KOMBUCHA - JAK NA NÍ

Když se řekne slovo kombucha, tak si hned vzpomenu na své dětství. Proč?

Moje maminka pracovala jako aranžérka a já za ní často chodila do práce. Pracovala v druhém suterénu v takové obrovské místnosti, kde bylo asi 15 aranžérů. Každý měl svůj stůl nacházející se podél stěny a uprostřed měli gigantický aranžerský určený pro tvorbu jejich práce. Řezání, malování, lepení,...

Maminky stůl se nacházel naproti jednoho kolegy. Petr se myslím jmenoval. A ten pil kombuchu. Pro mě to bylo něco unikátního a to jsem ani netušila, co to je. Tak mi vždy nalil do skleničky a já si jí pomalinku usrkávala, aby mi zůstala, co nejdéle. A přesně v tuto chvíli se mi kombucha zapsala do paměti.

Od té doby, když jsem jí viděla někde prodávat, tak jsem si jí ihned koupila. Je to přírodně perlivý nápoj a hodně zdravý. Jediné, čeho tam je občas víc, než je potřeba je cukr. Takže i tady je nutno číst etiketu. Cukr je ale v kombuše zásadní surovinou. Bez něj by vytvořit nešla. Je to vlastně potrava pro kvasinky, ze které tento nápoj vzniká.

Výrobu vlastní kombuchy jsem vždy odkládala. Bála jsem se toho. Bála jsem se toho, že to je tak složité, že to nezvládnu. Jenže v jednu chvíli přišlo Tchibo s výzvou, abych se do její přípravy pustila a tak jsem učinila. Jsem jim za to nesmírně vděčná. U určitých věcí totiž potřebuji ten správný impulz a pak to jde jak po másle a vždy si říkám, proč jsem se do toho nepustila už dříve. Klasika. Máte to stejně? Tak třeba tento článek bude tím impulzem pro vás, abyste se do kombuchy pustili.

U přípravy kombuchy, stejně tak všech jiných fermentovaných nápojů je důležité dodržovat pár pravidel. Jedno zásadní je hygienta. Vše musí být perfektně čisté, bez stop saponátů či jiných bakterií. Pak se vám to určitě povede. Jen se nezalekněte jedné věci. A to vzniku nové houby, která v kombuše roste. Zprvu to vypadá, jakoby se tam tvořili nějaké cucky, pak jakoby na povrchu vznikala plíseň, ale tohle všechno  je ten správný proces, na konci jehož je výborný nápoj, kombucha.
Výroba kombuchy (překvapivě) není nic extra složitého, jen je potřeba dodržet několik zásadních kroků, které vám nyní sepíši. 

MATEČNÍ HOUBA KOMBUCHA
Jak jsem se dočetla na internetu, tak oficiálně se o houbu nejedná, ale každý jí tak říká. Je to směsice kvasinek, bakteriálních kultur a lišejníku. Tvar má podle toho, v jaké nádobě vyrostla. Je slizká, kluzká, gumovitá, pro někoho odpudivá. Ale je živá. To je na tom to krásné. 

Kde jí pořídit?
Tuto houbu si můžete sami vyrobit, ale pro první pokusy je mnohem snadnější si jí koupit. Prodávají jí ve zdravé výživě (já obešla několik a nikde jí neměli), na eshopu (tohle je rozhodně nejlepší cesta, objednáte si jí, přijde vám poštou nebo si jí pošlete na výdejní místo, jako jsem to udělala já), ale dočetla jsem se, že existují různé skupiny na internetu a Facebooku, kde vám jí darují. Takže googlete.

CUKR
Jak jsem již psala, pro výrobu kombuchy je cukr nezbytnou součástí. Je to potrava právě pro kvasinky. Díky nic se nápoj stává perlivý. Rozhodně zde ale není cukru tolik, abyste se toho museli bát. Celý nápoj je velmi zdravý, plný blahodárných účinků čaje, ze kterého se vyrábí a díky fermentaci podporuje trávení. Takže samé plusy, ze kterých se díky trochy cukru mínusy nestanou.

ČAJ
Právě čaje je třetí nezbytnou surovinou pro přípravu kombuchy. Někdo tvrdí, že je důležité používat černý, někdo zelený, někdo ho kombinuje, někdo říká, že je dobré jednou udělat z toho, podruhé z toho, aby se houba pěkně nakrmila a byla to pro ní změna. Na čem se odborníci shodnou je to, že vždy používejte kvalitní čas a také čaj bez příchuti. Zajděte si tedy do prodejny s čajem a nechte si poradit. Sypaný je tou nejlepší volbou.

NÁDOBA NA VÝROBU
Nejlepší nádoba na přípravu kombuchy je taková ta velká od okurek či zelí. My měli naštěstí 3 ve sklepě ještě z doby, kdy jsme doma šlapali zelí na zimu a tak mi stačilo sejít pár schodů. Tyto nádoby ale běžně seženete v obchodech s domácími potřebami. Měla by mít široké hrdlo, pro snadnou dostupnost k houbě, víčko a objem alespoň 3 litry.

Ač je to v uvozovkách jen nádoba, tak je to další velmi zásadní část při cestě k tomu nejlepšímu výsledku. Nádoba by měla být nejlépe skleněná, rozhodně ne kovová a hlavně čistá. Takže jí vymyjte důkladně v ruce nebo v myčce, pořádně jí znovu vypláchněte, aby v ní nezůstala stopa po saponátu a nejlépe jí ještě vyvařte. S velkou nádobou to jde složitě, ale vyplatí se to. Čistota je zde na prvním místě.

HYGIENA
Při výrobě dbejte na čistotu. Mějte vždy čisté ruce, čistou nádobu, úplně novou vařečku, kterou si označte a používejte pouze na výrobu kombuchy a také nějaké čisté plátýnko a gumičku na zakrytí sklenice při zrání.
Pamatujte, že jakmile tento krok podceníte, můžete celý proces zrání zničit.

Doba přípravy: 30 minut (6-8 dní louhování)
Náročnost: střední

INGREDIENCE na 3 litry nápoje:
  • mateční kombuchu (mohou se mixovat houby z předešlých várek, či se to právě doporučuje, maximálně ale mixujeme 3-5 hub, po pátém použití houbu vyhazujeme)
  • 200 g cukru
  • 3 dcl nápoje z předešlé várky (tzv. naočkovaného čaje) nebo tekutinu, ve které jste mateční houbu koupili
  • 5 lžiček černého nebo zeleného čaje, nebo kombinace
  • nechlorovaná voda, balená či kohoutková, ale přes noc nalitá do nádoby, aby chlor vyprchal
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
5 lžiček čaje zalijeme horkou vodou a necháme 15-20 minu louhovat. Čaj vaříme v čistém hrnci, který nesmí míst oprýskaný smalt. Nejlépe v nerezu.

Poté osladíme, rozmícháme důkladně cukr. Někdo se snaží ubrat cukru. Tady jen myslete na to, že cukr je potrava pro kvasinky a čím méně ho dáme, tím déle příprava bude trvat. 

Mezitím, co se nám rozpouští cukr si ještě jednou vyvaříme nádobu. Proléváme jí vroucí vodou tak, aby nádoba byla těsně před přelitím opravdu horká a zbavená všech nečistot.

Nyní přecedíme oslazený čaj do nádoby. Čaj by měl dosahovat do části, kde se u hrdla zužuje sklenice.
Přikryjeme čaj papírovým ubrouskem a zagumičkujeme, aby dovnitř nemohl napadat prach a jiné nečistoty. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

Nyní odkryjeme ubrousek a naočkujeme čaj. To se dělá tak, že do čaje přilijeme nápoj z předešlé várky. To by mělo být 1 dcl na 1 dcl čaje. Takže pokud připravujeme 3 litry, tak přilijeme 3 dcl. Nyní by měl nápoj dosahovat cca 3 cm pod okraj hrdla.
Na hladinu nápoje položíme houbu. Neměl by se zaměňovat vršek a spodek a tak klademe vždy vrchem nahoru. Doporučuje se houby kombinovat, nejlépe 3-5 hub z předešlých várek a vždy po pátém použití houby vyhazujeme.

Někdy vložená houba plave po hladině, někdy spadne ke dnu. V průběhu kvašení se ale začne tvořit na hladině houba nová. Z malých bublinek se začne spojovat, až se rozleze po celém povrchcu. Někdy jsou houby pak oddělené a někdy srostou v jednu. Uchováváme při pokojové teplotě ve tmě. Denní paprsky, kouř či výpary z vaření kombuše nedělají dobře. Proto je dobré ji uložit na místo, kde se s ní nebude hýbat a kde bude mít klid pro zrání.
Před uložením hrdlo přikryjeme tenkým ubrouskem (aby mohl dovnitř proudit vzduch a nenapadl tam prach či hmyz) a upevníme gumičkou.

Kvašení trvá cca7 dní. Již po pár dnech uvidíte, jak se v nápoji tvoří bublinky. Čím déle nápoj kvasí, tím ubývá cukru, protože ho kvasinky spotřebují. Když spotřebují všechen cukr, tak nápoj přestane perlit a z kombuchy se stává ocet. To je cca po dvou týdnech. Proto je dobré nápoj ochutnávat a začít konzumovat ve chvíli, kdy bude nejvíce vyhovovat vaší chuti.
Po vytvoření kombuchy vyjmeme obě houby, původní i dceřinou, omyjeme je od kalu a abychom je uchovali pro další použití, tak je ponoříme čisté do naočkovaného čaje.
Tento článek byl připraven pro Tchibo blog.


Žádné komentáře:

Okomentovat