.

Připravíme si náplň. 
Pokrájíme si slaninu a dáme jí na rozpálenou pánvičku. A lehce opékáme.

Mezitím si pokrájíme pórek na půl měsíčky a cibuli stejně tak. Když je slanina lehce opečená, tak přidáme cibuli s pórkem. Kdyby slanina pustila málo tuku, přidejte lžičku másla nebo sádla.

Nyní si nastrouháme si sýr nahrubo.

Pokud je pórek s cibulkou opečen, tak vypneme plotýnku a přidáme sýr, zakysanou smetanu a vajíčka. Lehce osolíme. Ale pozor, slanina už je dost slaná, tak se solí opatrně. Opepříme. Vše důkladně promícháme.

Rozpálíme si troubu na 170 stupňů.

Na vál si nasypeme trošku hladké mouky a těsto vyválíme do kulatého tvaru o rozměru plechu. To pak opatrně přendáme a doupravíme/rozprostřeme do okrajů. Nalijeme dovnitř naplň.

Pečeme na 170 stupňů 25 minut.




---------------------------------------------------------------------------- 
Celý tento recept jsem připravovala se spotřebiči Bosch. Ohledně našeho jsem vám psala zde

Dnes bych se ale chtěla zaměřit na varnou desku. O té jsem vám totiž ještě moc nepovídala. 
Na indukční varné desce PXY675JW1E vařím už rok. To to uteklo. A tak jsem měla šanci se s ní pořádně seznámit. 

A co bych na ní vyzdvihla?
Spojení varných zón
Tato funkce je přesně to, co mi na předchozích spotřebičích chybělo. Já totiž vařím hodně, často a kolikrát pro více lidí. A s touto funkcí si snadno spojím varné zóny a na ně položím například pekáč, na kterém si mohu orestovat základ pečlivě a rovnoměrně. Základ tedy není na sobě ve velké vrstvě a nedusí se, ale opravdu restuje.

Funkce PerfectFry
Tato funkce je jeden velký zázrak. Je to senzor na smažení, který hlídá teplotu v 5úrovních. Je skvělý na smažení řízků, ale třeba i koblih. Na to ho používám nejčastěji. Už nepotřebuji mít teploměr, průběžně ho dávat do rozpáleného oleje a hlídat jeho teplotu. Zrovna u koblih je to velmi důlžité, protože se snadno může stát, že jsou na povrchu osmažené a uvnitř stále syrové. 

Stačí si tedy nastavit teplotu, deska sama nahlásí, kdy je olej rozpálený, vložím do oleje koblihy, deska sama přidá výkon, aby teplotu srovnala a při smažení si jí dále reguluje a ubírá nebo přidává. Nestane se tedy to, že bych vložila daný pokrm do ještě studeného oleje nebo naopak do přepáleného. 

Tato funkce se ale nehodí pouze na smažení, ale i na celkové vaření. Lze jí využít na vaření vajíček, palačinek, placiček, prostě všeho, u čeho potřebujete mít stále stejnou nekolísavou teplotu nebo nechcete zkoušet, zda je pánev, či hrnec dostatečně rozpálený :-). Úžasný.

Minutka
On si člověk řekne, co na tom je, ale mně to opravdu zachraňuje vaření. Když vařím, tak průběžně odbíhám za Tobínem nebo Vincentem, do toho vařím, peču, krájím, připravuji a často zapomenu, že vařím nebo jak dlouho vařím.

A tak si zde jen nastavím počet minut, danou teplotu na škále 0-9 a zmáčknu play. V tu chvíli se spustí odpočet a jakmile dosáhne nastaveného času, tak se plotýnka automaticky vypne a začne pípat. Což je oproti externí minutce skvělá funkce, protože se daný pokrm nevaří dál. Využívám to hlavně u vaření vajíček, brambor, těstovin nebo například knedlíků.

Funkce Assist
Tuto funkci mám i na troubě. Je to taková chytrá funkce, na které stačí nastavit to, co vařím a plotýnka sama zvolí optimální stupeň pro přípravu jídla. Přiznám se ale, že oproti troubě, kde to využívám těměř vždy, tak tady jsem to spíše zkusila.



Žádné komentáře:

Okomentovat