SVĚŽÍ ČOKOLÁDA V LISTOVÉM TĚSTĚ

Před nedávnem jsem psala o receptu na Čokoládové pohlazení. Vlastně je to jemný krém z 52% čokolády doplněn o kousky jahod a máty, které tomu krému dodávají vláčnost a svěžest. Popisovala jsem, jak jsem k němu vlastně došla. Lidl totiž vyhlásil soutěž pro food blogery a to LIDL FOOD CHALLENGE.

Zadání bylo prosté. Použít 3 ingredience, které můžeme koupit v Lidl. Byla to FinCarré Čokoláda na vaření, Tastino Petit Beurre Sušenky vanilkové a sezónní ovoce. Čokoládu znám moc dobře. Když se podíváte do jakéhokoliv mého čokoládového receptu, tak právě tuto používám. Můžete jí znát nejvíce z Smooth chocolate cake.

Také jsem vám psala o tom, že jsem absolutně nevěděla, jak tento dezert naservírovat. Stále mi to vrtalo hlavou a stále jsem si říkala, že přeci nejsem absolutní nemehlo. Vždyť  mě designování věcí vždy bavilo a celkem i šlo. Jenže představa je bohužel absolutně jiná, než realita.

Nevzdala jsem to. A když jsem seděla v Paul kavárně, tak mi to došlo. Nechala jsem se inspirovat krémovým francouzským řezem Millefeuille. V podstatě to jsou takové jakoby dva pláty z listového těsta naplněný krémem a popřípadě i ovocem.

Tak jsem to zkusila a vyšlo to celkem tak, jak jsem chtěla. Ano někdo na tom najde mouchy, ale já asi tu nedbalost na výrobcích mám ráda. Jak je to až moc uhlazené, tak mi to přijde spíše nejedlé a takové "nedomácí".

Nic na tom nemění to, že to prostě musíte zkusit!

Doba přípravy: 15 minut + chlazení
Náročnost: malá
Počet porcí: 6 porcí
  
INGREDIENCE:
  • 250 g FinCarré Čokoláda na vaření
  • 8 ks Tastino Petit Beurre Sušenky vanilkové
  • 150 g jahod do krému + 200 g na ozdobu
  • 20 lístků máty
  • 250 ml smetany ke šlehání / sojové smetany
  • listové těsto
  • smoothie zmrzlina k podávání
Omáčka
  • 150 g jahod
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Předehřejme si troubu na 200 stupňů.
Listové těsto si vyválíme na cca 0,5 cm tlustou placku. Vykrojíme z ní několik koleček. Na každou porci 2 kolečka. Použijte například skleničku.

Placky položíme na plech na pečící papír a dáme péct. Pečeme cca 5 minut do zlatova.
Dále si připravíme a očistíme suroviny.
 Já použila sójovou smetanu, ale lze to dělat z klasické kravské.
 Připravíme si vodní lázeň. Do vrchního kastrůlku vložíme kousky čokolády a necháme rozpustit.
 Mezitím si pokrájíme jahody na malinké kousíčky.
 Máte pokrájíme na stejné kousky.
 A stejně tak sušenky.
 Do teplé čokolády přilijeme smetanu.
 A mícháme tak dlouho, až se spojí čokoláda se smetanou v hladký krém.
 Hrnec stáhneme z plotýnky a nasypeme do něj mátu, jahody a sušenky.
 Vše opatrně promícháme a vložíme do lednice vychladit.
Po cca 1 hodině vezmeme jednu upečenou placku z listového těsta a potřeme jí cca 1 cm vysokou vrstvou krému, můžeme ale i více. Pokud je těsto hodně nafouknuté, tak ho lehce zmáčkněte.

Vrstvu krému přiklopíme druhou plackou. Na vrch poklademe pokrájené jahody a kousek čerstvé máty.

Příprava omáčky:
Jahody vložte do mixéru na smoothie a rozmixujte. Použít můžete i ponorný mixér. Nepřidávejte cukr, vodu, ani jahody nevařte. Ponechte jejich svěžest a výraznou chuť. Zvláště ty české ji mají.

Podáváme nejlépe se zmrzlinou a jahodovou omáčkou. Krásně se doplňují.

Nepřehánějte to s velikostí porce. Tento dezert je opravdu sladkou tečkou po nějakém výborném obědě. Takže si nechte chutnat :-)
Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:
čokoláda - Lidl
sušenky - Lidl
jahody - Lidl, Světbedýnek.cz
máta - ze zahrádky
smetana - Meggle
listové těsto - Lidl

Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:


PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:


14 komentářů:

  1. Jen detail, ta smetana je sojova? Neni jen bez laktozy? :) Ale dezert vypada vyborne, mnam! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to jedno. Poprvé jsem to dělala s Alpro sojovou smetanou, podruhé s touto a potřetí s klasickou kravskou :-) Výsledek vždy úžasný a ani jsem nepocítila změnu v chuti :-)

      Vymazat
  2. Vypadá to nádherně. Mňam. A krásné fotky!

    Adelaida
    www.meadelaida.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jestli to nevyhraješ ty, tak už nevím! :) Vypadá to nádherně a z relativně obyčejných surovin si vykouzlila naprostý originál. ♥

    Corculum♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé to je krásná poklona. Děkuji moc. Myslím, že adeptů bude hodně, tak uvidíme :-)

      Vymazat
  4. Recept vypadá vážně lahodně a musím říct, že máš moc hezké fotky. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle je neskutečná pecka Kačí!!!!!!!!!!!!!!!! Velice drze bych si tuto dobrůtku objednal někdy ke kafíčku!! :* Tvůj Hojo ;) PS.: nebo na oslavu našeho už skoro dospělého přátelství ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hojo nebát se, že se mi to rozteče po cestě, tak ti to připravím na tvou oslavu na apetitu. Ale je nejlepší to vkládat do křupavého listového těsta. Takže jakmile se ke mě dostaneš, tak ti ho připravím :-)

      Vymazat
  6. Vypad to úžasně a věřím, že i tak chutná. Děkuji za tip. A jinak máš nádherné fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Určitě to zkus. Věřím, že ti bude moc chutnat :-)

      Vymazat
  7. Už už jsem si chystala vinné skleničky na dezert s jahodovou omáčkou a najednou hle, takhle to asi bude fakt lepší! ;)
    Jen se bojím, že při svém nemehlovství mi to nepůjde jíst a všechna náplň se s prvním soustem vystřelí druhou stranou pryč... Ale zkusím a dám vědět, jak to dopadlo! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je i celkem pravděpodobné. U Millefeuile, kterým jsem se inspirovala to je pravidlo :-D
      Ale pokud se ti nechce připravovat to listové těsto, tak dezert do skleničky je to super. Oboje vypadá krásně a oboje je super na léto. Je to takové svěží a stačí opravdu kousek, jak tam je hodně čokolády.

      Vymazat